Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ματέο Ρέντσι ετοιμάζεται να ταρακουνήσει την ιταλική Κεντροαριστερά

Ο Ματέο Ρέντσι ετοιμάζεται να ταρακουνήσει την ιταλική Κεντροαριστερά

Το ιταλικό κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) αναμένεται να εκλέξει ως ηγέτη του 38χρονο τον χαρισματικό δήμαρχο της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι, ένα «αουτσάιντερ» που υπόσχεται να δώσει μια ευκαιρία για ανανέωση, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να απειλήσει τον ήδη εύθραυστο συνασπισμό του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα.

Το ιταλικό κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) αναμένεται να εκλέξει ως ηγέτη του τον χαρισματικό δήμαρχο της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι, ένα «αουτσάιντερ» που υπόσχεται να δώσει μια ευκαιρία για ανανέωση, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να απειλήσει τον ήδη εύθραυστο συνασπισμό του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα.

Ο 38χρονος Ρέντσι είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί στις προκριματικές εκλογές της Κυριακής από τις οποίες θα εκλεγεί ένας νέος γραμματέας που θα ηγηθεί του μεγαλύτερου κόμματος της κυβέρνησης Λέτα.

Όμως η καχυποψία του για την παλαιάς κοπής Αριστερά, η απροκάλυπτη φιλοδοξία του και η απότομη απόρριψη πολλών που βρίσκονται στη δική του πλευρά, τον έκαναν να αποκτήσει τόσο εχθρούς όσο και φίλους.

Κανένας από τους αντιπάλους του, ο 52χρονος πρώην κομμουνιστής Τζάνι Κουπέρλο ή ο 38χρονος Πίπο Τσιβάτι, ένας εκσυγχρονιστής που γνωρίζει καλά το Ίντερνετ, δεν έχει σοβαρή πιθανότητα να κερδίσει τις προκριματικές, οι οποίες είναι ανοικτές για όλους τους ψηφοφόρους, όχι μόνο τα μέλη του κόμματος.

Φωτογενής και με άνεση στην τηλεόραση, σε σημείο να τον συγκρίνουν μερικές φορές με τον Βρετανό Τόνι Μπλερ, ο Ρέντσι έχει ήδη περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Λέτα, συνάδελφός του στο PD, απειλώντας την ευαίσθητη ισορροπία του συνασπισμού του με τη διατύπωση ηχηρών αιτημάτων προς το κόμμα να βάλει περισσότερο τη σφραγίδα του στην κυβέρνηση.

Ο Ρέντσι δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση, αλλά ως ηγέτης του κόμματος θα είναι το φαβορί για να ηγηθεί του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος στις επόμενες εκλογές ως υποψήφιος πρωθυπουργός.

Παρόλο που έχει προτιμήσει να παραμείνει αόριστος σε συγκεκριμένα θέματα, έχει πιέσει τον Λέτα να κινηθεί πιο επιθετικά σε ό,τι αφορά την επανεξέταση των κανονισμών που διέπουν την εργασία ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες δουλειές, τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος της Ιταλίας το οποίο έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, και τη βελτίωση της λειτουργίας της Ευρώπης.

«Είναι ή τώρα ή ποτέ», δήλωσε αυτή την εβδομάδα σε μια από τις ατέλειωτες τηλεοπτικές εμφανίσεις του εν όψει των προκριματικών. «Είτε το Δημοκρατικό Κόμμα θα αδράξει την ευκαιρία είτε θα σαρωθεί» προειδοποίησε..

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Ρέντσι μεγαλύτερο ποσοστό δημοτικότητας από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό, με εξαίρεση τον πρόεδρο της χώρας Τζόρτζο Ναπολιτάνο. Όμως ξέρει καλά πως αυτό μπορεί να αλλάξει γρήγορα και η ευκαιρία που έχει τώρα μπορεί να μην υπάρξει ξανά.

Ο Ρέντσι δεν είχε υποσχεθεί ρητά την υποστήριξή του την Τετάρτη, στην ψηφοφορία εμπιστοσύνης που είχε ζητήσει ο Λέτα για να επιβεβαιώσει την πλειοψηφία του μετά την αποχώρηση της Forza Italia του Μπερλουσκόνι. Ωστόσο οι σύμμαχοί του απορρίπτουν τις ανησυχίες ότι μπορεί να μπει στον πειρασμό, ίσως από προσωπική φιλοδοξία, να υπονομεύσει την κυβέρνηση και να προκαλέσει νέες εκλογές που θα τον αναδείκνυαν ενδεχομένως πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Tecne αυτή την εβδομάδα, στις προκριματικές εκλογές αναμένεται να ψηφίσουν από 1,4 ως 2,1 εκατ. πολίτες και το ποσοστό του Ρέντσι πιστεύεται ότι θα φθάσει από 52% ως 56%, 20 μονάδες πάνω από τον πλησιέστερο αντίπαλό του, τον Κουπέρλο.

