Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νεκροί και ταραχές στην Αίγυπτο κατά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος

Νεκροί και ταραχές στην Αίγυπτο κατά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας και υποστηρικτών του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι κατά την πρώτη ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος επί των συνταγματικών αλλαγών, το οποίο και θα αποτελέσει «βαρόμετρο» για ενδεχόμενη υποψηφιότητα του στρατηγού Αλ-Σίσι, ενορχηστρωτή της καθαίρεσης Μόρσι, για την προεδρία της Αιγύπτου. Η ψηφοφορία συνεχίζεται την Τετάρτη.

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας και υποστηρικτών του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι κατά την πρώτη ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος επί των συνταγματικών αλλαγών, το οποίο και θα αποτελέσει «βαρόμετρο» για ενδεχόμενη υποψηφιότητα του στρατηγού Αλ-Σίσι, ενορχηστρωτή της καθαίρεσης Μόρσι, για την προεδρία της Αιγύπτου.

Η ψηφοφορία συνεχίζεται και ολοκληρώνεται την Τετάρτη.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία ανακηρύχθηκε πρόσφατα «τρομοκρατική οργάνωση» από τις Αρχές, έχει καλέσει τους υποστηρικτές της να μποϊκοτάρουν την διαδικασία και να βγουν στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το δημοψήφισμα, μολονότι η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι θα επιδείξει «μηδενική ανοχή» σε οποιαδήποτε προσπάθεια διακοπής της διαδικασίας.

Το νέο Σύνταγμα θα αντικαταστήσει εκείνο που εγκρίθηκε το 2012 επί προεδρίας Μόρσι. Οι υποστηρικτές του επιχειρηματολογούν ότι διασφαλίζει τις ατομικές ελευθερίες, τη θρησκευτική ελευθερία και τα δικαιώματα των γυναικών, ενώ οι επικριτές του τονίζουν ότι δίνει ιδιαίτερα προνόμια στον στρατό.

Εκτιμάται ότι 250.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έχουν κινητοποιηθεί για τη φύλαξη των περίπου 30.000 εκλογικών κέντρων σε όλη τη χώρα. Πάνω από ορισμένα εκλογικά κέντρα στο Κάιρο πετούσαν στρατιωτικά ελικόπτερα κατά την πρώτη ημέρα της ψηφοφορίας, κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά άτομα.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, οι τέσσερις από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Σόχαγκ, στα νότια. Άλλοι τρεις σκοτώθηκαν στα δυτικά προάστια του Καΐρου, όπως ανέφερε η εφημερίδα Αλ
Αχράμ.

Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι, οι οποίοι κατά την εφημερίδα επιχείρησαν να διαταράξουν την ψηφοφορία στο Κάιρο, την επαρχία Σάρκια στο Δέλτα του Νείλου και τη Μίνια, στα νότια.

Λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, το πρωί της Τρίτης, εξερράγη βόμβα έξω από ένα δικαστήριο στη συνοικία Ιμπάμπα της πρωτεύουσας, προκαλώντας μόνο μικρές υλικές ζημιές.

Τα δημόσια και τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια έδειξαν εικόνες στις οποίες φαίνονται καθαρά οι μεγάλες ουρές που είχαν σχηματιστεί έξω από πολλά εκλογικά τμήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

«Ψηφίζω ναι, κυρίως επειδή έχω το δημοψήφισμα εδώ, στην τσέπη μου. Το διάβασα όλο και δεν υπάρχει τίποτα που να με πείθει να ψηφίσω όχι» δήλωσε ένας νεαρός που ψήφιζε για πρώτη φορά. Άλλοι ψηφοφόροι έφτασαν στις κάλπες κρατώντας στα χέρια αφίσες με το πρόσωπο του στρατηγού Αλ-Σίσι.

Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 53 εκατομμύρια Αιγύπτιοι. Τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν στις 21:00 το βράδυ της Τρίτης και θα ανοίξουν ξανά το πρωί της Τετάρτης. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά το Σάββατο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024