Αποκατάσταση μαστού με ρομποτική χειρουργική για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Με τη βοήθεια της ρομποτικής τεχνολογίας πραγματοποιούνται πλέον οι επεμβάσεις αποκατάστασης του μαστού σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή, λόγω καρκίνου του μαστού. Η νέα μέθοδος εφαρμόστηκε με απόλυτη επιτυχία για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το διευθυντή του Τμήματος Πλαστικής, Αισθητικής και Επανοθρωτικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Ιωάννη Μπίτζο.
Με τη βοήθεια της ρομποτικής τεχνολογίας πραγματοποιούνται πλέον οι επεμβάσεις αποκατάστασης του μαστού σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή, λόγω καρκίνου του μαστού. Η νέα μέθοδος εφαρμόστηκε με απόλυτη επιτυχία για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το διευθυντή του Τμήματος Πλαστικής, Αισθητικής και Επανοθρωτικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Ιωάννη Μπίτζο.
Κατά την πρωτοποριακή επέμβαση, που έγινε σε 26χρονη ασθενή η οποία είχε υποβληθεί σε μαστεκτομή και ακτινοβολία, μεταφέρθηκε ο πλατύς ραχιαίος μυς από την πλάτη προς τον μαστό με τη χρήση δύο τομών μικρότερων του ενός εκατοστού στην πλάτη. Το ρομποτικό μέρος της επέμβασης διήρκησε λιγότερο από δύο ώρες και πραγματοποιήθηκε χωρίς να παρουσιαστεί απώλεια αίματος. Η ασθενής εξήλθε από το νοσοκομείο τη μεθεπόμενη ημέρα του χειρουργείου αφού μετεγχειρητικά παρουσίασε ελάχιστο πόνο και κανένα μετεγχειρητικό πρόβλημα.
Η αποκατάσταση μαστού με αυτόλογους ιστούς (δηλαδή ιστούς από το σώμα της ασθενούς) εφαρμόζεται συχνά μετά από μαστεκτομή και μία από τις πιο διαδεδομένες επεμβάσεις είναι αυτή κατά την οποία χρησιμοποιείται ο πλατύς ραχιαίος μυς ο οποίος είναι ο μεγάλος πλατύς μυς της πλάτης. Κατά την τεχνική αυτή γίνεται πρώτα παρασκευή (δηλαδή αποκόλληση) του μυός από το θωρακικό τοίχωμα και από τον υποδόριο ιστό και στη συνέχεια μεταφέρεται ο μύς προς τα μπροστά στην περιοχή του μαστού ώστε να δημιουργηθεί ο νέος μαστός. Λόγω όμως του ότι η προσπέλαση μέσω της τομής της μαστεκτομής δε μας επιτρέπει ανατομικά να αποκολλήσουμε επαρκή έκταση του μυός, η επικρατέστερη επιλογή που είχαμε μέχρι τώρα ήταν να γίνει μια τομή στην πλάτη η οποία όμως είναι συνήθως μεγάλη, αφήνει έντονη αντιαισθητική ουλή ενώ προκαλεί έντονο πόνο, αυξημένη πιθανότητα φλεγμονής, σημαντική συλλογή υγρού και παρατεταμένη αποθεραπεία και νοσηλεία στο νοσοκομείο.
Οπως επισήμανε ο κ. Μπίτζος,
«Με τη νέα μέθοδο και τη χρήση ρομποτικής τεχνολογίας, η μετακίνηση του ραχιαίου μυός έγινε μέσω μικρού τμήματος της ήδη υπάρχουσας μαστεκτομής και δύο μικρών τομών μικρότερων του ενός εκατοστού στην πλάτη. Με αυτή τη τεχνική καταργούνται οι εμφανείς τομές εξασφαλίζοντας παράλληλα ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, μικρότερη απώλεια αίματος, περιορισμό της πιθανότητας φλεγμονής, ταχύτερη ανάρρωση με βραχύτερη νοσηλεία και πιο σύντομη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες», εξηγεί ο κ. Μπίτζος.
Για το χειρουργό η νέα μέθοδος έχει τα εξής πλεονεκτήματα:
α) τρισδιάστατη οπτική του χειρουργικού πεδίου και μεγενθυμένη απεικόνιση των τροφοφόρων αγγείων του μυός που πρέπει να διατηρηθούν.
β) πολυαξονική κίνηση των ρομποτικών εργαλείων που έτσι έχουν προσβασιμότητα σε δυσπρόσιτες ανατομικές περιοχές.
γ) ακρίβεια κινήσεων των εργαλείων με λεπτομέρεια δεκάτων του χιλιοστού.
δ) σχεδόν τελείως αναίμακτη αποκόλληση του μυός.
Βασική προυπόθεση για την ασφαλή και αποτελασματική εφαρμογή της τεχνικής αυτής είναι η ύπαρξη εξειδικευμένου και κατάλληλα εκπαιδευμένου χειρουργού και χειρουργικής ομάδας. «Η επέμβαση πραγματοποιείται από το χειρουργό καθώς το ρομποτικό σύστημα είναι ουσιαστικά ένα εργαλείο που προσφέρει στο χειρουργό άριστη πρόσβαση με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο», τονίζει ο κ. Μπίτζος.
Η επέμβαση, κατόπιν ειδικής άδειας από τη διοίκηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν», πραγματοποιήθηκε με χρήση του ρομποτικού χειρουργικού συστήματος DaVinci που ευγενώς παραχωρήθηκε από το ιδιωτικό θεραπευτήριο «Υγεία».
health.in.gr
- Πρωτοποριακή έρευνα δίνει ελπίδες για θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης – Τι είναι ο υποδοχέας TLR5
- Συναγερμός στα Χανιά: Εξαφανίστηκε 75χρονη με άνοια πηγαίνοντας προς την εκκλησία
- Ανασφάλιστα οχήματα: Με τεχνητή νοημοσύνη η εξέταση των ενστάσεων – Πώς ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες
- Ελλάδα-Ουγγαρία 15-14: Έπος της Ελλάδας στο World Cup, πρώτο χρυσό μετάλλιο στο πόλο
- «Η Ρεάλ Μαδρίτης τα βρήκε με τον Ντιομαντέ και θα συζητήσει με τη Λειψία» (pic)
- Μητσοτάκης για την ένταξη του Ολύμπου στην UNESCO: «Από σήμερα γίνεται βουνό ολόκληρης της ανθρωπότητας»
- Μπάρμπαρα Ρούμπιν – Η έφηβη σκηνοθέτις που ένωσε τους Άντι Γουόρχολ, Άλεν Γκίνσμπεργκ και Μπομπ Ντίλαν
- Μεγάλες στιγμές για τον Tσιμίκα που έπαιξε ως αρχηγός της Λίβερπουλ στο φιλικό με τη Σάντερλαντ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442