Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χλιαρή υποδοχή της ΕΕ σε γερμανικά «συμβόλαια μεταρρυθμίσεων»

Χλιαρή υποδοχή της ΕΕ σε γερμανικά «συμβόλαια μεταρρυθμίσεων»

Ψυχρά υποδέχθηκαν οι υπόλοιποι «27» την πρόταση της γερμανίδας καγκελαρίου στη Σύνοδο Κορυφής για σύναψη «συμβολαίων μεταρρυθμίσεων» μεταξύ μελών του ευρώ και της Κομισιόν για χρηματική βοήθεια -με «ρήτρες», σύμφωνα με διπλωμάτες, που θα αφορούν παρεμβάσεις στο τοπίο των εργασιακών και των επιδομάτων. Το Βερολίνο προωθεί το μέτρο ως τμήμα της στενότερης οικονομικής συνεργασίας στην ΕΕ και ως πρόσθεση στο ενισχυμένο πλαίσιο εποπτείας της Κομισιόν για τα δημοσιονομικά στην Ευρωζώνη. Η συζήτηση φαίνεται ότι αναβλήθηκε για μετά τις ευρωεκλογές.

Ψυχρά υποδέχθηκαν οι υπόλοιποι «27» την πρόταση της γερμανίδας καγκελαρίου στη Σύνοδο Κορυφής για σύναψη «συμβολαίων μεταρρυθμίσεων» μεταξύ μελών του ευρώ και της Κομισιόν για χρηματική βοήθεια -με «ρήτρες», σύμφωνα με διπλωμάτες, που θα αφορούν παρεμβάσεις στο τοπίο των εργασιακών και των επιδομάτων.

Το Βερολίνο προωθεί το μέτρο ως τμήμα της στενότερης οικονομικής συνεργασίας στην ΕΕ και ως πρόσθεση στο ενισχυμένο πλαίσιο εποπτείας της Κομισιόν για τα δημοσιονομικά στην Ευρωζώνη.

Η συζήτηση φαίνεται ότι αναβλήθηκε για μετά τις ευρωεκλογές.

Όπως αναφέρει το Reuters, διπλωμάτες αναφέρουν ότι η πρόταση συνδέει δάνεια, χορηγίες ή εγγυήσεις από κοινοτικό επίπεδο προς κράτη μέλη με την υπογραφή νομικά δεσμευτικών «συμφωνητικών» της εκάστοτε χώρας με την Κομισιόν για μεταρρυθμίσεις.

Στις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τις αναφορές που επικαλείται το Reuters, συγκαταλέγονται χαλάρωση στους περιορισμούς για απολύσεις και τα ωράρια εργασίας, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και περικοπή κοινωνικών επιδομάτων ή επιδομάτων αποχώρησης.

Όπως περιγράφει την πρόταση το γερμανικό Spiegel, «η χρηματική βοήθεια για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα συνεχίσει να ρέει όπως μέχρι πρότινος, αλλά μόνο όταν οι χώρες αυτές συμφωνήσουν δεσμευτικά σε επιπλέον βήματα θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων».

Οι προτάσεις, ουσιαστικά, αφορούν πρωτίστως χώρες όπως τη Γαλλία και την Ιταλία. Γάλλος αξιωματούχος επέμεινε ότι η σύναψη των «συμβολαίων» θα είναι εθελοντική ενώ ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα είχε πει, φτάνοντας στη Σύνοδο της περασμένης εβδομάδας, ότι βλέπει θετικά τη χορήγηση οικονομικών κινήτρων για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και πως η Ρώμη δεν έχει «τίποτε να φοβηθεί από την συζήτηση».

Όπως αναφέρει η γαλλική Monde, πάντως, η γερμανική πρόταση δεν έπεσε σε πρόσφορο έδαφος κατά τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες. Από την πλευρά του, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι φέρεται να αντίδρασε επιμένοντας πως η συμφωνία σε μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι εθελοντική. «Εάν η Ισπανία δεν συμφωνεί με τη διατύπωση, ας το αφήσουμε, θα το ξαναβρούμε μπροστά μας» φέρεται να είπε, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, η γερμανίδα καγκελάριος.

Ακόμη και η αυστριακή πλευρά φέρεται να ήγειρε επιφυλάξεις για το ζήτημα της κυριαρχίας ενώ -όπως αναφέρει το Reuters- χώρες όπως η Ολλανδία ή η Φινλανδία αμφισβήτησαν την σκοπιμότητα της ύπαρξης οικονομικών κινήτρων (αντιτείνοντας πως οι μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να γίνουν ούτως ή άλλως).

Το ίδιο αναφέρει και το γερμανικό Spiegel, που επίσης μιλά για χλιαρή υποδοχή της γερμανικής πρότασης στην παρούσα φάση -εν όψει των ευρωεκλογών.

Η πρόταση αναμένεται να επανέλθει στο δεύτερο μισό του 2014, όταν έχουν γίνει οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αφού ολοκληρωθούν οι αλλαγές στην Κομισιόν, γράφει το περιοδικό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024