Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ασφαλής η ασπαρτάμη σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων

Ασφαλής η ασπαρτάμη σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, δηλαδή το επιστημονικό όργανο που αξιολογεί την ασφάλεια των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ολοκλήρωσε τη προγραμματισμένη επαναξιολόγηση της ασπαρτάμης ως πρόσθετου τροφίμων, επιβεβαιώνοντας την ασφάλεια χρήσης της από τους καταναλωτές .

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο το κόσμο αμφιταλαντεύονται σχεδόν καθημερινά με το δίλημμα της «απόλαυσης» της γλυκιάς γεύσης και τη «σκληρή πραγματικότητα» των περιττών κιλών ή κάποιων προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης, που μεταξύ άλλων καθιστούν αναγκαία τη μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνουν καθημερινά.

Δεν είναι, λοιπόν τυχαίο ότι πολυάριθμοι πλέον αξιόπιστοι οργανισμοί υγείας ανά τον κόσμο, προτείνουν στα άτομα που θέλουν να ελέγξουν τη πρόσληψη θερμίδων, χωρίς να στερηθούν τη γλυκιά γεύση, τη χρήση γλυκαντικών που δεν αποδίδουν πρακτικά θερμίδες, όπως η ασπαρτάμη, με τα οποία μπορούν να καλύψουν, μεν, την ανθρώπινη ανάγκη για κάτι γλυκό, χωρίς να διαταράσσουν το ενεργειακό ισοζύγιο.

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, δηλαδή το επιστημονικό όργανο που αξιολογεί την ασφάλεια των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ολοκλήρωσε τη προγραμματισμένη επαναξιολόγηση της ασπαρτάμης ως πρόσθετου τροφίμων, επιβεβαιώνοντας την ασφάλεια χρήσης της από τους καταναλωτές .

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η ασπαρτάμη μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους
Το 2012, η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας των ΗΠΑ εξέτασε την επιστημονική βιβλιογραφία που διερευνούσε το ρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, όπως η ασπαρτάμη, στον έλεγχο του βάρους. Το συμπέρασμά της ήταν ότι, υπάρχουν, πλέον, επαρκή δεδομένα που δείχνουν ότι η χρήση ασπαρτάμης και των προϊόντων που την περιέχουν μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να μειώσουν το βάρος τους ή να το διατηρήσουν μακροπρόθεσμα.

Σε αντίστοιχο συμπέρασμα κατέληξαν, την ίδια χρονιά, ο Αμερικανικός Διαβητολογικός Σύλλογος και ο Αμερικανικός Καρδιολογικός Σύλλογος, που σε κοινή τους ανακοίνωση τόνισαν ότι, «όταν τα μη θερμιδογόνα γλυκαντικά αντικαθιστούν τα πρόσθετα σάκχαρα σε τρόφιμα και ροφήματα, μπορούν πιθανόν να συνεισφέρουν στην επίτευξη και τη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους».

Ο τρόπος με τον οποίο η ασπαρτάμη, όπως και τα υπόλοιπα γλυκαντικά, μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους είναι ο εξής: με δεδομένο ότι, το βάρος μειώνεται όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής είναι λιγότερες από εκείνες που δαπανώνται για τις μεταβολικές λειτουργίες και τη σωματική δραστηριότητα, η ασπαρτάμη, όπως όλα τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, μπορεί να συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους επειδή ακριβώς μπορεί να συνεισφέρει στην μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνουμε στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και τακτικής σωματικής δραστηριότητας. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι σημαντικό για τα άτομα που θέλουν να διατηρήσουν τη γλυκιά γεύση στο διαιτολόγιό τους και την ευελιξία στις διατροφικές τους επιλογές, ακόμα και αν πρόκειται για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη που επιδιώκουν καλή γλυκαιμική ρύθμιση.

Η EFSA επιβεβαιώνει εκ νέου ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής
Στα πλαίσια της προγραμματισμένης επαναξιολόγησης όλων των πρόσθετων τροφίμων, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), αξιολόγησε εκτενώς όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα (συμπεριλαμβανομένων μελετών με ανθρώπους και ζώα) και επιπλέον συζήτησε με τα ενδιαφερόμενα μέρη μετά από δημόσια διαβούλευση.

Στις 10 Δεκέμβρη του 2013 η EFSA ανακοίνωσε ότι, η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για το γενικό πληθυσμό (μεταξύ των οποίων τα παιδιά, οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν, και τα άτομα με διαβήτη) με την εξαίρεση των ατόμων που πάσχουν από φαινυλκετονουρία (τα άτομα αυτά δεν μπορούν να μεταβολίσουν τη φαινλυλαλανίνη, ένα αμινοξύ πολλών πρωτεϊνούχων τροφίμων, όπως το γάλα και το κρέας, και συστατικό της ασπαρτάμης). Επιπλέον, σημείωσε ότι, τα συστατικά που προκύπτουν κατά το μεταβολισμό της ασπαρτάμης είναι συνήθη συστατικά της διατροφής μας, τα οποία λαμβάνουμε σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από άλλες πηγές (γάλα, κρέας, ψάρια, φρούτα, λαχανικά κ.λπ.).

«Γλυκιά» συνέχεια για το ασφαλές γλυκαντικό
Κατά γενική ομολογία η ασπαρτάμη έχει καλό γευστικό προφίλ, καθώς προσδίδει γεύση που «προσομοιάζει» με της ζάχαρης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή μιας ποικιλίας γευστικών τροφίμων και ροφημάτων με ελάχιστες ή μηδενικές θερμίδες, τόσο από τη βιομηχανία τροφίμων, όσο και από τα άτομα που δεν θέλουν να στερηθούν τη γλυκιά γεύση στο διαιτολόγιό τους, παρά την ανάγκη για καλύτερο έλεγχο του βάρους τους (ή της γλυκαιμική τους απόκρισης αν έχουν διαβήτη). Η πρόσφατη θετική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA), επιβεβαιώνει τα άτομα που την επιλέγουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να την απολαμβάνουν, με ασφάλεια.

Ξένη δημοσίευση

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024