Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μεγάλες αξίες στην Ελλάδα βλέπει η Goldman Sachs

Μεγάλες αξίες στην Ελλάδα βλέπει η Goldman Sachs

Την εκτίμηση ότι η μεγάλη οικονομική προσαρμογή της Ελλάδας οδηγεί σε αντίστοιχα μεγάλες αξίες έστω και με κινδύνους για το εγγύς μέλλον διατυπώνει ο αναλυτής της Goldman Sachs κ. Θεμιστοκλής Φιωτάκης σε έκθεση της επενδυτικής τράπεζας για την παγκόσμια οικονομία. «Οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τη χρηματοδότηση της Ελλάδα και των δημοσιονομικών κενών, καθώς και για την αναδιάρθρωση του χρέους του επίσημου τομέα μετά την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος , είναι πιθανό να επεκταθούν και το πρώτο τρίμηνο του 2014, δημιουργώντας εξάρσεις των βραχυπρόθεσμων θορύβων για τα ελληνικά ομόλογα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Την εκτίμηση ότι η μεγάλη οικονομική προσαρμογή της Ελλάδας οδηγεί σε αντίστοιχα μεγάλες αξίες έστω και με κινδύνους για το εγγύς μέλλον διατυπώνει ο αναλυτής της Goldman Sachs κ. Θεμιστοκλής Φιωτάκης σε έκθεση της επενδυτικής τράπεζας για την παγκόσμια οικονομία.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως η Goldman Sachs έχει ήδη από τον Ιούλιο του 2012 υπογραμμίσει τις αξίες των ελληνικών ομόλογων και μετοχών και πως σημειώνεται πως παρά τις ισχυρές αποδόσεις που έχουν καταγράψει ενδιάμεσα, εξακολουθεί να διατηρεί την ίδια άποψη .

Όπως σημειώνεται, τα ελληνικά assets εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε αναξιοπαθούντα επίπεδα , με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να ξεπερνούν το 8,6% και τον βασικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να διαπραγματεύεται 60% χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα του 2008.

Σύμφωνα με τον κ. Φιωτάκη τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδας δείχνουν μια μικρή πιθανότητα να ακολουθήσουν «ακραία» γεγονότα. Συγκεκριμένα αναφέρει πως ο ελληνικός προϋπολογισμός έχει προσαρμοσθεί κατά 10 % του ΑΕΠ , παρά τη βαθιά ύφεση και τη βύθιση της εγχώριας ζήτησης κατά 32% . Το πρωτογενές ισοζύγιο κυκλικά προσαρμοσμένο έχει βελτιωθεί κατά 19 % του ΑΕΠ, ενώ ο συνδυασμός του μικρού πρωτογενούς πλεονάσματος και του μεγάλου παραγωγικού κενού σημαίνει πως το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 7 % του δυνητικού ΑΕΠ.

Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών η Goldman Sachs σημειώνει πως παρουσίασε πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013 , από έλλειμμα 15% του ΑΕΠ στα τέλη του 2008. «Η Ελλάδα δεν είναι ζει πλέον πέρα από τις δυνατότητές της , κυρίως λόγω της μεγάλης περιστολής των δαπανών, που έχουν μειώσει τις εισαγωγές . Τούτου λεχθέντος , οι εξαγωγές υπηρεσιών έχουν επίσης αυξηθεί», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Επισημαίνεται ακόμη πως το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος εξακολούθησε να μειώνονται σε σχέση με το μέσο όρο της ΟΝΕ . (30 % κάτω από το 2009 και 10 % κάτω από τα επίπεδα του 2001), ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα , η πραγματική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία στην Ελλάδα έχει υποτιμηθεί κατά περισσότερο από 13%.

Ακόμη, υπογραμμίζεται πως η αναδιάρθρωση του προφίλ του ελληνικού χρέους έχει μειώσει σημαντικά το βάρος των τόκων για την επόμενη δεκαετία έως 4% του ΑΕΠ , παρά το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος . (Για το ίδιο θέμα ο Χιου Πίλ αναλυτής της GS αναφέρει πως η ροή των μετρητών από την τρόικα προς τις ελληνικές αρχές, χρησιμοποιείται πλέον μόνο για να καταβάλει η Ελλάδα τόκους για ανεξόφλητο χρέος . Καθώς το 80% του χρέους χρέος είναι σε μεγάλο βαθμό στην κατοχή του επισήμου τομέα, η τρόικα καταβάλλει τόκους στον εαυτό της).

Καταλήγοντας ο κ. Φιωτάκης εστιάζει στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και στη «συχνά δύσκολη» διαπραγμάτευση με τους διεθνείς δανειστές τις οποίες χαρακτηρίζει ως τις βασικές πηγές για τη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα των ελληνικών assets.

«Οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τη χρηματοδότηση της Ελλάδα και των δημοσιονομικών κενών, καθώς και για την αναδιάρθρωση του χρέους του επίσημου τομέα μετά την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος , είναι πιθανό να επεκταθούν και το πρώτο τρίμηνο του 2014, δημιουργώντας εξάρσεις των βραχυπρόθεσμων θορύβων για τα ελληνικά ομόλογα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός με 2 νίκες, αλλάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Πόσο θα αλλάξουν οι συνθήκες για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, εάν ο Ολυμπιακός κάνει το «2 στα 2» στο Conference League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024