Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Φάρμακα: 1.100 γενόσημα και πρωτότυπα έχουν ελεγχθεί από τον ΕΟΦ

Φάρμακα: 1.100 γενόσημα και πρωτότυπα έχουν ελεγχθεί από τον ΕΟΦ

Περισσότερα από 2.000 προϊόντα-δείγματα έχει ελέγξει εργαστηριακά την τελευταία τριετία ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), εκ των οποίων πάνω από 1.100 ήταν δείγματα πρωτότυπων και γενοσήμων φαρμακευτικών προϊόντων για ανθρώπινη χρήση, σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Περισσότερα από 2.000 προϊόντα-δείγματα έχει ελέγξει εργαστηριακά την τελευταία τριετία ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), εκ των οποίων πάνω από 1.100 ήταν δείγματα πρωτότυπων και γενοσήμων φαρμακευτικών προϊόντων για ανθρώπινη χρήση, σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Τα αναλυθέντα δείγματα σχεδόν ισοκατανέμονται σε επιμέρους χρονικές περιόδους έως σήμερα, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των ελεγχθέντων φαρμακευτικών προϊόντων είναι γενόσημα. Το ποσοστό μη κανονικότητας είναι πρακτικά το ίδιο για πρωτότυπα και γενόσημα.

Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργού Υγείας, μεγάλο ποσοστό στη χώρα μας (εκτιμάται σε περίπου 30%) έχουν εγκριθεί ταυτόχρονα με ευρωπαϊκή αποκεντρωμένη αμοιβαία διαδικασία εγκρίσεως, με την ίδια ακριβώς τεκμηρίωση και κυκλοφορούν πανομοιότυπα συγχρόνως σε πολλές χώρες της ΕΕ (και στην Ελλάδα). Τα προϊόντα αυτά υπόκεινται σε τακτικούς εργαστηριακούς ελέγχους ποιότητας όχι μόνο από τον ΕΟΦ, αλλά και από ομόλογους οργανισμούς λοιπών χωρών της ΕΕ, στο πλαίσιο κοινού ευρωπαϊκού δικτύου Εργαστηρίων ελέγχου (OMCL net). Τα δε εργαστηριακά αποτελέσματα στο σύνολό τους είναι διαθέσιμα σε όλες τις αρμόδιες Αρχές της ΕΕ.

Ο κ.Γεωργιάδης επισημαίνει ότι τα εργαστήρια του ΕΟΦ, από το 2006, στο σύνολο των εργαστηριακών δοκιμών τους, διαθέτουν διακριβωμένο σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό και υψηλής εξειδίκευσης επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, συμμετέχουν δε, συστηματικά σε πλήθος διεργαστηριακά προγράμματα ελέγχου, λαμβάνοντας άριστη βαθμολογία, ενώ είναι διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης κατά το πρότυπο ISO/EN 17025: 2005.

Ο ΕΟΦ, εφαρμόζοντας τη φαρμακευτική νομοθεσία που ισχύει σε όλη την ΕΕ, πράττει ό,τι και οι ομόλογοί του Οργανισμοί Φαρμάκων των κρατών- μελών, αλλά και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, τόσο για την έγκριση (αξιολόγηση της προβλεπόμενης τεκμηρίωσης που υποβάλλει ο αιτών την άδεια κυκλοφορίας στον ΕΟΦ) όσο και για τη μετεγκριτική παρακολούθηση της ασφάλειας και της ποιότητας (εργαστηριακοί έλεγχοι, φαρμακοεπαγρύπνηση) των φαρμακευτικών προϊόντων.

«Οι ενέργειες αυτές των αρμοδίων για τα φάρμακα Αρχών είναι συστηματικές, αμερόληπτες και επιστημονικά τεκμηριωμένες» αναφέρει, επίσης, ο κ. Γεωργιάδης και διευκρινίζει ότι «πριν από τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας γενόσημων φαρμακευτικών προϊόντων, διενεργούνται (κατόπιν εγκρίσεως του ΕΟΦ ή ομόλογων Αρχών) κλινικές μελέτες βιοϊσοδυναμίας, με στόχο τη διερεύνηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των προϊόντων αυτών. Τυχόν δε εμφανιζόμενες, κατά τη διεξαγωγή των μελετών, ανεπιθύμητες ενέργειες (όπως και μετά την κυκλοφορία του προϊόντος) υποβάλλονται και αξιολογούνται από το αρμόδιο Τμήμα του ΕΟΦ (Τμήμα Ανεπιθύμητων Ενεργειών) και λαμβάνονται τα κατά περίπτωση προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέτρα. Το περιεχόμενο της σχετικής τεκμηρίωσης που προσκομίζεται είναι απόρρητο. Σημειώνεται ότι, διεθνώς, οι κλινικές μελέτες ελέγχονται διεξοδικά από τις αρμόδιες Αρχές, οι οποίες ακολουθούν ενιαία τακτική και συνεργάζονται μεταξύ τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή γενοσήμων φαρμακευτικών προϊόντων σε τρίτες χώρες (π.χ. Ινδία, ΗΠΑ κ.λπ.) που εισάγονται στην ΕΕ, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η επιθεώρηση από την αρμόδια Αρχή της ΕΕ, ομοίως και από τον ΕΟΦ και η έκδοση EUGMP certificate, το οποίο πρέπει να ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια. Εξάλλου, μόνο τα εργοστάσια στα οποία έχει χορηγηθεί Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Καλής Παραγωγής επιτρέπεται να παράγουν για την ΕΕ και την Ελλάδα. Άλλωστε, κατά τη χορήγηση της άδειας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων ανθρώπινης χρήσης, συμπεριλαμβανομένων και των γενοσήμων, δηλώνεται πάντα και το αντίστοιχο εργοστάσιο αποδέσμευσης παρτίδας, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεται στην ΕΕ και να διαθέτει επικαιροποιημένο Πιστοποιητικό Κανόνων Καλής Παραγωγής.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση των βουλευτών Γιάννη Δημαρά και Γαβριήλ Αβραμίδη για τους ελέγχους στα γενόσημα φάρμακα. Οι βουλευτές ζητούσαν από τον υπουργό να ενημερώσει αν θα ζητήσει από τον ΕΟΦ να παρουσιάσει τις ονομαστικές Κλινικές Μελέτες Ασφαλείας για το φθηνότερο γενόσημο, πόσοι έλεγχοι έγιναν από τον ΕΟΦ το 2013 και αν, εν τέλει, ελέγχονται φάρμακα ή μόνο χαρτιά.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τρομάζει» η Team USA, διέλυσε τους Σέρβους σε φιλικό (79-105)

Παίζοντας όσο χρειάστηκε, η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ επιβλήθηκε εύκολα της Σερβίας με 105-79 σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024