Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ADAC παραδέχεται αλλοίωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας για το γερμανικό

Η ADAC παραδέχεται αλλοίωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας για το γερμανικό «αυτοκίνητο της χρονιάς» «

Η μεγαλύτερη λέσχη αυτοκινήτου της Ευρώπης, η γερμανική ADAC, παραδέχεται την αλλοίωση των αποτελεσμάτων στην ψηφοφορία για το βραβείο Gelber Engel για το αυτοκίνητο της χρονιάς.

Παραποίηση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για το βραβείο Gelber Engel που αναδεικνύει το δημοφιλέστερο αυτοκίνητο της χρονιάς στη Γερμανία, παραδέχτηκε η μεγαλύτερη και γερμανική λέσχη αυτοκινήτου (ADAC), υπέρ του VW Golf.

Σύμφωνα με αποκάλυψη της εφημερίδας Bild, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ADAC, Michael Ramstetter κατέγραψε 34.299 ψήφους υπέρ του συγκεκριμένου μοντέλου ως δημοφιλέστερου αυτοκινήτου στη Γερμανία, ενώ στην πραγματικότητα το μοντέλο είχε ψηφιστεί μόνο από 3.409 συμμετέχοντες.

Στην συνέχεια, η Süddeutsche Zeitung ανέφερε ότι η ADAC είχε παραποιήσει τον αριθμό των ψηφοφόρων και για τις δύο προηγούμενες αντίστοιχες ψηφοφορίες, για την ενίσχυση του κύρους της λέσχης, η οποία αριθμεί 19 εκατομμύρια μέλη.

Παραμένει ωστόσο ασαφές επί πόσα χρόνια ακριβώς η ADAC «διόρθωνε» τους αριθμούς, όπως και το εάν το βραβείο «Gelber Angel» (Κίτρινος Άγγελος- από το κίτρινο χρώμα του σήματος της ADAC) δόθηκε δίκαια στο μοντέλο της VW, καθώς οι ψήφοι καταστρέφονται μετά την καταμέτρησή τους, «για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων».

«Τα θαλάσσωσα και μαγείρεψα τους αριθμούς», δήλωσε ο M. Ramstetter στην Süddeutsche Zeitung, λίγο μετά την παραίτησή του από την ADAC.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της γερμανικής λέσχης αυτοκινήτου, Karl Obermair, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με φόντο το σκάνδαλο, παραδέχτηκε ότι υπήρξε αλλοίωση των αποτελεσμάτων υποδεικνύοντας τον Michael Ramstetter ως το μόνο υπαίτιο, χωρίς ωστόσο να αναφέρει οτιδήποτε που τον οδήγησαν σε αυτή την πράξη.

«Ομολόγησε ότι αύξησε τους αριθμούς των ψήφων για αυτή τη χρονιά αλλά και για τα προηγούμενα χρονια», δήλωσε ο επικεφαλής της ADAC για τον Μ. Ramstetter, προαναγγέλοντας παράλληλα «έρευνα σε βάθος για το περιστατικό με τη συνδρομή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων».

«Η αξιοπιστία είναι το βασικό μας προϊόν. Λυπούμαστε για αυτό περιστατικό που έπληξε την αξιοπιστία της ADAC ως έναν απο τους πλέον αξιόπιστους και σοβαρούς οργανισμούς της Γερμανίας», δήλωσε o K. Obermair, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να δώσει εξηγήσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Σημειώνεται ότι η ADAC είχε βρεθεί ξανά στο επίκεντρο της δημοσιότητας όταν, το 2005, η Frankfurter Allgemeine Zeitung είχε αποκαλύψει ότι στελέχη της ADAC είχαν σκοπίμως καταστρέψει τα ελαστικά σε μοντέλο της Dacia, προκειμένου να το χαρακτηρίσουν «μη ασφαλές».

Υπό το φως των εξελίξεων, σε ανακοινώσεις δια μέσου του εκπροσώπου της, Stephan Gruehsem, προχώρησε και η VW, σύμφωνα με τις οποίες, δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την βράβευση της ADAC στη διαφημιστική της εκστρατεία για το Golf.

Αντίδραση υπήρξε και από κυβερνητικά στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης. Ο Γερμανός υπυργός δικαιοσύνης Heiko Maas, δήλωσε: «Όσοι διενεργούν αξιολογήσεις που επηρεάζουν τις αποφάσεις των καταναλωτών έχουν μια αυξημένη ευθύνη απέναντί τους και πρέπει να μπορούν να επωμίζονται και το βάρος της».

Στο περιστατικό αναφέρθηκε από το γερμανικό κοινοβούλιο και η υπέυθυνη για θέματα καταναλωτή στο κόμμα της A. Merkel, Mechthild Heil, η οποία δήλωσε ότι το περιστατικό «εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσο η ADAC δεν έχει άλλοιώσει και άλλες στατιστικές σε άλλους τομείς που την αφορούν», καλώντας παράλληλα για εκ βάθρων ανασυγκρότηση της ADAC προκειμένου να αποφευχθούν, στο μέλλον, ανάλογα περιστατικά διαπλεκόμνων συμφερόντων.

auto.in.gr

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024