Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έλληνες ευρωβουλευτές αντιδρούν σε απόφαση της ΕΕ για τις ετικέτες στο μέλι

Έλληνες ευρωβουλευτές αντιδρούν σε απόφαση της ΕΕ για τις ετικέτες στο μέλι

Την αντίδραση τριών ελλήνων ευρωβουλευτών -Σπύρος Δανέλλης, Κρίτων Αρσένης, Νίκος Χρυσόγελος- προκαλεί απόφαση που έλαβε την Πέμπτη το Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με την οποία η παρουσία γενετικά τροποποιημένης γύρης στο μέλι δεν θα αναγράφεται στην ετικέτα, παρά μόνο όταν ξεπερνάει ένα όριο.

Την αντίδραση τριών ελλήνων ευρωβουλευτών -Σπύρος Δανέλλης, Κρίτων Αρσένης, Νίκος Χρυσόγελος- προκαλεί απόφαση που έλαβε την Πέμπτη το Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με την οποία η παρουσία γενετικά τροποποιημένης γύρης στο μέλι δεν θα αναγράφεται στην ετικέτα. παρά μόνο όταν ξεπερνάει ένα όριο.

Η απόφαση είναι επιζήμια για τους έλληνες μελισσοκόμους και επιπλέον δεν διασφαλίζει τη σωστή ενημέρωση των καταναλωτών, εκτιμά ο Σπύρος Δανέλλης του ΠΑΣΟΚ.

«Kρίνεται απαραίτητο το μέλι αλλά και άλλα τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν γύρη που προέρχεται από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες να πρέπει να επισημαίνονται ως τρόφιμα που περιέχουν συστατικά που παράγονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς» αναφέρει ο ευρωβουλευτής.

Το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η γύρη είναι φυσικό και όχι πρόσθετο συστατικό του μελιού και επομένως δεν χρειάζεται να αναγράφεται στη συσκευασία, παρά μόνο αν υπερβαίνει το 0,9% του βάρους του μελιού.

Για «ημέρα ντροπής» έκανε λόγο από την πλευρά του ο ανεξάρτητος Κρίτων Αρσένης, τονίζοντας ότι «ο καταναλωτής στερείται το δικαίωμα να γνωρίζει την ποιότητα του προϊόντος που επιλέγει».

Η ποιότητα του ελληνικού μελιού «συνιστά το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα των ελλήνων μελισσοκόμων, έναντι μελισσοκόμων τρίτων χωρών που καλλιεργούν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και εισάγονται αθρόα στην ΕΕ» προσθέτει.

Κατηγορεί μάλιστα την κυβέρνηση ότι «στάθηκε στο πλευρό των εισαγωγέων και όχι των μελισσοκόμων».

Για κινδύνους που αφορούν την υγεία, το περιβάλλον και τη μελισσοκομία κάνει λόγο και ο Νίκος Χρυσόγελος των Πρασίνων: «Η απόφαση αυτή είναι ενάντια στα συμφέροντα των μελισσοκόμων και παραγωγών μελιού, ιδιαίτερα των Ελλήνων, καθώς το ελληνικό μέλι είναι από τα αγνότερα και ποιοτικότερα στον κόσμο.

»Επίσης, είναι ενάντια στα συμφέροντα της παγκόσμιας μελισσοκομίας και ξεκάθαρα αντιπεριβαλλοντική, καθώς επιτρέπει την υποβάθμιση ενός φυσικού προϊόντος και θέτει σε κινδύνους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς, τους αγρότες και τους καταναλωτές, μέσω της ουσιαστικής ενθάρρυνσης της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024