Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κόντρα υπουργών για την παράταση στη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος

Κόντρα υπουργών για την παράταση στη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος

Διαφωνία μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης έχει προκύψει σχετικά με την επέκταση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, μετά τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για φθηνότερα προϊόντα. Ο Αθ.Τσαυτάρης εξέφρασε την άποψη ότι η επέκταση του χρονικού περιθωρίου κατανάλωσης του γάλακτος μπορεί να ενέχει κινδύνους για την υγεία των πολιτών. Το υπουργείο Ανάπτυξης τάσσεται υπέρ της άρσης των περιορισμών, ώστε ο καταναλωτής να έχει περισσότερες επιλογές.

Διαφωνία μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης έχει προκύψει σχετικά με την επέκταση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, μετά τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για φθηνότερα προϊόντα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ.Τσαυτάρης εξέφρασε την άποψη ότι η επέκταση του χρονικού περιθωρίου κατανάλωσης του γάλακτος μπορεί να ενέχει κινδύνους για την υγεία των πολιτών.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Ανάπτυξης τάσσεται υπέρ της άρσης των περιορισμών, ώστε ο καταναλωτής να έχει περισσότερες επιλογές.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ.Σκορδάς δήλωσε: «Το σκεπτικό δεν είναι να αλλάξει ο όρος φρέσκο γάλα σε ό,τι αφορά τις ποιοτικές προδιαγραφές, αλλά να δεσμευτεί ο παραγωγός για τη διάρκεια του προϊόντος που προσφέρει».

Μετά τις διαφωνίες που διατυπώθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την επέκταση της διατηρησιμότητας του γάλακτος, ο κ. Σκορδάς τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για να υπάρξει δίκαιη τιμολόγηση, ενώ παράλληλα αυτό θα βοηθήσει και τους μικρότερους παραγωγούς.

Σημείωσε, ότι είναι κατανοητή και σεβαστή η ανησυχία των κτηνοτρόφων, προσθέτοντας πάντως ότι το σημερινό καθεστώς αντί να βοηθά την ανάπτυξη συντελεί στη συρρίκνωση της οικονομίας.

Σε άλλο μήκος κύματος, ο κ. Τσαυτάρης, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σημείωσε: «Αν πούμε ότι εμείς θα επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής στις εννέα ημέρες, μπορεί να έχουμε περισσότερα ζητήματα διασφάλισης της υγείας του καταναλωτή και να προκληθούν προβλήματα».

«Την άποψή μου τη λέω δημόσια με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο»συμπλήρωσε και εξήγησε ότι στην Ελλάδα η φρεσκότητα υπολογίστηκε σε πέντε ημέρες, ενώ σε βορειότερες χώρες, όπως στην Ολλανδία ή τη Φινλανδία, φτάνει στις επτά ημέρες διότι επικρατούν συγκεκριμένες συνθήκες παραγωγής.

Ο κ. Τσαυτάρης επισήμανε ότι αντίθετα απ’ ό,τι συμβαίνει στις βόρειες χώρες, στην Ελλάδα το γάλα μεταφέρεται πολλές φορές σε «γκιούμι» (μεταλλικές κανάτες) και όχι σε ειδικές παγολεκάνες, σε θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου, με τα φορτηγά να διανύουν αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως αν η επέκταση περάσει«θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι διασφαλίζεται ο καταναλωτής στις συγκεκριμένες συνθήκες του τόπου»και για αυτό, όπως είπε, στη συζήτηση πρέπει να μπει και ο καταναλωτής και η υγεία του και η υποστήριξη της εγχώριας παραγωγικής διαδικασίας.

Οι απόψεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης βρήκαν διακομματική στήριξη, ωστόσο το ίδιο δεν συμβαίνει στην κυβέρνηση.

Στο πλευρό του υπουργού Ανάπτυξης, που υιοθετεί την πρόταση του ΟΟΣΑ, τάχθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα με τους λίγους αλλά και με τους πολλούς» και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να θέλουμε φθηνές τιμές και απόλυτη προστασία κάποιων ομάδων».

Στο θέμα αναφέρθηκε ο τεχνολόγος τροφίμων Π.Σπανός, ο οποίος μιλώντας στο ΣΚΑΙ σημείωσε: «Όσο επεκτείνεταιη διατηρησιμότητα του φρέσκου γάλακτος, τόσο υπολείπεται η θρεπτική του αξία». Ο ίδιος διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας για την υγεία.

Ο κ. Σπανός εξήγησε ότι η προώθηση του συγκεκριμένου μέτρου λειτουργεί υπέρ των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών, εντός και εκτός συνόρων, και εις βάρος των μικρότερων.

Το θέμα αποτελεί «αιτία πολέμου» για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι προγραμματίζουν διαμαρτυρίες στο υπουργείο Ανάπτυξης, αν η κυβέρνηση δεν υπαναχωρήσει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η μεγαλύτερη βραδιά στην ιστορία του Ολυμπιακού

Λίγο πριν την συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής, ο Ολυμπιακός ζει την μεγαλύτερη βραδιά της ιστορίας του με την πρόκριση στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024