Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στα χνάρια του θρύλου της κυρα-Φροσύνης!

Στα χνάρια του θρύλου της κυρα-Φροσύνης!

Σε μια επίσκεψη στην πόλη των Ιωαννίνων την παράσταση προφανώς κλέβει η ομώνυμη λίμνη. Το travelplan.gr σάς πάει μια βόλτα στις όχθες της φημισμένης λίμνης και στο πλούσιο ιστορικό παρελθόν της πόλης! Σε απόσταση μικρότερη των 10 λεπτών από τα Ιωάννινα, ανάμεσα στα ήσυχα νερά της λίμνης Παμβώτιδας, ξεχωρίζει το ξακουστό Νησί των Ιωαννίνων, μια […]

Σε μια επίσκεψη στην πόλη των Ιωαννίνων την παράσταση προφανώς κλέβει η ομώνυμη λίμνη. Το travelplan.gr σάς πάει μια βόλτα στις όχθες της φημισμένης λίμνης και στο πλούσιο ιστορικό παρελθόν της πόλης!

Σε απόσταση μικρότερη των 10 λεπτών από τα Ιωάννινα, ανάμεσα στα ήσυχα νερά της λίμνης Παμβώτιδας, ξεχωρίζει το ξακουστό Νησί των Ιωαννίνων, μια γαλήνια όαση πρασίνου. Το Νησί, όπως το γνωρίζουν όλοι, δεν είναι γνωστό πότε κατοικήθηκε πρώτη φορά, ωστόσο τα αξιόλογα μοναστήρια του είναι αδιάψευστοι μάρτυρες του σπουδαίου βυζαντινού και μεταβυζαντινού παρελθόντος του.

Η παράδοση θέλει τους πρώτους κατοίκους του Νησιού των Ιωαννίνων να προέρχονται από τη Μάνη και να μετοικούν σε αυτό το 17ο αιώνα. Παρά το γεγονός ότι η κατοίκηση νησιών σε λίμνες είναι ένα σπάνιο φαινόμενο παγκοσμίως, περίπου 100 οικογένειες διαβιώνουν στο Νησί της Παμβώτιδας.

Εξάλλου, το Νησί των Ιωαννίνων είναι γνωστό στην ιστορία ως τόπος φιλοξενίας του Αλή Πασά Τεπελενλή, πιο γνωστού ως Αλή Πασά των Ιωαννίνων, ο οποίος είχε βρει καταφύγιο στη μονή του Αγίου Παντελεήμονος, όπου και δολοφονήθηκε από τον Κιοσέ Μεχμέτ Πασά και τους άνδρες του τον Ιανουάριο του 1822. Σήμερα στο χώρο της μονής λειτουργεί το Μουσείο Προεπαναστατικής Περιόδου. Οι επισκέπτες θα δουν, εκτός από τα πολύ σημαντικά εκθέματα, τις τρύπες στο πάτωμα του α’ ορόφου από τις σφαίρες που λάβωσαν θανάσιμα τον Αλή Πασά.

Η Παμβώτιδα, η γραφική λίμνη των Ιωαννίνων, είναι η δεύτερη παλαιότερη λίμνη της Ευρώπης (μετά τη λίμνη Οχρίδα) και το προφανές στολίδι της πόλης. Η λίμνη είναι συνυφασμένη με διάφορες ιστορίες. Η πιο γνωστή είναι εκείνη που την ενώνει με τη μοίρα της θρυλικής κυρα-Φροσύνης, της όμορφης γιαννιώτισσας αρχόντισσας που έπνιξε στα νερά της λίμνης μαζί με αρκετές ακόμη γυναίκες της πόλης ο Αλή Πασάς.

Η λίμνη των Ιωαννίνων αποτελεί ένα ευαίσθητο οικοσύστημα εξαιρετικής σημασίας, ενταγμένο στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών (NATURA 2000), καθώς διαθέτει σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, ενώ φιλοξενεί μια πλούσια ορνιθοπανίδα. Η λίμνη αποτελεί μια σπουδαία πηγή ζωής για την πόλη (αλιεία, τουρισμός κ.ά.), αλλά και τον τόπο όπου διεξάγονται αγώνες κωπηλασίας, θαλάσσιου σκι και ναυτομοντελισμού.

*Ο CEO, κ. Γεώργιος Δασκαλάκης, και η ομάδα του travelplan.gr σάς εύχονται καλά ταξίδια!

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024