Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Με Φαμπιούς και Μοσκοβισί συναντήθηκε στο Παρίσι ο Βενιζέλος

Με Φαμπιούς και Μοσκοβισί συναντήθηκε στο Παρίσι ο Βενιζέλος

Την ευκαιρία ανάδειξης της οριζόντιας θαλάσσιας πολιτικής, ειδικά για τη Μεσόγειο, είχε μεταξύ άλλων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Λωοράν Φαμπιούς. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συναντήθηκε με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί.

Την ευκαιρία ανάδειξης της οριζόντιας θαλάσσιας πολιτικής, ειδικά για τη Μεσόγειο, είχε μεταξύ άλλων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Λωοράν Φαμπιούς. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συναντήθηκε με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί.

Κατά τη διάρκεια της ωριαίας και πλέον συνάντησής του με τον Φαμπιούς, ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ.

«Πρόκειται για προτεραιότητες των λαών και των κοινωνιών της ΕΕ» δήλωσε στους δημοσιογράφους με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου που έδωσε από κοινού με τον Γάλλο υπουργό.

«Πρόκειται για την ανάπτυξη, την απασχόληση, το κοινωνικό κράτος, την ανεργία των νέων, την παράνομη μετανάστευση, την προστασία των συνόρων, την ολοκλήρωση της οικονομικής διακυβέρνησης και ιδίως της τραπεζικής ένωσης για να υπάρχει μια πραγματικά ενιαία τραπεζική αγορά» πρόσθεσε.

Δήλωσε ότι συζητήθηκε επίσης και η «προτεραιότητα που έχουμε αναδείξει και που είναι η οριζόντια θαλάσσια πολιτική, που ξεκινάει από το περιβάλλον και την ενέργεια έως την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου».

Σχετικά με την κρίση στη Συρία, ο Ευαγγ.Βενιζέλος δήλωσε ότι ως προεδρία της ΕΕ θα βοηθήσει στο να πετύχει η «Γενεύη2» εφόσον διεξαχθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να αναδείξει την ανθρωπιστική διάσταση στο θέμα, «γιατί η Συρία είναι μια ανοιχτή ανθρωπιστική κρίση».

Επιπλέον, ενημέρωσε τον Γάλλο υπουργό για τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας προκειμένου να υπάρξει περιβαλλοντική ασφάλεια στη Μεσόγειο κατά την επιχείρηση καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Το Ιράν, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, οι εξελίξεις στις αραβικές χώρες όπως η Αίγυπτος και η Λιβύη, καθώς και η ανατολική εταιρική σχέση με Ρωσία και Ουκρανία, απασχόλησαν επίσης τους δύο πολιτικούς.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών «εξαιρετικές» και ο Λωράν Φαμπιούς, από τη μεριά του, τάχθηκε υπέρ μιας «πιο έντονης οικονομικής και επενδυτικής παρουσίας γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα».

Συνάντηση και με τον Πιέρ Μοσκοβισί

Τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, συνάντησε το απόγευμα της Δευτέρας, πριν από την επίσκεψή του στον Λoράν Φαμπιούς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αλλά και αυτής του πρώην υπουργού Οικονομικών, όπως δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

Εξήγησε ότι με τον Πιερ Μοσκοβισί μίλησε για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, για το πρωτογενές πλεόνασμα που σημαίνει πάρα πολλά γιατί «αποκτούν υπόσταση και με νούμερα, οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού».

Αυτό σημαίνει, υπογράμμισε, ότι «τώρα έχουμε τις προϋποθέσεις για την επισημοποίηση και την επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους».

«Θα μπορέσουμε επομένως να λύσουμε όλα τα προβλήματα που αφορούν στην ολοκλήρωση του προγράμματος και στη σταδιακή αλλά ασφαλή επάνοδο της Ελλάδας στην κανονικότητα. Και κανονικότητα σημαίνει θεσμική ισοτιμία πολιτικά, αλλά και πρόσβαση στις αγορές οικονομικά» επισήμανε.

Σε ερώτημα για το πότε προβλέπει την επιστροφή στην εν λόγω κανονικότητα και εάν θα μπορούσε να προσδιορισθεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2014, ο κ. Βενιζέλος απάντησε:

«Το ταχύτερο δυνατό. Οι αγορές έχουν μια σοφία, έχουν ένστικτο και ξέρουν. Ο διεθνής ιδιωτικός τομέας επενδύει αυτήν τη στιγμή πολλές ελπίδες στην Ελλάδα. Το βλέπει κανείς σε πολλές δηλώσεις παραγόντων της διεθνούς χρηματοοικονομικής και οικονομικής ζωής και έχει πολύ μεγάλη σημασία εμείς οι ίδιοι εσωτερικά να μην υπονομεύουμε την προσπάθεια.

»Στην οικονομία όλα είναι και ψυχολογία και εικόνα, πέρα από την ουσία που είναι πάρα πολύ κρίσιμη. Η ουσία, με τον ιδρώτα και το αίμα του ελληνικού λαού, τώρα φαίνεται στα δημοσιονομικά επιτεύγματα και στις διαρθρωτικές αλλαγές. Τώρα δεν μιλάμε με λόγια, μιλάμε με αριθμούς» υπογράμμισε ο Ευ.Βενιζέλος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024