Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αιγυπτιακές πιέσεις στις αραβικές χώρες για καταστολή των Αδελφών Μουσουλμάνων

Αιγυπτιακές πιέσεις στις αραβικές χώρες για καταστολή των Αδελφών Μουσουλμάνων

Η αιγυπτιακή διπλωματία ασκεί πιέσεις προς τις αραβικές χώρες να θέσουν σε εφαρμογή συνθήκη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που είχε υπογραφεί το 1998 και η οποία θα μπορούσε να στερήσει από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους τα στηρίγματά τους στην ευρύτερη περιοχή, με δεδομένο ότι το νέο αιγυπτιακό καθεστώς έχει ανακηρύξει το κίνημα «τρομοκρατική οργάνωση».

Η Αίγυπτος καλεί τις αραβικές χώρες να θέσουν σε εφαρμογή μία συνθήκη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οποία θα μπορούσε να στερήσει από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους τα στηρίγματά τους στην ευρύτερη περιοχή, με δεδομένο ότι το νέο αιγυπτιακό καθεστώς έχει ανακηρύξει το κίνημα «τρομοκρατική οργάνωση».

Η αιγυπτιακή διπλωματία ασκεί πιέσεις προκειμένου οι αραβικές χώρες να θέσουν σε εφαρμογή τη συμφωνία που υπογράφηκε το 1998, με την οποία θα εμποδιστεί η παροχή βοήθειας και η χρηματοδότηση της Αδελφότητας.

Οι χώρες που την έχουν υπογράψει θα υποχρεωθούν επίσης να εκδώσουν στην Αίγυπτο τα μέλη της Αδελφότητας που καταζητούνται από τις αιγυπτιακές αρχές.

Το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων ιδρύθηκε στην Αίγυπτο το 1928 όμως έχει πλέον εξαπλωθεί στις περισσότερες αραβικές χώρες. Μετά την εξέγερση του 2011 και την ανατροπή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν κερδίσει όλες τις εκλογές στην Αίγυπτο.

Η νέα, μεταβατική κυβέρνηση, που προέκυψε μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό, στις 3 Ιουλίου, κήρυξε την Αδελφότητα «τρομοκρατική οργάνωση» με αφορμή μια επίθεση εναντίον του αρχηγείου της αστυνομίας στην πόλη Μανσούρα, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι ενημέρωσε τα μέλη του για την εξέλιξη αυτή, ότι δηλαδή η Αδελφότητα θεωρείται πλέον «τρομοκρατική οργάνωση» από το Κάιρο. Αξιωματούχος του οργανισμού ανέφερε ότι 18 από τα 22 μέλη του έχουν επικυρώσει τη συνθήκη.

«Επαφίεται στα μέλη [σ.σ. του Αραβικού Συνδέσμου] να την εφαρμόσουν» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου Μπαντρ Αμπντελάτι.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι και πολλά μέλη της Αδελφότητας έχουν συλληφθεί και κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα.

Τη Δευτέρα δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης δύο ετών σε 139 υποστηρικτές του πρώην προέδρου με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στις ταραχές που σημειώθηκαν στη χώρα τον περασμένο Ιούλιο. Το δικαστήριο, ωστόσο, όρισε ότι οι κατηγορούμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι, με εγγύηση 5.000 λιρών (περίπου 600 ευρώ) μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το Εφετείο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024