Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πουσίνκα: Ο σκύλος του Ψυχρού Πολέμου που ένωσε Αμερικανούς - Σοβιετικούς

Πουσίνκα: Ο σκύλος του Ψυχρού Πολέμου που ένωσε Αμερικανούς – Σοβιετικούς

Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ένα σκυλάκι, δώρο του Νικίτα Χρουτσόφ στην οικογένεια Κένεντι, βοηθούσε στη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα σε Σοβιετική Ένωση και ΗΠΑ. Η Πουσίνκα δεν ήταν ένας τυχαίος σκύλος: ήταν απόγονος των πρώτων ρωσικών σκύλων που πήγαν στο διάστημα και επέστρεψαν.

Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ένα σκυλάκι, δώρο του Νικίτα Χρουτσόφ στην οικογένεια Κένεντι, βοηθούσε στη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα σε Σοβιετική Ένωση και ΗΠΑ.

Η Πουσίνκα δεν ήταν ένας τυχαίος σκύλος: ήταν απόγονος των πρώτων ρωσικών σκύλων που πήγαν στο διάστημα και επέστρεψαν.

Στη διάρκεια ενός επίσημου δείπνου στη Βιέννη, η Τζάκι Κένεντι, η οποία καθόταν δίπλα στον Χρουτσόφ, ρώτησε για μία σκυλίτσα, τη Στρέλκα που η Σοβιετική Ένωση είχε στείλει στο διάστημα. Μάλιστα, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ ήθελε να μάθει για τα κουταβάκια που είχε γεννήσει η Στρέλκα.

«Λίγους μήνες αργότερα, ένα κουταβάκι έφτασε και ο πατέρας μου δεν είχε ιδέα για το τι είχε κάνει η μητέρα μου και δεν μπορούσε να το πιστέψει» θυμάται η Καρολάιν Κένεντι, κόρη του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.

Η Πουσίνκα δεν ανήκε σε κάποια περίοπτη ράτσα, αλλά ήταν «γλυκιά και χνουδωτή», θυμάται η Καρολάιν, η οποία είναι τώρα πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία.

Ο Κένεντι έστειλε στον Χρουτσόφ μια επιστολή, ευχαριστώντας τον για το δώρο.

Ο ιστορικός Μάρτιν Σάντλερ, ο οποίος εξέδωσε πρόσφατα βιβλίο με τις επιστολές του Κένεντι, αναφέρει ότι μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ζεστασιά που διαπνέει τις επιστολές που έστελνε ο ένας ηγέτης στον άλλο (σ.σ. η επικοινωνία Κένεντι-Χρουτσόφ ήταν συχνή και κάποιες φορές κρυφή).

«Την ίδια στιγμή διακρίνεται και ένας ανταγωνισμός» αναφέρει ο ιστορικός, σύμφωνα με το BBC, προσθέτοντας ότι ο Κένεντι, ο οποίος είχε υποσχεθεί να στείλει άνθρωπο στο φεγγάρι μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1960, «σχεδόν έπαθε αποπληξία, όπως και οι περισσότεροι Αμερικανοί, με την εκτόξευση του Σπούτνικ».

Το γεγονός ότι η μητέρα της Πουσίνκα, η Στρέλκα και άλλος ένας σκύλος, ο Μπέλκα, ήταν τα πρώτα έμβια όντα που τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη γη και κατάφεραν να επιβιώσουν, υπογράμμιζε το γεγονός ότι η Σοβιετική Ένωση είχε κάνει περισσότερα βήματα προς την κατάκτηση του διαστήματος.

Παρά το γεγονός ότι το δώρο μπορεί να περιείχε το μήνυμα ότι οι Σοβιετικοί τα κατάφεραν εκεί που οι Αμερικανοί δεν τα είχαν ακόμα καταφέρει, η σκυλίτσα αγαπήθηκε πολύ από την οικογένεια Κένεντι.

Μάλιστα, ζευγάρωσε με τον Τσάρλι, το ουαλικό σέτερ της Καρολάιν, και έτσι προέκυψαν κάμποσα αμερικανοσοβιετικά κουτάβια, τα οποία ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος φώναζε «pupnik» (σ.σ. σε ελεύθερη μετάφραση «κούτνικ» από τις λέξεις κουτάβια και Σπούτνικ), δίνοντας έναν πιο ανάλαφρο χαρακτήρα στον ανταγωνισμό Σοβιετικών και Αμερικανών για την κατάκτηση του διαστήματος.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024