Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Μπαράζ προσφυγών κατά των περικοπών στο πρότυπο των ενστόλων

Μετά την απόφαση - σταθμό του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές αποδοχών στους ένστολους, ανοίγει -όπως όλα δείχνουν- ο δρόμος των διεκδικήσεων και για άλλες ομάδες που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια και υπέστησαν μειώσεις με τον ίδιο νόμο. Πρόκειται για πανεπιστημιακούς, δικαστικούς και γιατρούς, που έχουν ήδη προσφύγει μεμονωμένα ή κατά ομάδες στη Δικαιοσύνη.

Μετά την απόφαση – σταθμό του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές αποδοχών στους ένστολους, ανοίγει -όπως όλα δείχνουν- ο δρόμος των διεκδικήσεων και για άλλες ομάδες που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια και υπέστησαν μειώσεις με τον ίδιο νόμο.

Πρόκειται για πανεπιστημιακούς, δικαστικούς και γιατρούς, που έχουν ήδη προσφύγει μεμονωμένα ή κατά ομάδες στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, εκατοντάδες χιλιάδες προσφυγές κατά των μνημονιακών περικοπών εκκρεμούν στα δικαστήρια όλης της χώρας. Στις προσφυγές τους οι πολίτες ζητούν να ακυρωθούν οι περικοπές ως αντισυνταγματικές και αντίθετες προς τις διεθνείς συμβάσεις.

Σε πολλές περιπτώσεις οι προσφυγές αυτές έχει επιχειρηθεί να συγκεντρωθούν σε «πιλοτικές δίκες» ενώπιον του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΕΣ είχε προειδοποιήσει πριν από την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου ότι η αναδρομική περικοπή είναι αντισυνταγματική και πως μπορεί να προκύψουν συνταγματικά προβλήματα από τις υπερβολικές μειώσεις, καθώς δημιουργούν ζήτημα αξιοπρεπούς διαβίωσης ή και διαβίωσης συνταξιούχων κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια νομοθετήθηκαν στα τέλη του 2012, αλλά τέθηκαν σε ισχύ αναδρομικά από τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

Στους ένστολους οι βασικοί μισθοί μειώθηκαν από 2,5% έως 20% ανάλογα το βαθμό, ενώ μειώθηκαν όλα τα επιδόματα.

Για τους δικαστικούς οι απώλειες φτάνουν από 8% έως 27% (119 ευρώ έως 1.111 ευρώ), στους πανεπιστημιακούς 17,8% (από 118 ευρώ έως 316 ευρώ) και στους γιατρούς από 20 ευρώ έως 474 ευρώ το μήνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024