Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βενιζέλος: Πρόσκληση διαλόγου, όχι διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, η Κεντροαριστερά

Βενιζέλος: Πρόσκληση διαλόγου, όχι διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, η Κεντροαριστερά

Η Κεντροαριστερά είναι μία πρόσκληση διαλόγου για την ανασυγκρότηση του χώρου της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, όχι μία πρόταση διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κινήματος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε στα στελέχη του κόμματός του, ανέβασε τους τόνους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ότι ότι καλλιεργεί «τον εκτσογλανισμό της κοινωνίας».

Η Κεντροαριστερά είναι μία πρόσκληση διαλόγου για την ανασυγκρότηση του χώρου της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, όχι μία πρόταση διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κινήματος. Κανείς δεν αμφισβήτησε -είπε- τα σύμβολα, το όνομα και την υπόσταση του ΠΑΣΟΚ.

«Κανείς δεν έθεσε σε αμφισβήτηση την υπόσταση του ΠΑΣΟΚ, το ρόλο του ΠΑΣΟΚ, το όνομα, τα σύμβολα, τις οργανωτικές δομές του ΠΑΣΟΚ και όποιος το έκανε θα το έκανε προφανώς κατά λάθος και από κεκτημένη ταχύτητα. Όλο το εγχείρημα βασίζεται στην ισότητα, τον αμοιβαίο σεβασμό, την απουσία κάθε ηγεμονισμού και πρώτος μίλησα για την Ελιά» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στη ΔΗΜΑΡ, την οποία χαρακτήρισε ως «τον μόσχο το σιτευτό για την κυβέρνηση» την περίοδο της τριμερούς συνεργασίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: «Λυπάμαι πραγματικά πολύ γιατί η ΔΗΜΑΡ στο Συνέδριό της κατά πλειοψηφία θέλησε να παραμείνει περιχαρακωμένη στα όρια του μικρού κομματικού της εαυτού, αλλά η πρόσκληση ήταν και είναι και πάντα ανοιχτή παρ’ ότι η απάντηση και η αντίδραση είναι απαξιωτική. Είναι και ηθικά απαξιωτική. Αλλά κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε για λόγους εθνικούς και παραταξιακούς και γιατί εν πάση περιπτώσει όλοι κάποια στιγμή κατανοούν.»

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος απάντησε στην επιστολή στελεχών του κόμματος τονίζοντας ότι από τότε που ανέλαβε ο ίδιος τα ηνία ποτέ δεν εφαρμόστηκε ούτε μια απόφαση ακέραια, παρότι όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν συλλογικά. Η εικόνα του ΠΑΣΟΚ που αγωνιά, αγωνίζεται και πετυχαίνει -πρόσθεσε- θρυμματίζεται επικοινωνιακά.

«Πολύ συχνά δείχνουμε εικόνα αβεβαιότητας, εσωστρέφειας, διαφοροποίησης χωρίς λόγο και αυτό βεβαίως μειώνει την αξιοπιστία της θεμελιώδους θέσης μας ότι είμαστε ο εγγυητής της σταθερότητας της χώρας. Όταν τροφοδοτούμε συζητήσεις για το εάν η κυβέρνηση αντέχει ή δεν αντέχει λόγω του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίζει ο κ. Πολύδωρας πλειστηριασμούς, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα», σημείωσε.

Απαντώντας στις αιτιάσεις πως το κόμμα χάνει την ταυτότητά του, είπε: «Υπάρχει και η θεωρία της παρθενίας, το αειπάρθενο ΠΑΣΟΚ. Ποτέ χάσαμε την αυτοτέλεια μας; Όταν συμμετείχαμε στην κυβέρνηση Παπαδήμου και συγκυβερνήσαμε ακόμα και με τον ΛΑΟΣ; Όταν συγκυβερνήσαμε με τη ΔΗΜΑΡ; Τίνος είναι η στρατηγική που εφαρμόζεται; Αν συγκυβερνήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με άλλους δεν θα χάσουμε την αυτοτέλεια μας;».

