Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Οι προτάσεις μας για ένα ξεχωριστό γιορτινό τραπέζι!

Οι προτάσεις μας για ένα ξεχωριστό γιορτινό τραπέζι!

Εμείς θα προσπαθήσουμε, σε πείσμα της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, να κρατήσουμε το ηθικό σας υψηλό και να δώσουμε κάποιες προτάσεις για το τραπέζι σας....

Εάν συμμερίζεστε την άποψη ότι ένα ωραίο γιορτινό τραπέζι συμβάλλει
καθοριστικά στη δημιουργία μιας ζεστής ατμόσφαιρας για την οικογένεια ή
την παρέα, αλλά και εάν επιθυμείτε να δώσετε ένα πραγματικά ξεχωριστό χρώμα στο φετινό γιορτινό τραπέζι σας, δεν έχετε παρά να συμβουλευτείτε το «βιβλίο» των συνταγών που σας παρουσιάζουν οι ΔΙΑΚΟΠΕΣ.

Οι συνταγές που ακολουθούν προέρχονται από διάφορες περιοχές της χώρας μας: την Αρκαδία, το Ηράκλειο, τα
Γιάννενα
, τη Μάνη, τη Θεσσαλονίκη, την Καστοριά, τη Λευκάδα και το Σουφλί.

Διαλέξτε τη συνταγή που σας ταιριάζει περισσότερο, ψωνίστε τα αναγκαία
και χαρείτε τις γιορτές μαζί με τους δικούς σας ανθρώπους απολαμβάνοντας
υπέροχες γεύσεις.

Κι επειδή οποιοδήποτε τραπέζι, πόσω μάλλον ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι, δεν είναι πλήρες εάν απουσιάζουν από αυτό τα γλυκά, ιδού οι συνταγές μας για τα πλέον κλασικά γλυκά των Χριστουγέννων: τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και τις δίπλες.

Μελομακάρονα

Υλικά

  • Ελαιόλαδο, 1 ½ ποτήρι
  • Μαργαρίνη, ½ ποτήρι
  • Πορτοκάλι, ¾ ποτήρι (βάλτε στο μπλέντερ δύο πορτοκάλια καθαρισμένα, συν τη φλούδα του ενός που την έχετε αφαιρέσει)
  • Μαγειρική σόδα, 1 κουταλάκι του γλυκού, διαλυμένη στο πορτοκάλι
  • Ζάχαρη άσπρη, 1 ποτήρι
  • Μπέικιν πάουντερ, 1 τμχ
  • Κανέλα, ½ κουταλάκι του γλυκού
  • Μοσχοκάρυδο, ½ κουταλάκι του γλυκού
  • Κονιάκ, ¼ ποτήρι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κιλ. (συν ό,τι παραπάνω πάρει η ζύμη)
  • Καρύδια, λίγα, τριμμένα
  • Νερό, 2 ποτήρια, για το σιρόπι
  • Ζάχαρη άσπρη, 2 ποτήρια, για το σιρόπι
  • Μέλι, 2 ποτήρια, για το σιρόπι

Εκτέλεση

Ανακατέψτεόλα τα υλικά μαζί και στο τέλος
προσθέστε το αλεύρι. Η ζύμη δεν πρέπει ναείναι πολύ σφιχτή. Τοποθετήστε
τα μελομακάρονα σε λαμαρίνες και ψήστε τα στους 175 βαθμούς για 35 λεπτά
περίπου. Για το σιρόπι, ζεστάνετε το νερό και προσθέστε τη ζάχαρη και
το μέλι. Βγάλτε τις λαμαρίνες από το φούρνο και αδειάστετα μελομακάρονα
ζεστά, όπως είναι, σε ένα μεγάλο ταψί με πλαϊνά, ώστε να τα περιχύσετε με
το σιρόπι. Πρέπει να είναι καυτά τα μελομακάρονακαι καυτό τοσιρόπι.
Αφήστε τα να μουλιάσουν για 15 λεπτά, τοποθετήστε τασε πιατέλες
καιρίξτε από πάνωτριμμένο καρύδι.

