Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λαμπεντούζα: Μετανάστες στη σειρά, γυμνοί στο κρύο, «απολυμαίνονται»...

Λαμπεντούζα: Μετανάστες στη σειρά, γυμνοί στο κρύο, «απολυμαίνονται»…

Εικόνες ντροπής για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ίδια την Ιταλία έρχονται στη δημοσιότητα σε βίντεο-σοκ του δελτίου ειδήσεων της Rai που καταγράφει τη μεταχείριση μεταναστών στο κέντρο κράτησης της Λαμπεντούζα, το αποκαλούμενο κέντρο ...«πρώτης υποδοχής». Μετανάστες στη σειρά, γυμνοί στο κρύο «απολυμαίνονται». Ψεκάζονται για να προφυλαχθούν από την ψώρα. Σάλος σε πολιτικό επίπεδο. Κατακραυγή στον Τύπο. «Σαν στρατόπεδα συγκέντρωσης» λέει η δήμαρχος της Λαμπεντούζα...

Εικόνες ντροπής για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ίδια την Ιταλία έρχονται στη δημοσιότητα σε βίντεο-σοκ του δελτίου ειδήσεων της Rai που καταγράφει τη μεταχείριση μεταναστών στο υπερπλήρες κέντρο κράτησης της Λαμπεντούζα, το αποκαλούμενο κέντρο …«πρώτης υποδοχής».

Μετανάστες στη σειρά, γυμνοί στο κρύο «απολυμαίνονται». Ψεκάζονται με μάνικες για να προφυλαχθούν από την ψώρα -από την οποία παρεμπιπτόντως ουδείς φαίνεται να έπασχε φθάνοντας στην Ιταλία.

Σάλος έχει ξεσπάσει σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο μετά την προβολή του βίντεο στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων της 16ης Δεκεμβρίου του δικτύου Rai2, το οποίο έρχεται στο φως μόλις δύο μήνες αφότου η Λαμπεντούζα μετατράπηκε σε ένα απέραντο «νεκροταφείο» μεταναστών μετά το προσφυγικό δράμα που κόστισε περισσότερες από 500 ζωές.

Κατακραυγή στον Τύπο, με ιταλικά μέσα να μιλούν ακόμη και για συνθήκες Αμπου Γκράιμπ. Για εικόνες που θυμίζουν καταστάσεις σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης κάνει λόγ η Repubblica, και το ίδιο αναφέρει η δήμαρχος της Λαμπεντούζα Τζούσι Νικολίνι.

Οι μετανάστες που υπόκεινται σε «απολύμανση» υπό αυτές τις συνθήκες έχουν φτάσει στις ακτές της Ευρώπης διακινδυνεύοντας τη ζωή τους με την ελπίδα ενός καλύτερο αύριο μακριά από τις επικίνδυνες ζώνες της υποσαχάριας Αφρικής ή της Συρίας.

Είναι πολίτες από την Ερυθραία, τη Γκάνα, τη Νιγηρία. Σύροι και Κούρδοι. Ακόμη και επιζώντες του ναυαγίου της 3ης Οκτωβρίου. Άνδρες και γυναίκες. Αναγκάζονται να γδυθούν μπροστά στα μάτια όλων και να περιμένουν σε υπαίθριο χώρο, στην παγωνία, για να ψεκαστούν κατά της ψώρας με μάνικα.

Σοκαρισμένος από τις εικόνες δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, διαβεβαιώνοντας ότι θα πραγματοποιηθεί έρευνα και οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν.

«Θα αναζητηθούν ευθύνες και οι υπαίτιοι θα πληρώσουν» δηλώνει επίσης μπροστά στην κατακραυγή ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, επισημαίνοντας ότι εντός 24ώρου θα έχει διενεργηθεί η απαιτούμενη έρευνα «και θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις».

Όμως, η δήμαρχος της Λαμπεντούζα Τζούσι Νικολίνι κατακεραυνώνει την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Αλφάνο. Η δήμαρχος μιλά για «πρακτικές στρατοπέδων συγκέντρωσης» τονίζοντας ότι η Λαμπεντούζα και ολόκληρη η Ιταλία ντρέπονται για τις εικόνες αυτές.

Και υπογραμμίζει ότι αρμόδιο για τις συνθήκες παραμονής των μεταναστών, περιλαμβανομένων θεμάτων υγιεινής, είναι μόνο το υπουργείο Εσωτερικών.

Η αρμόδια για την ενσωμάτωση των μεταναστών υπουργός της Ιταλίας Σεσίλ Κιένγκε μίλησε για «απαράδεκτες συμπεριφορές, ασύλληπτες για δημοκρατική χώρα», τονίζοντας ότι οι υπαίτιοι πρέπει να λογοδοτήσουν και να αναθεωρηθεί η διαδικασία ανάθεσης υπεργολαβιών στα κέντρα κράτησης.

Η μεταχείριση των μεταναστών στο κέντρο της Λαμπεντούζα αποτελεί ντροπή και δεν είναι αντάξια ενός πολιτισμένου κράτους, τονίζει η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Λάουρα Μπολντρίνι (του Κινήματος 5 Αστέρων), ενώ κύμα αντιδράσεων έρχεται και από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Στο ρεπορτάζ του TG2 επισημαίνεται ότι κανένας μετανάστης δεν έπασχε από ψώρα φθάνοντας στις ιταλικές ακτές.

«Όλοι είναι χωρίς ρούχα, σαν ζώα. Εδώ υπάρχουν άνδρες, αλλά και στις γυναίκες κάνουν το ίδιο. Καταλαβαίνεις;» λέει στην κάμερα Σύρος μετανάστης. «Είμαι εδώ 65 ημέρες, έχω δει πολλά. Οι άνθρωποι που φθάνουν εδώ δεν γνωρίζουν τίποτα. Νομίζουν ‘έτσι είναι η Ιταλία’»…

Σε έκθεσή της, που δημοσιοποιήθηκε την επομένη της προβολής του βίντεο, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εξακολουθεί να ζητά από την Ιταλία να βελτιώσει τις συνθήκες για τους ανθρώπους που εξαιτίας πολέμων και διώξεων φθάνουν στο έδαφός της αναζητώντας προστασία.

Η Αρμοστεία καταγγέλλει πως η Ιταλία εξακολουθεί να κακομεταχειρίζεται τους μετανάστες και πέφτουν στο κενό οι εκκλήσεις που απευθύνει εδώ και χρόνια να μεταφέρονται πιο γρήγορα οι πρόσφυγες από το υπερπλήρες κέντρο της Λαμπεντούζα, όπου «η βοήθεια που παρέχεται είναι πολύ χειρότερη των κατώτατων κριτηρίων».

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024