«Πότε τη χάσαμε την αυτοτέλεια; Και τι σημαίνει αυτοτέλεια; Πολιτική αυτοτέλεια σημαίνει αυτοδυναμία; Πιστεύουμε στις αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις; Ή αποδεχόμαστε τη λογική, τη φιλοσοφία των κυβερνήσεων συνεργασίας; Προφανώς αποδεχόμαστε πλέον τη λογική των κυβερνήσεων συνεργασίας. Δεν πορεύεται ο τόπος, ακόμη κι αν αριθμητικά μπορεί να έχεις 151 βουλευτές με 34% των ψήφων. Πώς κυβερνάς; Εθνικά επικίνδυνα εάν δεν έχεις βάσεις στήριξης» δήλωσε.

Παράλληλα, ανέβασε τους τόνους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο είπε πως καλλιεργεί «τον εκτσογλανισμό της κοινωνίας». «Καλλιεργούν το υπόστρωμα του εκχυδαϊσμού και του εκφασισμού της κοινωνίας. Για την ακρίβεια, θα μου επιτρέψετε να πω μια λέξη και ζητάω συγνώμη από εσάς και τους ακροατές μας, του εκτσογλανισμού της ελληνικής κοινωνίας. Του εκτσογλανισμού», είπε.

«Θέλουν να ανυψώσουν φραγμούς στην επικοινωνία των δυο χώρων, γιατί ξέρουν ότι η κοινωνική βάση ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και το εκλογικό ακροατήριο συγκυριακά στο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παράταξη, επιλέχτηκε ως όχημα στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου για να εκφραστεί η δυσαρέσκεια των δικών μας ανθρώπων […] Και για να αποφύγουν την επαφή, εκχυδαΐζουν τον πολιτικό βίο, τροφοδοτούν την επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής και δημιουργούν συνθήκες οιονεί εμφυλίου πολέμου στη χώρα. Παίζουν εν ου παικτοίς, ασύμμετρα» δήλωσε.

Στην επίθεση του Ευ.Βενιζέλου κατά του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε μέσω twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Π.Σκουρλέτης:

Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε πως η κυβέρνηση θα ξεκινήσει νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την Τρόικα μετά τις γιορτές για το δημοσιονομικό σχεδιασμό μέχρι το 2016 «χωρίς πρόσθετα μέτρα που λειτουργούν σε βάρος της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής», ενώ επανέλαβε την άποψή του ότι για τις προεδρικές εκλογές του 2015 χρειάζεται ένα πρόσωπο που να ενώνει, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης.

«Το Μάρτιο του 2015 υπάρχει εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που απαιτεί 180 ψήφους για να αποφευχθεί η διάλυση της Βουλής. Άρα χρειάζεται πρόσωπο που ενώνει τον τόπο σε συμβολικό επίπεδο. Ξαναενώνει τον τόπο. Και σε πρόσφατη συνέντευξή μου ανέφερα ένα πρόσωπο όχι επειδή διεκδικεί τίποτα, αλλά επειδή συμβολίζει αυτό που λέω, τον Μίκη Θεοδωράκη που είναι ένα πρόσωπο ζωντανό, αλλά μνημειακού χαρακτήρα για την εθνική ενότητα» δήλωσε.

Σε μία προσωπική αναφορά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε: «Ανέλαβα την ηγεσία σε συνθήκες βαθιάς κρίσης και βρίσκομαι εδώ για λόγους ανάγκης. Το βάρος που σηκώνω δεν μου αναλογεί προσωπικά και δεν έχω μιλήσει διεξοδικά για αυτό. Έχω ανεξάντλητα αποθέματα αντοχής γιατί το κίνητρο μου είναι ιστορικό. Όποιος δεν καταλαβαίνει το επίπεδο της παραταξιακής ευθύνης ας ανοηταίνει και ας ασχημονεί αλλά δεν με αγγίζει. Το ζητούμενο είναι να συναντηθούμε με όσους έχουν το ίδιο αίσθημα ευθύνης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024