H Shell παρουσιάζει «τη μεγαλύτερη πλωτή κατασκευή του κόσμου»
Μοιάζει με ουρανοξύστη γυρισμένο στο πλάι: ναυπηγείο της Νότιας Κορέας καθέλκυσε για λογαριασμό της Shell τη «μεγαλύτερη πλωτή εγκατάσταση του κόσμου», μήκους 448 μέτρων και βάρους 600.000 τόνων. Το «Prelude» μοιάζει με υπερμεγέθες πλοίο, ωστόσο δεν διαθέτει δικές του μηχανές και θα πρέπει να μετακινείται με τη βοήθεια ρυμουλκών.
Μοιάζει με ουρανοξύστη γυρισμένο στο πλάι: ναυπηγείο της Νότιας Κορέας καθέλκυσε για λογαριασμό της Shell τη «μεγαλύτερη πλωτή εγκατάσταση του κόσμου», μήκους 448 μέτρων και βάρους 600.000 τόνων.
Το «Prelude» μοιάζει με υπερμεγέθες πλοίο, ωστόσο δεν διαθέτει δικές του μηχανές και θα πρέπει να μετακινείται με τη βοήθεια ρυμουλκών.
Προγραμματίζεται να παραδοθεί στην αγλλο-ολλανδική Shell το 2017 και να λειτουργήσει για 25 χρόνια έξω από τις βορειοδυτικές ακτές της Αυστραλίας, όπου θα χρησιμοποιείται για την υγροποίηση φυσικού αερίου από υπεράκτιες γεωτρήσεις.
Θα παραμένει μάλιστα στη θέση του κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, καθώς σχεδιάστηκε να αντέχει κυκλώνες της ανώτατης κατηγορίας 9.
To εκτόπισμά του αντιστοιχεί σε έξι από τα μεγαλύτερα αεροπλανοφόρα του κόσμου, λέει η Shell.
Το κύτος του Prelude καθελκύστηκε στα ναυπηγεία της Samsung Heavy Industries, οι εργασίες κατασκευής όμως συνεχίζονται.
Η Shell δεν έχει αποκαλύψει πόσο κόστισε ο γίγαντας, σύμφωνα όμως με αναλυτές που επικαλείται το Reuters η επένδυση κυμαίνεται στα 10,8 έως 12,6 δισ. δολάρια.
Το Prelude, πάντως, δεν θα κρατήσει το ρεκόρ για καιρό -η Shell έχει ήδη παραγγείλει μια ακόμα μεγαλύτερη πλωτή εγκατάσταση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το αποτύπωμα του BRIGHT GROUP στους Δελφούς: Η σύγκλιση στρατηγικής και τεχνολογίας ως απάντηση στις προκλήσεις του Μέλλοντος
- Το βλέμμα φόβου της Μελάνια Τραμπ – H πρώτη φορά που η Αμερική την βλέπει να εκφράζει συναισθήματα
- Ινδονησία: Ξεκινά η δίκη στρατιωτικών που οργάνωσαν επίθεση με οξύ εναντίον ακτιβιστή
- Ποια είναι τα δεδομένα με τους τραυματισμούς των Γουόρντ και Ντόρσεϊ
- Μαγνησία: Αυτοπυρπολήθηκε επειδή δεν άντεχε τον χαμό της κόρης της – Την εντόπισε ο γιος της
- Φουρνιέ: «Περιμένουμε στο επόμενο ματς με τη Μονακό να δώσουμε τα πάντα»
- Πέθανε η Μπέβερλι Μάρτιν, η «ξεχασμένη» φωνή της βρετανικής φολκ
- Θεσσαλονίκη: Σφοδρή σύγκρουση φορτηγού με I.X. αυτοκίνητο – Στο νοσοκομείο μια γυναίκα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 29.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/benjamin-davies-__U6tHlaapI-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442