Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξανά στη Σομαλία οι ΗΠΑ, 20 χρόνια μετά την τραγωδία του «Black Hawk Down»

Ξανά στη Σομαλία οι ΗΠΑ, 20 χρόνια μετά την τραγωδία του «Black Hawk Down»

Ομάδα στρατιωτικών συμβούλων, την πρώτη από το 1993, έχει αποστείλει στη Σομαλία από το φθινόπωρο ο αμερικανικός στρατός, αναφέρει σε άρθρο της η Washington Post. Στόχος τους, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι να παρέχουν συμβουλές στα αφρικανικά στρατεύματα που πολεμούν κατά της Αλ-Σαμπαάμπ, της ισλαμιστικής πολιτοφυλακής οι ηγέτες της οποίας έχουν δηλώσει πίστη στην Αλ-Κάιντα.

Όμάδα στρατιωτικών συμβούλων, την πρώτη από το 1993, έχει αποστείλει στη Σομαλία από το φθινόπωρο ο αμερικανικός στρατος, αναφέρει σε άρθρο της η Washington Post.

Το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ έχει τοποθετηθεί στο Μογκαντίσου. Στόχος τους, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι να παρέχουν συμβουλές στα αφρικανικά στρατεύματα που πολεμούν κατά της Αλ-Σαμπαάμπ, της ισλαμιστικής πολιτοφυλακής οι ηγέτες της οποίας έχουν δηλώσει πίστη στην Αλ-Κάιντα.

«Οι ΗΠΑ εγκατέστησαν μια ομάδα συντονισμού στη Σομαλία για να υποστηρίξουν την αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (AMISOM) και τις σομαλικές δυνάμεις ασφαλείας ώστε να αυξήσουν τις ικανότητές τους και να προωθήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλη τη χώρα και την περιοχή» τονίζει με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του κέντρου διοίκησης του αμερικανικού στρατού στην Αφρική, συνταγματάρχης Τομ Ντέιβις.

Από τότε που δύο ελικόπτερα καταρρίφθηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 18 Αμερικανοί -κατά την στρατιωτική επιχείρηση «Black Hawk Down»- το Πεντάγωνο είχε αποφύγει την αποστολή στρατευμάτων στη Σομαλία. Ωστόσο, κατά τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Ομπάμα έχει προσπαθήσει, με επιφυλακτικό τρόπο, να συμμετέχει πιο ενεργά στην περιοχή, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναγνωρίσει εδώ και ένα χρόνο περίπου την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Σομαλίας με αποτέλεσμα να έχουν αποκατασταθεί οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει προχωρήσει στο εκ νέου άνοιγμα της αμερικανικής πρεσβείας στη Σομαλία.

Η Αλ-Σαμπαάμπ, η οποία κατέχει τον έλεγχο κυρίως αγροτικών περιοχών στη κεντρική και νότια Σομαλία, προέβη την Τετάρτη στην απαγόρευση της χρήσης του Ίντερνετ από φόβο μήπως και παρακολουθούνται οι επιχειρήσεις της, αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Όσες εταιρείες αρνηθούν να συμμορφωθούν με την απαγόρευση «θα θεωρηθούν ότι συνεργάζονται με τον εχθρό και θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα εναντίον τους, σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024