Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παρ' ολίγον θερμό επεισόδιο Κίνας-ΗΠΑ στη νοτιοανατολική Ασία

Παρ’ ολίγον θερμό επεισόδιο Κίνας-ΗΠΑ στη νοτιοανατολική Ασία

Επιβεβαιώθηκε και από το Πεκίνο η παρ' ολίγον «σύγκρουση» πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ με το κινεζικό αεροπλανοφόρο Liaoning στα ανοιχτά της Θάλασσας της Κίνας. Το περιστατικό συνέβη στις 5 Δεκεμβρίου και χαρακτηρίστηκε ως το σοβαρότερο σινο-αμερικανικό επεισόδιο από το 2009.

Επιβεβαιώθηκε και από το Πεκίνο η παρ’ ολίγον σύγκρουση πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ με κινεζικό αεροπλανοφόρο στα ανοιχτά της Θάλασσας της Κίνας.

Το περιστατικό συνέβη στις 5 Δεκεμβρίου, όταν το αμερικανικό καταδρομικό USS Cowpens κόντεψε να συγκρουστεί με το κινεζικό Liaoning.

Το περιστατικό χαρακτηρίστηκε ως το σοβαρότερο σινο-αμερικανικό επεισόδιο από το 2009.

Το Πεκίνο τόνισε ότι αντιμέτωπισε την κατάσταση, ακολουθώντας «αυστηρά το πρωτόκολο», ενώ οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι το πλοίο τους βρισκόταν σε διεθνή ύδατα και ότι αναγκάστηκε να εκτελέσει τους απαραίτητους χειρισμούς προκειμένου να αποφύγει τη σύγκρουση.

Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις αξιωματούχων σε Μέσα Ενημέρωσης της Κίνας, το αμερικανικό σκάφος «παρενοχλούσε» το κινεζικό, την ώρα που αυτό συμμετείχε σε ναυτικά γυμνάσια.

Οι Αμερικανοί από το Αρχηγείο του Στόλου στον Ειρηνικό τόνισαν ότι τελικά τα πληρώματα των δύο σκαφών επικοινώνησαν και διευθέτησαν το ζήτημα.

Πάντως, και οι δύο πλευρές θέλησαν να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους σε σχέση με το περιστατικό, τονίζοντας ότι παρά τη σοβαρότητα, υπήρξε συνεννόηση για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Το υπουργείο Αμυνας της Κίνας έκανε λόγο για συνάντηση των δύο πλοίων σε «περιπολία ρουτίνας».

«Τα υπουργεία Αμυνας των δύο χωρών έκαναν χρήση των προβλεπόμενων καναλιών, ώστε να υπάρχει συνεχής επικοινωνία και να διευθετηθεί το ζήτημα αποτελεσματικά» αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Πεκίνο, όπου παράλληλα διαψεύδονται τα περί παρενόχλησης του αεροπλανοφόρου.

Το Liaoning -το πρώτο αεροπλανοφόρο της Κίνας- έκανε το πρώτο του ταξίδι στην περιοχή, όπου πολλές είναι οι «γκρίζες ζώνες» μεταξύ Πεκίνου-Τόκιο, αλλά και άλλων χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024