Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ν.Μπαϊμπάς: Το φάρμακο δεν είναι εμπορικό προϊόν αλλά κοινωνικό αγαθό

Ν.Μπαϊμπάς: Το φάρμακο δεν είναι εμπορικό προϊόν αλλά κοινωνικό αγαθό

Η οικονομική κρίση έχει γίνει αφορμή να θυμηθούμε ως κοινωνία το νόημα της φιλανθρωπίας και της προσφοράς στον συνάνθρωπο. Ο Νίκος Μπαϊμπάς, Ιατρικός Διευθυντής της Pfizer Hellas μας μιλά για την αξία της αλληλεγγύης και το ρόλο των φαρμακευτικών εταιρειών στην δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία.

Η οικονομική κρίση έχει γίνει αφορμή να θυμηθούμε ως κοινωνία το νόημα της φιλανθρωπίας και της προσφοράς στον συνάνθρωπο. Αφουγκραζόμενες τις ανάγκες των καιρών, πολλές εταιρείες δείχνουν το ανθρώπινο πρόσωπό τους, βοηθώντας στην κάλυψη βασικών αναγκών όπως το δικαίωμα στην υγεία και την περίθαλψη.

Το health.in.gr συνομίλησε με τον Νίκο Μπαϊμπά, Ιατρικό Διευθυντή και επικεφαλής του τμήματος Εταιρικών Υποθέσεων της Pfizer Hellas για την επιλογή της συγκεκριμένης εταιρείας να δωρίσει μια μεγάλη ποσότητα φαρμάκων για την περίθαλψη ανασφάλιστων και απόρων συμπολιτών μας.


Στις 29 Νοεμβριου η Pfizer Hellas παρέδωσε 70.000 συσκευασίες φαρμάκων στο Κοινωνικό Ιατρείο του ΙΣΑ

Προσφάτως η Pfizer ανακοίνωσε τη δωρεά 80.000 συσκευασιών φαρμάκων, αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ, στον Κοινωνικό Ιατρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, εκ των οποίων την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου παραδόθηκαν οι 70.000. Ποιο ήταν το κίνητρο της εταιρείας γι’ αυτή τη δωρεά και γιατί επιλέξατε το Κοινωνικό Ιατρείο και όχι κάποια άλλη δομή υγείας, όπως για παράδειγμα τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή τα φαρμακεία των νοσοκομείων που συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα ελλείψεων;

Το κίνητρο αυτής της δωρεάς, που είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στο χώρο μας, ήταν η κάλυψη ανεκπλήρωτων φαρμακευτικών αναγκών χιλιάδων ανασφάλιστων συνανθρώπων μας.
Αυτή τη στιγμή, λόγω της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, έχουμε στη πατρίδα μας το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας που φθάνει το 27%. Μεγάλο ποσοστό των ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι οι οποίοι είναι πλέον ανασφάλιστοι όπως και τα μέλη της οικογενείας τους. Υπολογίζεται ότι πάνω από 2 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας είναι ανασφάλιστοι και άρα δεν καλύπτονται τα φάρμακα που συχνά είναι απαραίτητα για τη ζωή τους.
Αντιλαμβανόμενοι λοιπόν τις δημοσιονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελληνική Πολιτεία, αλλά κι εκτιμώντας το έργο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, αποφασίσαμε στα πλαίσια του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας μας, να κάνουμε μια αποτελεσματική προσφορά στη δημόσια υγεία και να στηρίξουμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.
Επιλέξαμε τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών γιατί είναι ένας διακεκριμένος ιατρικός σύλλογος, με οργανωμένες υποδομές και εμπειρία στην παροχή δωρεάν ιατρικών υπηρεσιών σε άπορους και ανασφάλιστους ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα.
Επιπλέον, οι υπηρεσίες αλλά και οι εγκαταστάσεις του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής έχουν πιστοποιηθεί από τον ΕΟΦ, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα φάρμακα που απαιτούν ειδικές συνθήκες φύλαξης.
Όλα αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σχεδόν 400 ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακά τους σε καθημερινή βάση από το Κοινωνικό Φαρμακείο, ήταν οι λόγοι που μας οδήγησαν στην απόφαση συνεργασίας με τον ΙΣΑ.

