Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατά 8% αυξήθηκαν οι θάνατοι από καρκίνο το 2012

Κατά 8% αυξήθηκαν οι θάνατοι από καρκίνο το 2012

Οι θάνατοι από καρκίνο ανήλθαν σε 8,2 εκατομμύρια το 2012, καταγράφοντας αύξηση 8%, συγκριτικά με προηγούμενη εκτίμηση που είχε γίνει το 2008. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην θνησιμότητα αφορούσαν στον καρκίνο του μαστού, καθώς η συγκεκριμένη μορφή της νόσου έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες πασχίζουν να αντιμετωπίσουν μια ασθένεια που οφείλεται σε δυτικούς τρόπους ζωής.

Οι θάνατοι από καρκίνο ανήλθαν σε 8,2 εκατομμύρια το 2012, καταγράφοντας αύξηση 8%, συγκριτικά με προηγούμενη εκτίμηση που είχε γίνει το 2008. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην θνησιμότητα αφορούσαν στον καρκίνο του μαστού, καθώς η συγκεκριμένη μορφή της νόσου έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες πασχίζουν να αντιμετωπίσουν μια ασθένεια που οφείλεται σε δυτικούς τρόπους ζωής.

Ενώ λοιπόν, σύμφωνα με έκθεση του 2008 ο καρκίνος είχε στερήσει τη ζωή σε 7,6 εκατομμύρια άτομα, το 2012 ο καρκίνος του μαστού έγινε αιτία θανάτου 522.000 γυναικών, σημειώνοντας αύξηση κατά 14% κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Ο καρκίνος του μαστού είναι επίσης μια κορυφαία αιτία θανάτου από καρκίνο στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου», εξηγεί ο Ντέιβιντ Φόρμαν, επικεφαλής του Τμήματος Πληροφόρησης για τον Καρκίνο της IARC. Αυτό οφείλεται «εν μέρει στο γεγονός ότι αλλαγές στον τρόπο ζωής προκαλούν αύξηση της συχνότητας των κρουσμάτων και εν μέρει στο ότι οι κλινικές πρόοδοι στην καταπολέμηση της νόσου δεν φθάνουν μέχρι τις γυναίκες που ζουν σ’ αυτές τις περιοχές», συμπληρώνει.

Το 2012 εκτιμάται ότι 14,1 εκατ. άνθρωποι ανέπτυξαν καρκίνο, έναντι των 2,7 εκατομμυρίων το 2008. Επίσης 1,7 εκατ. γυναίκες διαγνώσθηκαν πέρσι για πρώτη φορά με καρκίνο του μαστού, περισσότερες κατά τουλάχιστον 20%, σε σχέση με το 2008.

Δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον

Η έκθεση της IARC, GLOBOCAN 2012, προσφέρει τις πλέον επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για 28 διαφορετικούς τύπους καρκίνου σε 184 χώρες, καθώς και μια παγκόσμια επισκόπηση των συνολικών κρουσμάτων καρκίνου.

Στη νεότερη έκθεση διαπιστώθηκε ότι οι πιο συνηθισμένοι διαγνωσμένοι καρκίνοι σ’ όλο τον κόσμο σε άνδρες και γυναίκες είναι του πνεύμονα, του μαστού και του παχέος εντέρου. Οι συνηθέστεροι καρκίνοι που ήταν αιτίες θανάτου ήταν του πνεύμονα, του ήπατος και του στομάχου.

Στις προβολές τους για το μέλλον, οι ειδικοί της IARC περιμένουν «μια σημαντική αύξηση» στα κρούσματα καρκίνου παγκοσμίως: τα νέα κρούσματα προβλέπεται ότι θα αυξηθούν ετησίως στα 19,3 εκατ. ως το 2025, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και γερνάει ταυτόχρονα.
Οι παγκόσμιες τάσεις δείχνουν πως σε αναπτυσσόμενες χώρες στις οποίες συμβαίνουν ταχείες κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές, η στροφή προς τρόπους ζωής που είναι πιο χαρακτηριστικοί πλουσιότερων, εκβιομηχανισμένων χωρών, οδηγεί σε αύξηση των καρκίνων που συνδέονται με την αναπαραγωγή, τη διατροφή και τις ορμόνες.

Εξάλλου, GLOBOCAN 2012 η συχνότητα του καρκίνου -ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κάθε χρόνο- αυξάνεται στις περισσότερες περιφέρειες του κόσμου, αλλά με «τεράστιες ανισότητες» ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες.
Ενώ τα ποσοστά των νέων κρουσμάτων καρκίνου εξακολουθούν να είναι υψηλά στις πιο ανεπτυγμένες περιφέρειες, τα ποσοστά των θανάτων είναι σχετικά υψηλότερα σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, επειδή οι καρκινικοί όγκοι συχνά δεν εντοπίζονται και διαγιγνώσκονται εγκαίρως λόγω έλλειψης ελέγχων και πρόσβασης σε θεραπείες.

«Μια επείγουσα ανάγκη στον έλεγχο του καρκίνου σήμερα είναι να αναπτυχθούν αποτελεσματικές και οικονομικά επιτρεπτές προσεγγίσεις για τον έγκαιρο εντοπισμό, διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού μεταξύ γυναικών που ζουν σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες», επισημαίνει ο Κρίστοφερ Ουάιλντ, διευθυντής της IARC.

Σύμφωνα με τον ίδιο, καίρια σημασία έχει η ύπαρξη αντιστοιχίας των ποσοστών των κρουσμάτων και των θανάτων στις φτωχότερες χώρες με την πρόοδο που γίνεται τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την αντιμετώπιση και τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων στις πλουσιότερες χώρες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανισότητας αποτελεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας -αιτία θανάτου εκατοντάδων χιλιάδων γυναικών ετησίως στην Αφρική, ενώ μπορεί σε μεγάλο βαθμό να αποφευχθεί με τον έγκαιρο εμβολιασμό ή να θεραπευθεί, εφόσον διαγνωστεί εγκαίρως.
Στην υποσαχάρια Αφρική, 34,8 νέα κρούσματα καρκίνου του τραχήλου διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο ανά 100.000 γυναίκες και 22,5 ανά 100.000 γυναίκες πεθαίνουν από τη νόσο, ενώ στη Βόρεια Αμερική, αντιστοίχως, διαγιγνώσκονται 6,6 νέα κρούσματα και 2,5 γυναίκες πεθαίνουν από τη νόσο.

«Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν την ανάγκη να χρησιμοποιούνται τα μέσα τα οποία είναι ήδη διαθέσιμα για τον καρκίνο του τραχήλου, ιδιαίτερα ο εμβολιασμός HPV σε συνδυασμό με καλά οργανωμένα εθνικά προγράμματα ελέγχου και θεραπείας», σημειώνει ο διευθυντής της IARC.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024