Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στην προεδρία της Χιλής επιστρέφει η Μισέλ Μπατσελέτ

Στην προεδρία της Χιλής επιστρέφει η Μισέλ Μπατσελέτ

Με το σαρωτικό 62% των ψήφων, αλλά και με την αποχή σε εξίσου υψηλό ποσοστό, η Μισέλ Μπατσελέτ εξελέγη για δεύτερη φορά πρόεδρος της Χιλής. Η υποψήφια της κεντροαριστεράς επικράτησε άνετα στον β' γύρο, έναντι της Έβελιν Ματέι, η οποία έλαβε το 38% των ψήφων. Τα δύσκολα για την τέως (και νέα) πρόεδρο τώρα αρχίζουν.

Με το σαρωτικό 62% των ψήφων, αλλά και με την αποχή σε εξίσου υψηλό ποσοστό, η Μισέλ Μπατσελέτ εξελέγη για δεύτερη φορά πρόεδρος της Χιλής.

Η υποψήφια της κεντροαριστεράς επικράτησε άνετα στον β’ γύρο, έναντι της Έβελιν Ματέι, η οποία έλαβε το 38% των ψήφων.

Μελανό σημείο στους πανηγυρισμούς της «Νέας Πλειοψηφίας», όπως ονομάζεται ο κεντροαριστερός συνασπισμός υπό την Μπατσελέτ, η υψηλότατη αποχή των ψηφοφόρων: περίπου το 60% δεν πήγε να ψηφίσει στον β’ γύρο, έναντι 50% που ήταν το ποσοστό στον πρώτο γύρο του περασμένου Νοεμβρίου.

«Θα είμαι η πρόεδρος όλων» δήλωσε η Μπατσελέτ από το εκλογικό κέντρο, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες οπαδοί της για να πανηγυρίσουν το αποτέλεσμα. Δίπλα της στεκόταν, φανερά συγκινημένη, η μητέρα της.

Συγχαρητήρια στη νέα πρόεδρο έστειλε από το δικό της εκλογικό τμήμα και η ηττημένη των εκλογών Έβελιν Ματέι. Για την υποψήφια της κεντροδεξιάς και μόνο το γεγονός ότι κατάφερε να πάει την εκλογή προέδρου σε δεύτερο γύρο θεωρείται μεγάλη επιτυχία.


Η Μπατσελέτ θα διαδεχθεί στις 11 Μαρτίου 2014 τον δεξιό πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο οποίος την είχε διαδεχθεί στην προεδρία τον Μάρτιο του 2010.

Οι δύο τους είχαν βρεθεί αντιμέτωποι το 2006. Τότε η Μπατσελέτ είχε κερδίσει με 53%. Ο Πινιέρα κέρδισε το 2010, όχι όμως την Μπατσελέτ (στη Χιλή δεν επιτρέπεται δεύτερη συνεχόμενη προεδρική θητεία), αλλά τον τότε υποψήφιο της Κεντροαριστεράς (και πρώην πρόεδρο), Εδουάρδο Φρέι.

Η νέα θητεία της χιλιανής πολιτικού θα είναι γεμάτη προκλήσεις, δεδομένου ότι οι υποσχέσεις που έχει δώσει στο εκλογικό σώμα είναι για ριζικές αλλαγές στο Σύνταγμα, στο φορολογικό σύστημα και στο εκπαιδευτικό.

Οι αλλαγές στην Παιδεία αποτελούν τη μεγάλη εκκρεμότητα για τη Χιλή. Σχεδόν όλοι οι πρόεδροι από το 1990 και μετά τις είχαν υποσχεθεί, ουδείς όμως έκανε το μεγάλο βήμα.

Το μεγάλο βήμα έκαναν όμως οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της μαθητικής και πανεπιστημιακής κοινότητας με τις ογκώδεις διαδηλώσεις σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της θητείας του Πινιέρα.

Μάλιστα, αρκετοί από τους ηγέτες του φοιτητικού κινήματος θα εκπροσωπούνται πλέον στο Κοινοβούλιο.

Για τις αλλαγές που έχει υποσχεθεί, η Μπατσελέτ θα χρειαστεί ευρεία πλειοψηφία στο Κογκρέσο, την οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό απολαμβάνει, λόγω του εκλογικού αποτελέσματος.

Όμως η μεγαλύτερη πρόκληση για την ίδια θα είναι ο συντονισμός στους κόλπους του συνασπισμού του οποίου ηγείται, όπου συνυπάρχουν ετερογενείς πολιτικές δυνάμεις: από χριστιανοδημοκράτες μέχρι το ΚΚ της Χιλής.

Όπως υπενθυμίζει η El Pais, μία από τις πλέον χαρακτηριστικές εικόνες της προεκλογικής εκστρατείας ήταν το τηλεοπτικό σποτ με τον χριστιανοδημοκράτη γερουσιαστή Αντρές Σαλντίβαρ να αγκαλιάζεται με τον γενικό γραμματέα του ΚΚ, Γκιγιέρμο Τέιλιερ.

Η εικόνα θα ήταν πραγματικά αδιανόητη μέχρι πριν από λίγα χρόνια και αντανακλά χωρίς αμφιβολία την ικανότητα της νέας προέδρου να φέρει υπό τον δικό της κεντροαριστερό συνασπισμό όσο περισσότερες πολιτικές δυνάμεις μπορούσε.

Απόστολος Ρουμπάνης

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

    Sports in

    Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

    Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024