Σε ισχύ το Eurosur, το σύστημα ενοποιημένης παρακολούθησης των συνόρων της ΕΕ
Το πρώτο στάδιο του συστήματος ενοποιημένης ηλεκτρονικής παρακολουθήσης των ευρωπαϊκών συνόρων, του Eurosur, τίθεται σε εφαρμογή: Στόχος είναι ο συντονισμός των ευρωπαϊκών κρατών στην εποπτεία των συνόρων τους, κυρίως των εξωτερικών, με ανταλλαγή δεδομένων και επικέντρωση στον εντοπισμό μεταναστών. Οργανώσεις όπως η Human Rights Watch επικρίνουν το πλαίσιο, υποστηρίζοντας ότι δεν δίνει βάρος στην διάσωση μεταναστών που βρίσκονται σε κίνδυνο αλλά ενισχύει την «Ευρώπη-φρούριο».
Το πρώτο στάδιο του συστήματος ενοποιημένης ηλεκτρονικής παρακολουθήσης των ευρωπαϊκών συνόρων, του Eurosur, έχει ξεκινήσει να τίθεται σε εφαρμογή μερικές εβδομάδες μετά την υπερψήφισή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στόχος είναι ο συντονισμός των ευρωπαϊκών κρατών στην εποπτεία των συνόρων τους, κυρίως των εξωτερικών, με ανταλλαγή δεδομένων και επικέντρωση στον εντοπισμό μεταναστών.
Το σύστημα ξεκίνησε να τίθεται σε ισχύ την Δευτέρα, στο οποίο ρόλο έχει και η Frontex. Στο πλαίσιο του συστήματος συγκεντρώνονται ηλεκτρονικά στοιχεία από σημεία στα σύνορα των χωρών και μπορούν να επεξεργάζονται στα κεντρικά του Eurosur, στην Βαρσοβία.
Όπως ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες στην Deutsche Welle ο υπεύθυνος του Eurosur Mίχαελ Γιούριτς, στόχος του συστήματος είναι η «αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η διάσωση ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα».
Στο πλαίσιο του συστήματος, είπε, τα εκάστοτε κράτη-μέλη θα αποφασίζουν τα ίδια ποια δεδομένα θα μπορούν να μοιράζονται με τα υπόλοιπα. «Για παράδειγμα, εάν οι Έλληνες χρειάζεται απαραίτητα να γνωρίζουν τι συμβαίνει στα ανοικτά της Λαμπεντούζα, θα ισχύει διμερής συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας» εξήγησε.
Στο αρχικό στάδιο μετέχουν 18 χώρες της ΕΕ με εξωτερικά σύνορα η Νορβηγία, ενώ οι υπόλοιπες χώρες θα ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο να εισάγονται στο σύστημα.
Το πλαίσιο δεν ξεκινά χωρίς αντιδράσεις. Μετά την αντιρρήσεις που είχαν προβάλει αρκετοί ευρωβουλευτές κατά τη συζήτησή του, οργανώσεις όπως η Human Rights Watch (HRW) το επικρίνουν υποστηρίζοντας ότι δεν δίνει βάρος στην διάσωση μεταναστών που βρίσκονται σε κίνδυνο, αλλά ενισχύει την «Ευρώπη-φρούριο».
Ενδεικτικά, αντιπρόσωπος του τμήματος της HRW στο Βερολίνο ανέφερε ότι οι επικρίσεις του δικτύου εστιάζονται στο ότι «η διάσωση προσφύγων δεν είναι προτεραιότητα, και βρίσκεται ακόμη σε εμβρυιακό στάδιο». Επανλαμβάνοντας την κριτική για «Ευρώπη Φρούριο», ο αντιπρόσωπος χαρακτήρισε το Eurosur ως μέσο που κάνει την Frontex «τον Μεγάλο Αδελφό της Μεσογείου, γιατί ο ρόλος του είναι να διώχνει τους πρόσφυγες, ενώ θα έπρεπε να τους προστατεύει».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κλιματική αλλαγή: Η ζέστη και ο καπνός από τις πυρκαγιές αποτελούν τη νέα επικίνδυνη πραγματικότητα
- Ιράν: 38 νεκροί και πάνω από 400 τραυματίες από τις 22 Ιουνίου – Επίθεση σε στρατιωτική βάση στη Συρία
- Ανεξάρτητος βουλευτής και ο Διονύσης Καλαματιανός
- Βριλήσσια: Σκύλος επιτέθηκε σε 66χρονο τον τραυμάτισε και σκότωσε το σκυλάκι του – Χειροπέδες στην ιδιοκτήτρια
- Συμπληρώματα διατροφής σκύλου: Πότε είναι απαραίτητα για την υγεία του
- Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τη Φορτούνα Σιτάρντ στο τρίτο φιλικό προετοιμασίας
- Κιμ Καρντάσιαν: Πέθανε η γιαγιά της – Το συγκινητικό μήνυμα της οικογένειας
- Ανεξαρτητοποιήθηκε η Όλγα Γεροβασίλη – Τις επόμενες ημέρες παραιτείται και απο αντιπρόεδρος της Βουλής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442