Τι είδους φάρμακα περιλαμβάνει η δωρεά, πρωτότυπα ή γενόσημα και ποιες κατηγορίες παθήσεων αναμένεται να καλυφθούν;

Η δωρεά περιλαμβάνει την παράδοση 80.000 συσκευασιών πρωτοτύπων φαρμάκων για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων όπως για την υπέρταση, την υπερχοληστερολαιμία, τον καρκίνο, τη νόσο Alzheimer, το νευροπαθητικό πόνο, την καρδιακή ανεπάρκεια καθώς και εμβόλια, αντιβιοτικά και βιολογικές θεραπείες για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Οι 80.000 συσκευασίες φαρμάκων είναι μεγάλος αριθμός. Εύλογα λοιπόν, αναρωτιέται κανείς από πού εξοικονομήθηκαν τόσα φάρμακα. Μήπως πρόκειται για σκευάσματα που πρόκειται σύντομα να λήξουν ή είναι δεύτερης διαλογής;

Η Pfizer Hellas δραστηριοποιείται εδώ και 53 χρόνια στη χώρα μας και έχει μια μακρά ιστορία στην υποστήριξη των Ελλήνων ασθενών κυρίως προσφέροντας σε αυτούς πρωτοποριακά και ποιοτικά φάρμακα. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα φάρμακα της συγκεκριμένης δωρεάς. Τα σκευάσματα που δωρίσθηκαν είναι από τις ίδιες παρτίδες με αυτές που προμηθεύουμε τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες, υψηλής ποιότητας και με αρκετά έτη απόσταση από την ημερομηνία λήξης τους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ένα φάρμακο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται μέχρι και την ημερομηνία αυτή.
Όσο για το πώς εξοικονομήθηκε αυτή η ποσότητα φαρμάκων, να γνωρίζετε ότι την ενέργεια αυτή την προετοιμάζουμε μήνες πριν και είχαμε μεριμνήσει, σε συνεργασία και με τις μονάδες παραγωγής μας, ώστε να εξασφαλισθεί επαρκές απόθεμα από όλα τα φάρμακα, για την υλοποίησή της.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δωρεάς; Σκέφτεστε να την επαναλάβετε και το 2014;

Στις 31 Οκτωβρίου ανακοινώσαμε για πρώτη φορά την πρόθεσή μας να δωρίσουμε 80.000 σκευάσματα για τους ανασφάλιστους ασθενείς και ήδη παραδόθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα αυτών. Πιο συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, περισσότερα από 70.000 σκευάσματα έχουν παραδοθεί στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και είναι άμεσα διαθέσιμα για να καλύψουν φαρμακευτικές ανάγκες χιλιάδων ανασφάλιστων συνανθρώπων μας.
Η δωρεά αυτή έγινε για να καλύψει σήμερα άμεσες ανάγκες ανασφάλιστων ασθενών. Θα συνεχίσουμε πάντα να αξιολογούμε τους καλύτερους τρόπους ενίσχυσης των Ελλήνων ασθενών και δεν αποκλείουμε την περίπτωση να επαναλάβουμε τη δράση αυτή στο μέλλον αν οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Τι περιμένετε ότι θα σας «φέρει» πίσω αυτή η ενέργεια; Θα ενισχύσει το προφίλ σας στην ελληνική κοινωνία και θα αντιστρέψει τυχόν αρνητικές απόψεις που συνήθως έχουν οι πολίτες για τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες;

Η ενέργεια αυτή αποτελεί δράση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, βασίζεται στην έννοια της αλληλεγγύης και ξέρετε σε κάθε πράξη αλληλεγγύης σημασία έχει τι δίνεις και όχι τι παίρνεις.
Είμαστε και εμείς, οι 400 εργαζόμενοι της Pfizer Hellas, ζωντανό κομμάτι αυτής της χώρας, ζούμε τις κοινωνικές συνέπειες αυτής της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που περνά η πατρίδα μας, έχουμε συγγενείς και φίλους μακροχρόνια άνεργους, χωρίς ασφάλιση και νιώθουμε υπερήφανοι που η εταιρία μας φροντίζει για αυτούς.
Μεγαλύτερη για εμάς ανταμοιβή είναι πραγματικά ότι με αυτή την πρωτοβουλία περίπου 50.000 ανασφάλιστοι συνάνθρωποί μας, από την Αττική αλλά και από όλη την Ελλάδα, θα μπορέσουν να πάρουν τα φάρμακα που είναι απαραίτητα για την υγεία τους.