Κουραμπιέδες

Υλικά

  • Ελαιόλαδο, 3 φλιτζάνια του τσαγιού
  • Ζάχαρη άσπρη, 1 φλιτζάνι του τσαγιού
  • Αλισίβα, ½ φλιτζάνι του τσαγιού (σημείωση παρακάτω)
  • Αβγό, 2 τμχ (οι κρόκοι τους)
  • Κονιάκ, ½ φλιτζάνι του τσαγιού, ή ούζο
  • Μαγειρική σόδα, 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Βανίλια, 2 τμχ
  • Αμύγδαλα, 2 φλιτζάνια του τσαγιού, ασπρισμένα και κομμένα με το μαχαίρι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη στο μίξερ περίπου δέκα
λεπτά. Ρίχνουμε την αλισίβα και τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα
μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτουμε τη σόδα διαλυμένη μέσα στο
κονιάκ, τις βανίλιες και σιγά-σιγά το αλεύρι, τόσο όσο χρειάζεται για να δημιουργηθεί μια εύπλαστη ζύμη. Τελευταία ρίχνουμε τα αμύγδαλα. Πλάθουμε τους
κουραμπιέδες σε όποιο σχήμα θέλουμε και τους ψήνουμε σε μέτριο φούρνο
μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τους ραντίζουμε ζεστούς με ούζο ή με κονιάκ και τους τυλίγουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.


Σημείωση

Για να ετοιμάσετε την αλισίβα: σε μια μικρή κατσαρόλα βάζετε
1½ ποτήρι νερό και 2 κουταλιές της σούπας στάχτη (από το τζάκι), την
οποία έχετε κοσκινίσει προηγουμένως. Βράζετε το νερό σε σχετικά χαμηλή
φωτιά για λίγα λεπτά, το ανακατεύετε και στη συνέχεια το αφήνετε για
λίγη ώρα ώστε να κατασταλάξει η στάχτη. Αδειάζετε την κατσαρόλα χωρίς να
ανακατευτεί το μείγμα και το σουρώνετε.

Δίπλες

Υλικά

  • Αβγό, 4 τμχ
  • Ούζο, 1 φλιτζάνι του καφέ, ή μαστίχα
  • Ελαιόλαδο, 2 κουταλ. της σούπας
  • Ζάχαρη άσπρη, 2 κουταλ. της σούπας
  • Πορτοκάλι, 1 φλιτζάνι του καφέ, χυμός
  • Καρύδια, 2 φλιτζάνια του τσαγιού, χοντροκοπανισμένα
  • Μέλι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για να γίνει μια αρκετά σφιχτή ζύμη
  • Μαγειρική σόδα, ½ κουταλάκι του γλυκού
  • Κανέλα

Εκτέλεση

Σε μια βαθιά λεκάνη χτυπάμε τα αβγά, το ούζο, το
χυμό, τη ζάχαρη, το λάδι και το αλεύρι, μέχρι να δημιουργηθεί μια αρκετά σφιχτή
ζύμη. Δουλεύουμε καλά τη ζύμη πέντε περίπου λεπτά, τη σκεπάζουμε με μια
πετσέτα και την αφήνουμε μισή ώρα.
Ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο και το κόβουμε σε φαρδιές λωρίδες, πλάτους τεσσάρων εκατοστών και μήκους οκτώ έως δέκα εκατοστών.
Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, πιέζοντας τις άκρες (για να γυρίσουν) με
δύο πιρούνια. Μόλις ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, τις απλώνουμε σε
απορροφητικό χαρτί, για να φύγει το επιπλέον λάδι.
Ρίχνουμε αρκετό μέλι και, τέλος, πασπαλίζουμε με κανέλα και καρύδια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2025
Απόρρητο