Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το πράσινο τσάι εξασθενεί τη δράση των αντιϋπερτασικών φαρμάκων

Το πράσινο τσάι εξασθενεί τη δράση των αντιϋπερτασικών φαρμάκων

Το πράσινο τσάι αποδυναμώνει τις επιδράσεις μιας ομάδας φαρμάκων που χορηγούνται ευρέως για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης του αίματος, προειδοποιούν ερευνητές με άρθρο τους στο επιστημονικό έντυπο Clinical Pharmacology and Therapeutics.

Το πράσινο τσάι αποδυναμώνει τις επιδράσεις μιας ομάδας φαρμάκων που χορηγούνται ευρέως για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης του αίματος, προειδοποιούν ερευνητές με άρθρο τους στο επιστημονικό έντυπο Clinical Pharmacology and Therapeutics.

Ομάδα ιαπώνων ειδικών υποστηρίζει ότι το τσάι μπλοκάρει ειδικούς κυτταρικούς μεταφορείς που φυσιολογικά βοηθούν τον οργανισμό να απορροφήσει τους β-αναστολείς.

Σε πειράματα που έκαναν, παρατήρησαν ότι τα άτομα που ήπιαν πράσινο τσάι παράλληλα με τη λήψη β-αναστολέων, κατέληξαν να έχουν χαμηλότερα κυκλοφορούντα επίπεδα της δραστικής ουσίας ναδολόλης, στο αίμα τους.

Όπως συμβαίνει και με άλλα φάρμακα, το φύλλο οδηγιών χρήσης των δισκίων ναδολόλης περιέχει προειδοποιήσεις ότι συγκεκριμένα φάρμακα, περιλαμβανομένων και εναλλακτικών θεραπειών, μπορούν να αλληλεπιδρούν με τη φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, δεν αναφέρουν ρητά το πράσινο τσάι.

Οι γιατροί πάντως ενημερώνουν τους ασθενείς ότι, ακόμη και συγκεκριμένοι φρουτοχυμοί, όπως του γκρέιπφρουτ, μπορεί να παρεμβαίνουν στη δράση ορισμένων φαρμάκων, περιλαμβανομένων των β-αναστολέων.

Οι ιάπωνες ειδικοί διαπίστωσαν ότι, η δράση της ναδολόλης ως προς τη μείωση της αρτηριακής πίεσης του αίματος ήταν εξασθενημένη στους 10 εθελοντές που συμφώνησαν να πιουν πράσινο τσάι.

Τεστ που έγιναν σε εργαστηριακό περιβάλλον επιβεβαίωσαν ότι το πράσινο τσάι όντως μπλόκαρε έναν μεταφορέα του φαρμάκου, που είναι παρών στο ανθρώπινο έντερο και βοηθά τη ναδολόλη να μετακινηθεί προς τα κύτταρα.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι, ακόμη και δύο φλιτζάνια πράσινου τσαγιού είναι ικανά να παράγουν το ανεπιθύμητο αυτό αποτέλεσμα, χωρίς όμως να αμφισβητούν τα ήδη εδραιωμένα οφέλη του για την υγεία του ανθρώπου. Εξάλλου, το πράσινο τσάι είναι λιγότερο επεξεργασμένο από άλλες ποικιλίες και έχει μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών ουσιών.

Ο Δρ Σωτήρης Αντωνίου, εκπρόσωπος Τύπου της Βασιλικής Εταιρίας Φαρμακολογίας της Μ. Βρετανίας και φαρμακευτικός σύμβουλος Καρδιαγγειακής Ιατρικής προτείνει στους πάσχοντες από υπέρταση που επιθυμούν να καταναλώνουν πράσινο τσάι, να αφήνουν ένα κενό περίπου τεσσάρων ωρών ανάμεσα στην λήψη των β-αναστολέων και ενός φλιτζανιού του αφεψήματος.

«Αν και η μελέτη θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών, οι γιατροί θα πρέπει να ρωτούν τους ασθενείς για την κατανάλωση διαφόρων φρούτων και συμπληρωμάτων διατροφής, όπως το γκρέιπφρουτ και το πράσινο τσάι, και να είναι έτοιμοι να συνταγογραφήσουν φάρμακα τα οποία δεν αλληλεπιδρούν με τις καθημερινές τους συνήθειες», προτείνει ο Δρ Αντωνίου.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Τα έβαλε με την διαιτησία ο Αταμάν…

Για αυτό έχασε το πλεονέκτημα ο ΠΑΟ σύμφωνα με τον Τούρκο προπονητή που πάντως δήλωσε σίγουρος για την πρόκριση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024