Για τη Pfizer Hellas πόσο εύκολο να είναι να δραστηριοποιείται τη δεδομένη χρονική συγκυρία στην Ελλάδα;

Όπως ανέφερα και νωρίτερα η Pfizer Hellas δραστηριοποιείται στη χώρα μας εδώ και 53 χρόνια, ένα χρονικό διάστημα που αναμφίβολα περιλάμβανε θετικές αλλά και αρνητικές καταστάσεις. Η τωρινή συγκυρία είναι δίχως αμφισβήτηση αυτή με τις μεγαλύτερες προκλήσεις αλλά αισθανόμαστε την ανάγκη να είμαστε δίπλα στους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας και στις δύσκολες στιγμές.
Πραγματικά πάντως αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς η φαρμακευτική αγορά καλείται να συρρικνωθεί για 5η συνεχόμενη χρονιά.

Η μητρική σας εταιρεία, σας έχει θέσει «κόκκινες γραμμές» (οικονομικά και λειτουργικά) που αν τις ξεπεράσετε, θα σημάνει την αποχώρησή σας από την Ελλάδα ή την απόσυρση σκευασμάτων από την αγορά;

Η εταιρία μας έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι δε λειτουργεί εκβιαστικά και με κόκκινες γραμμές. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει το γεγονός ότι το φάρμακο δεν είναι ένα εμπορικό προϊόν αλλά ένα κοινωνικό αγαθό άμεσα συνδεδεμένο με την υγεία, το οποίο δεν μπορεί κανείς εύκολα να στερήσει από τον ασθενή που το έχει ανάγκη.

Δεδομένου ότι η Pfizer είναι από τους μεγάλους «παίκτες» της ελληνικής αγοράς φαρμάκου και διαθέτει στελέχη με πολυετή εμπειρία στο χώρο της Υγείας, έχετε υποβάλλει προτάσεις για το υπό διαμόρφωση τοπίο της συνταγογράφησης και γενικότερα της φροντίδας υγείας στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να κοιτάξει σε βάθος το σύστημα υγείας της και να βρει τον τρόπο να παρέχει στους πολίτες της τις καλύτερες και πιο καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές, κρατώντας ταυτόχρονα υπό έλεγχο τις δαπάνες. Είναι κάτι που και άλλες χώρες οφείλουν να κάνουν αλλά ειδικά για την Ελλάδα η πρόκληση αυτή είναι μεγάλη από τη στιγμή που η χώρα κλήθηκε μέσα σε 5 χρόνια, από το 2010 ως το 2014, να μειώσει κατά 60% τη φαρμακευτική δαπάνη. Σε αυτό το πλαίσιο και για να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε καθιερωμένες αλλά και καινοτόμες θεραπείες απαιτούνται ριζικές, θεμελιώδεις αλλαγές του συστήματος υγείας.
Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται να συνεργαστούμε όλοι, επαγγελματίες υγείας, Πολιτεία και εταιρίες, με εποικοδομητικό τρόπο και κυρίως σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Η επιδιωκόμενη από το υπουργείο Υγείας μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δισ. ευρώ για το 2014, είναι ρεαλιστικός στόχος; Πιστεύετε ότι η επίτευξή του θα επηρεάσει (αρνητικά ή θετικά) τα δίκτυα διανομής του φαρμάκου (νοσοκομεία, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία, γιατρούς, ασθενείς);