Όπως είχε κάνει ο Μπλερ, έτσι και ο Ρέντσι έχει υποσχεθεί ότι θα οδηγήσει το κόμμα στη σύγχρονη εποχή, με αποτέλεσμα να αποκαλείται «Il Rottamatore» (ο καταστροφέας) εξαιτίας της υπόσχεσής του να ανατρέψει πολλές από τις παλιές δομές και παραδόσεις του PD.

Αντίθετα, όμως, από τον Μπλερ, ο οποίος είχε μεταμορφώσει το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας όπως ήθελε ο ίδιος πριν κερδίσει την εξουσία, ο Ρέντσι δεν είχε το χρόνο για να θέσει υπό τον έλεγχό του τον κομματικό μηχανισμό, μια αδυναμία που μπορεί να του κοστίσει ακριβά όταν θα χρειαστεί να ζητήσει χάρες.

Ο Λέτα, ο οποίος ως βουλευτής ήταν πιστός στον τελευταίο ηγέτη του κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι, δεν είναι υποψήφιος στις προκριματικές και οι σχέσεις του με τον Ρέντσι είναι στην καλύτερη περίπτωση ψυχρές, παρόλο που επιμένει να λέει ότι οι προκριματικές του PD θα ενισχύσουν την κυβέρνηση.

Μετά την εκδίωξη του Μπερλουσκόνι από τη Γερουσία, τον περασμένο μήνα, και την απόφαση του Μπέπε Γκρίλο, επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων, να μην επιδιώξει μια έδρα για τον εαυτό του στις τελευταίες εκλογές, μια ενδεχόμενη ανάδειξη του Ρέντσι ως ηγέτη του PD θα σημάνει πως οι τρεις πιο διακεκριμένοι για τις πολιτικές εκστρατείες τους ηγέτες θα βρίσκονται εκτός Κοινοβουλίου.

Με τον Μπερλουσκόνι και τον Γκρίλο αμφότερους στην αντιπολίτευση και ελεύθερους να επιτίθενται στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο Ρέντσι μπορεί να δελεαστεί κι αυτός να αποστασιοποιηθεί από μια κυβέρνηση, η οποία πασχίζει για να περάσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Αντίπαλοι τον κατηγορούν ανοικτά ότι θέλει να προκαλέσει νέες εκλογές ώστε να επωφεληθεί από το προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις.

Αντιμετωπίζει όμως μια απρόβλεπτη νέα πρόκληση μετά την κίνηση που έκανε αυτή την εβδομάδα το Συνταγματικό Δικαστήριο να απορρίψει τμήματα του ισχύοντος εκλογικού νόμου. Η απόφαση αφήνει την Ιταλία με ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα που ουσιαστικά εγγυάται βραχύβιους συνασπισμούς και επιδεινώνει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το σύστημα τα τελευταία χρόνια.

Οποιαδήποτε κυβέρνηση Ρέντσι θα είναι πιθανότατα θνησιγενής. Ως εκ τούτου μπορεί να προτιμήσει να περιμένει ως το 2015, που ο Λέτα έχει θέσει ως ημερομηνία στόχο για τις επόμενες εκλογές. Έτσι θα υπάρξει επίσης χρόνος για να ψηφιστεί ένας νέος εκλογικός νόμος.

«Πιστεύω πως είναι απολύτως σαφές ότι η κυβέρνηση θα διαρκέσει τουλάχιστον άλλον ένα χρόνο», δήλωσε πηγή προσκείμενη στο δήμαρχο της Φλωρεντίας.

Σε κάθε περίπτωση μπορεί να χρειαστεί να οικοδομήσει υποστήριξη μέσα στο κόμμα, όπου πολλοί παραμένουν επιφυλακτικοί μπροστά σ’ ένα νεαρό αουτσάιντερ, οι πολιτικές ρίζες του οποίου χρωστούν περισσότερα στο παλιό κεντροδεξιό κίνημα της Χριστιανοδημοκρατίας, απ’ ό,τι στην παραδοσιακή αριστερά.

Εκτός του κόμματος, το μήνυμά του βρίσκει ανταπόκριση σ’ ένα κοινό συνηθισμένο όλο και περισσότερο να βλέπει την Αριστερά να κάνει λάθη, όπως συνέβη στις τελευταίες εκλογές, όταν σπατάλησε το σημαντικό προβάδισμά της στις δημοσκοπήσεις και επέτρεψε στο κόμμα του Μπερλουσκόνι να επιστρέψει στην κυβέρνηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024