Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λαμπεντούζα: «Καρατομήσεις» για τον εξευτελισμό των μεταναστών

Λαμπεντούζα: «Καρατομήσεις» για τον εξευτελισμό των μεταναστών

«Καρατομήθηκαν» οι διοικητές του κέντρου κράτησης μεταναστών της Λαμπεντούζα υπό το βάρος της κατακραυγής, εντός και εκτός Ιταλίας, που ξεσήκωσε η προβολή του βίντεο με την εξευτελιστική μεταχείριση των προσφύγων που αναγκάζονται να γδυθούν στο κρύο και να περιμένουν στη σειρά για να «απολυμανθούν». Για «φρικιαστικές και απαράδεκτες εικόνες» κάνει λόγο την την ίδια στιγμή η κοινοτική επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ, προειδοποιώντας τη Ρώμη με κυρώσεις.

«Καρατομήθηκαν» οι διοικητές του κέντρου κράτησης μεταναστών της Λαμπεντούζα υπό το βάρος της κατακραυγής, εντός και εκτός Ιταλίας, που ξεσήκωσε η προβολή του βίντεο με την εξευτελιστική μεταχείριση των προσφύγων. «Είναι φρικιαστικές και απαράδεκτες οι εικόνες που είδαμε» δηλώνει την ίδια στιγμή η κοινοτική επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ, προειδοποιώντας τη Ρώμη με κυρώσεις.

Δύο 24ωρα μετά τη δημοσιοποίηση του επίμαχου βίντεο δόθηκε εντολή από τις αρμόδιες Αρχές της Σικελίας προς το φορέα που διαχειρίζεται τη λειτουργία του κέντρου για την άμεση απομάκρυνση και αντικατάσταση των διευθυντών του κέντρου.

Το βίντεο που προβλήθηκε στο δελτίο ειδήσεων της 16ης Δεκεμβρίου του Rai2 έφερε στη δημοσιότητα εικόνες ντροπής για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ίδια την Ιταλία από το υπερπλήρες κέντρο κράτησης της Λαμπεντούζα, το αποκαλούμενο κέντρο …«πρώτης υποδοχής».

Μετανάστες στη σειρά, εξαναγκάζονται να γδυθούν μέσα στο κρύο για να «απολυμανθούν». Ψεκάζονται με μάνικες για να προφυλαχθούν από την ψώρα -από την οποία παρεμπιπτόντως ουδείς φαίνεται να έπασχε φθάνοντας στην Ιταλία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατήγγειλε την Τετάρτη την «απάνθρωπη μεταχείριση» που υφίστανται οι μετανάστες στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα και απείλησε τη Ρώμη με κυρώσεις.

«Διενεργούμε έρευνα για την απάνθρωπη μεταχείριση σε πολλά κέντρα κράτησης, εκ των οποίων αυτό της Λαμπεντούζα και δεν θα διστάσουμε να κινήσουμε διαδικασία σε περίπτωση παραβάσεων» δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ σε μήνυμά της στο twitter.

«Είναι φρικιαστικές και απαράδεκτες οι εικόνες που είδαμε από το κέντρο της Λαμπεντούζα. Θα έρθουμε σε επαφή με τις ιταλικές Αρχές για να ζητήσουμε εξηγήσεις για το τι συμβαίνει» υπογράμμισε.

Το δράμα των μεταναστών περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, οι οποίοι θα εξετάσουν τις δυνατότητες δράσης για την καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών και την αποτροπή νέων ναυαγίων, μετά την τραγωδία της Λαμπεντούζα τον Οκτώβριο.

Τουλάχιστον 300 άνθρωποι πνίγηκαν στις αρχές Οκτωβρίου όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε ανοιχτά του ιταλικού νησιού, το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος που συναντούν οι μετανάστες οι οποίοι αναχωρούν από τη Βόρεια Αφρική.

Το ταξίδι θανάτου για τους μετανάστες προκάλεσε συγκίνηση πανευρωπαϊκά και η ΕΕ αποδέσμευσε βοήθεια 30 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου οι ιταλικές Αρχές να διαχειριστούν την άφιξη των μεταναστών, οι οποίοι δεν έχουν σταματήσει να καταφθάνουν στο νησί, παρά τον σκληρό χειμώνα.

Το ιταλικό πολεμικό ναυτικό διέσωσε την Τρίτη 110 άνδρες, στην πλειοψηφία τους αφρικανικής καταγωγής, οι οποίοι επέβαιναν σε ένα φουσκωτό, νότια του νησιού.

«Θα μπορούμε να συνεχίσουμε την παροχή βοήθειας και να στηρίξουμε τις ιταλικές αρχές υπό τον όρο αυτές να εγγυώνται συνθήκες υποδοχής και αξιοπρεπή μεταχείριση στους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο» προειδοποίησε η Μάλστρομ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Ολυμπιακός όπως λέμε Μπαρτσελόνα» !

Ο Τόνσεκ Στερν μια μέρα μετά τη δική του μεγαλειώδη παράσταση αποθεώνει τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024