Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ομπάμα και Κάστρο έδωσαν τα χέρια στην τελετή για τον Νέλσον Μαντέλα

Ομπάμα και Κάστρο έδωσαν τα χέρια στην τελετή για τον Νέλσον Μαντέλα

Ιστορική από κάθε άποψη ήταν η τελετή για τον Νέλσον Μαντέλα στο στάδιο FNB της Πρετόρια, καθώς ήταν μία από τις πλέον σπάνιες φορές όπου βρέθηκαν μαζί τόσοι πολλοί ξένοι ηγέτες. Η στιγμή που ξεχώρισε: ο Μπαράκ Ομπάμα πλησίασε τον ηγέτη της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, και του έδωσε το χέρι. Για αυθόρμητη χειρονομία κάνει λόγο ο Λευκός Οίκος.

Ιστορική από κάθε άποψη ήταν η τελετή για τον Νέλσον Μαντέλα στο στάδιο FNB της Πρετόρια, καθώς ήταν μία από τις πλέον σπάνιες φορές όπου βρέθηκαν μαζί τόσοι πολλοί ξένοι ηγέτες.

Η στιγμή που ξεχώρισε ήταν χωρίς αμφιβολία αυτή μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και του Ραούλ Κάστρο.

Ο αμερικανός πρόεδρος πλησίασε τον ηγέτη της Κούβας και του έδωσε το χέρι. Εκείνος αρχικά αιφνιδιάστηκε, αλλά ανταποκρίθηκε.

Η χειραψία είναι η πρώτη που ανταλλάχθηκε δημοσίως μεταξύ προέδρων των δύο χωρών μετά την Επανάσταση στην Κούβα, το 1959. Οι δύο χώρες διέκοψαν τις επίσημες διπλωματικές σχέσεις τους το 1961.

Το 2000 στη Νέα Υόρκη, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Χιλιετίας, ο Φιντέλ Κάστρο και ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είχαν χαιρετίσει ο ένας τον άλλο χωρίς να κάνουν χειραψία.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου έκανε λόγο για αυθόρμητη χειρονομία. «Τίποτα δεν ήταν προσχεδιασμένο» είπε.

Η κίνηση του Ομπάμα δείχνει μια ακόμη φορά τη βούλησή του να προσεγγίζει χώρες που είναι σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, σχολίασε αμερικανός αξιωματούχος.

Ομπάμα και Κάστρο είχαν μια πολύ σύντομη συνομιλία πριν ο αμερικανός πρόεδρος αγκαλιάσει την ομόλογό του της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία στεκόταν δίπλα στον κουβανό ηγέτη.

Κρατική κουβανική ιστοσελίδα αναφέρει ότι η χειραψία αυτή θα μπορούσε να σημάνει «την αρχή του τέλους των επιθέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Κούβας».

Σε σχόλιο που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο αναλυτής Χόρχε Γκόμες Μπαράτα ανέφερε πως η συνάντηση αυτή ανάμεσα στον Ομπάμα και τον Κάστρο είναι το αποτέλεσμα της «διπλωματίας Μαντέλα».

«Ο Μαντέλα δεν ήξερε πως θα γινόταν μια τέτοια συνάντηση, με την ευκαιρία ενός εγκωμιασμού των εξαιρετικών αρετών του. Όμως είναι πράγματι αυτός που έδειξε το δρόμο, επιτρέποντας να αποφευχθούν οι αντιπαραθέσεις και δημιουργώντας τις βάσεις για μια τόσο σημαντική συνάντηση» πρόσθεσε.

  • Το αφιέρωμα του in.gr στον Μαντέλα
  • Το Σάββατο θα μεταφερθεί στο μικρό χωριό Κούνου, στη γη των προγόνων Κόζα του Μαντέλα, όπου και θα ενταφιασθεί δίπλα στους γονείς και στα τρία από τα παιδιά του.

    Διαβάστε επίσης:

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

    Sports in

    Πολεμώντας στην… αυλή του

    Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Πέμπτη 25 Απριλίου 2024