Η κυβέρνηση πραγματικά έχει θέσει ασφυκτικούς στόχους και για τη δαπάνη του 2014. Τη φετινή χρονιά για να πιάσουμε τον στόχο των €2,37 δισ. θα κληθούμε να πληρώσουμε ένα τεράστιο Clawback καθώς σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς μας θα κλείσουμε περίπου στα €2,52 δισ. Ο στόχος των €2,0 δισ. για το 2014 υπερβαίνει κατά πολύ την ικανότητα περαιτέρω προσαρμογής της αγοράς και βάζει σε σημαντικό κίνδυνο την ήδη εύθραυστη ισορροπία της. Καθώς οι απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό της δαπάνης έχουν καθυστερήσει και η χρονική πίεση είναι τεράστια, αν δεν αναθεωρηθεί ο στόχος, ο κίνδυνος σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία των ασθενών και στην ομαλή λειτουργία της αγοράς είναι μεγάλος.

Το σημερινό περιβάλλον ευνοεί την συνύπαρξη ελληνικών και ξένων φαρμακευτικών εταιριών στην Ελλάδα; Εσείς έχετε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες στην παραγωγή και διανομή σκευασμάτων;

Η Pfizer Hellas έχει στρατηγικές συνεργασίες με τρεις ελληνικές εταιρείες για την παραγωγή φαρμάκων στη χώρα μας. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι την περασμένη χρονιά περισσότερα από 5 εκατομμύρια τεμάχια παρήχθησαν εδώ, στην Ελλάδα, κάτι που αντιπροσωπεύει το 21% των συνολικών προμηθειών της εταιρείας στη χώρα. Επίσης η εταιρία μας έχει συνάψει συνεργασίες με ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες και για την προώθηση κάποιων σκευασμάτων με σκοπό να αυξηθεί η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε αυτά.

Η Pfizer επενδύει εκτός από την παραγωγή και στην έρευνα επί ελληνικού εδάφους; Υπάρχουν σε εξέλιξη κλινικές μελέτες και αν ναι, τι αριθμό ασθενών περιλαμβάνουν και με ποια ερευνητικά κέντρα συνεργάζεστε;

Την περασμένη χρονιά η Pfizer Hellas επένδυσε περίπου 1,9 εκατομμύρια ευρώ σε 38 κλινικές μελέτες που διεξήχθησαν στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή 468 επιστημόνων και 1.504 ασθενών.

Τελικά, οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να βοηθήσουν τους έλληνες επιστήμονες να μείνουν στην χώρα μας και να παράγουν επιστημονική γνώση; Πιστεύετε ότι θα είχε αξία η χρηματοδότηση ενός προγράμματος υποτροφιών σε νέους επιστήμονες που θέλουν να εξειδικευθούν σε παθήσεις, για τις οποίες η Pfizer διαθέτει φάρμακα αιχμής;

Το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάθε εταιρία ή κλάδος ώστε οι έλληνες επιστήμονες να παραμένουν στη χώρα είναι να προωθεί με κάθε τρόπο έννοιες όπως η καινοτομία που αποτελούν καταλύτες για την αύξηση των επενδύσεων και την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.
Για αυτό ακριβώς το λόγο ο κλάδος ο δικός μας, μέσω του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ),πρόσφατα υλοποίησε ένα διαγωνισμό με τίτλο INNOVATION PROJECT με στόχο την επιβράβευση της καινοτομίας, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ανάδειξη καινοτόμων προτάσεων στο χώρο της Υγείας.
Φυσικά, η προσέλκυση κλινικών μελετών που ανατίθενται σε νοσοκομειακά κέντρα στην Ελλάδα αποτελεί κύριο μοχλό άμεσης εμπλοκής, στήριξης και ανάδειξης των Ελλήνων επιστημόνων, ενώ παράλληλα οι πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκων υποστηρίζουν και την ανεξάρτητη έρευνα πολλών ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημιακών προγραμμάτων συμβάλλοντας στην απρόσκοπτη υλοποίησή τους και στην απασχόληση των συμμετεχόντων επιστημόνων.
Τέλος δεν πρέπει να αμελούμε το γεγονός ότι χιλιάδες επιστήμονες εργάζονται καθημερινά σε φαρμακευτικές εταιρίες. Ενδεικτικά στη Pfizer Hellas απασχολούνται σήμερα περίπου 400 εργαζόμενοι οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι ανώτατης εκπαίδευσης.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024