Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αλ.Τσίπρας: Ριφιφί και πρωτοφανής δήμευση της περιουσίας

Αλ.Τσίπρας: Ριφιφί και πρωτοφανής δήμευση της περιουσίας

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλ.Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για τους πλειστηριασμούς. «Ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου, δίνετε τη χαριστική βολή στη διαλυμένη οικονομία» είπε, κάνοντας λόγο για «δήμευση της περιουσίας των πολιτών» και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δημιουργεί «υποψήφιους άστεγους». Ως προς τον ΕΝΦΙΑ έκανε λόγο για «ριφιφί στην ιδιωτική περιουσία», ενώ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για τη στάση του απέναντι στη διάταξη για τα πρόστιμα στα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα των πλειστηριασμών, τη διάταξη Στουρνάρα για τα υπέρογκα πρόστιμα στα ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά και τον ενιαίο φόρο ακινήτων εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου, δίνετε τη χαριστική βολή στη διαλυμένη οικονομία» είπε, ενώ ειδικά για το θέμα των πλειστηριασμών έκανε λόγο για «πρωτοφανή διαδικασία δήμευσης της περιουσίας των πολιτών», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δημιουργεί «υποψήφιους άστεγους». Παράλληλα, ζήτησε από τους βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, καλώντας τους να μην «γίνουν συνένοχοι στο έγκλημα».

Αναφερόμενος στη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, αλλά αφορά στα πρόστιμα για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «εξωφρενικές ποινές και τοκογλυφικά πρόστιμα», ενώ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κατηγορώντας τον ότι προτίμησε να κρυφτεί επικοινωνιακά και να αφήσει να φανεί ότι ο υπουργός Οικονομικών νομοθετούσε εν αγνοία του, παρά να πάρει την ευθύνη και να αποσύρει τη διάταξη.

«Προτίμησε να δημιουργήσει την εικόνα μπάχαλο για την κυβέρνησή του, την εικόνα ότι ο ίδιος σέρνεται και άλλοι νομοθετούν σε αυτόν τον τόπο» είπε ο Αλ.Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κρυφτεί πια από τις ευθύνες».

Με τα νομοσχέδια για τους πλειστηριασμούς και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων «ανοίγει ο ασκός του Αιόλου, όχι μόνο για να αλλάξουν χέρια οι περιουσίες, αλλά για να αλλάξει χέρια η οικονομία. Διότι ανοίγοντας την κερκόπορτα για τους πλειστηριασμούς, στην πραγματικότητα οδηγείτε όχι μόνο στις τραγικές συνέπειες της απώλειας κατοικίας για χιλιάδες πολίτες, αλλά οδηγείτε στη ραγδαία υποτίμηση της αξίας των ακινήτων» τόνισε ο Αλ.Τσίπρα, σημειώνοντας πως οι συνέπειες θα είναι τραγικές ακόμα και για τις τράπεζες τις οποίες -όπως είπε- η κυβέρνηση προστατεύει «διαλύοντας την κοινωνία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε πως με την εφαρμογή του νόμου «θα κινδυνεύσουν οι καταθέσεις» και «θα αλλάξουν χέρια οι τράπεζες» και ζήτησε από την κυβέρνηση να βάλει «κόκκινες γραμμές».

«Όλοι και όλες που κατοικούν σε αυτόν τον τόπο μετατρέπονται σε υποψήφιοι άστεγοι» υπογράμμισε.

«Ριφιφί στην ιδιωτική περιουσία»

Αναφερόμενος στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο Αλ.Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βάζει «ταφόπλακα στην όποια παραγωγική δραστηριότητα και στην όποια αναπτυξιακή προοπτική μπορεί να υπάρξει σε αυτόν το τόπο». Έκανε, μάλιστα, λόγο για «ριφιφί στην ιδιωτική περιουσία, στα μέσα παραγωγής του φτωχού και μικρομεσαίου αγρότη».

Στο σημείο αυτό ο Αλ.Τσίπρας υπεραμύνθηκε των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι στόχος είναι να φορολογηθούν τα κέρδη. «Εσείς, βάζοντας φόρο στην παραγωγή, απαγορεύετε τη δυνατότητα να υπάρχουν κέρδη για τους φτωχούς και μικρομεσαίους, παρά μόνο για τους έχοντες και κατέχοντες» είπε.

«Δεν θα τα βρούμε στις στάνες και τα αμπελοχώραφα τα λεφτά. Στους έχοντες και κατέχοντες θα τα βρούμε» συνέχισε, επαναλαμβάνοντας την πρόταση για δημιουργία περιουσιολογίου.

«Η φορολόγηση των αγροτεμαχίων σε μια συγκυρία εξαιρετικά δύσκολη για τα αγροτικά νοικοκυριά πλήττει την αγροτική παραγωγή, καταδικάζει τον κόσμο της υπαίθρου και της αγροτικής παραγωγής σε ακόμη μεγαλύτερη απόγνωση» τόνισε.

Παράλληλα, με αφορμή τις πρόσφατες διαπιστώσεις του Ευρωκοινοβουλίου για τη λειτουργία της τρόικας, ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση, αντί να εκμεταλλευτεί αυτές τις παρατηρήσεις προς όφελος της διαπραγμάτευσης, «συνεχίζει την υλοποίηση του εγκληματικού σχεδίου εσωτερικής υποτίμησης και μάλιστα με την πιο σκληρή μορφή, που αφορά την ιδιωτική περιουσία».

«Μην γίνετε συνένοχοι»

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αλ.Τσίπρας ζήτησε από τους βουλευτές όλων των κομμάτων να μην ανοίξουν «την κερκόπορτα των πλειστηριασμών», να σταματήσουν το «εκρηκτικό κοκτέιλ της φτωχοποίησης, της κλοπής της ιδιωτικής και της δημόσιας περιουσίας» και να μην γίνουν «συνένοχοι στο έγκλημα».

Α.Α.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024