Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το προφυλακτικό «προτιμούν» οι έλληνες έφηβοι στις ερωτικές επαφές τους

Το προφυλακτικό «προτιμούν» οι έλληνες έφηβοι στις ερωτικές επαφές τους

Το 81,4% των ελλήνων εφήβων χρησιμοποιεί προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, αναδεικνύοντάς το ως το δημοφιλέστερο μέτρο αντισύλληψης, σύμφωνα με στοιχεία  μελέτης για την υγεία και τις συμπεριφορές που σχετίζονται με αυτήν, που στην Ελλάδα πραγματοποιείται από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ).

Το 81,4% των ελλήνων εφήβων χρησιμοποιεί προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, αναδεικνύοντάς το ως το δημοφιλέστερο μέτρο αντισύλληψης, σύμφωνα με στοιχεία μελέτης για την υγεία και τις συμπεριφορές που σχετίζονται με αυτήν, που στην Ελλάδα πραγματοποιείται από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ).

Το πρόγραμμα HBSC/WHO, μια διαρκής μελέτη που υλοποιείται σε χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, στην Ελλάδα πραγματοποιείται από το ΕΠΙΨΥ από το 1998 σε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 5.000 μαθητών εφηβικής ηλικίας (ΣΤ’ Δημοτικού, Β’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου) από 306 σχολικές μονάδες. Οι μαθητές απαντούν σε ανώνυμο ερωτηματολόγιο μέσα στις τάξεις τους. (Η διεθνής έρευνα θα επαναληφθεί το 2014, αλλά έως σήμερα δεν έχει εξασφαλιστεί η οικονομική υποστήριξη για τη διεξαγωγή της στη χώρα μας.)

Από την επεξεργασία των στοιχείων που αφορούν το έτος 2010 προκύπτει ότι μεταξύ των σεξουαλικά ενεργών 15χρονων εφήβων, το 78% ανέφερε ότι χρησιμοποίησαν προφυλακτικό την τελευταία φορά που είχαν σεξουαλική επαφή (με το ποσοστό να κυμαίνεται από 69% μεταξύ των αγοριών στη Σουηδία έως 91% των αγοριών στην Εσθονία). Παρά το γεγονός ότι τα παραπάνω ποσοστά αποτελούν μάλλον θετικό στοιχείο, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι έφηβοι που κάνουν σεξ χρησιμοποιούν προφυλακτικό ή άλλες μεθόδους προφύλαξης από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως το AIDS.

Αναφορικά με τα ευρήματα της έρευνας στην Ελλάδα, το 2010 τρεις στους 10 εφήβους (28,6%) ανέφεραν ότι είχαν τουλάχιστον μία ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή με το ποσοστό των αγοριών να είναι υπερδιπλάσιο αυτού των κοριτσιών (39% και 18%, αντίστοιχα).

Για τους εφήβους με ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές, το πιο διαδεδομένο μέτρο αντισύλληψης είναι το προφυλακτικό (86,3%). Μεταξύ του 2002 και του 2010, δεν καταγράφονται σημαντικές μεταβολές στο ποσοστό των εφήβων που αναφέρουν χρήση προφυλακτικού κατά την τελευταία σεξουαλική επαφή τους (84,1% το 2002, 80,2% το 2006 και 81,4% το 2010).

Ανησυχητικό είναι το εύρημα ότι το 22% των εφήβων που είχαν ολοκληρωμένη σεξουαλική εμπειρία, αναφέρουν ότι την τελευταία φορά που είχαν σεξουαλική επαφή δεν έλαβαν κανένα μέτρο προφύλαξης.

Αν και το ποσοστό εφήβων που αναφέρουν χρήση προφυλακτικού στη χώρα μας είναι υψηλό, η σεξουαλική αγωγή των μαθητών οφείλει να αποτελέσει προτεραιότητα καθώς, πέραν του κινδύνου μόλυνσης από Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι έφηβοι ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή μόνον όταν είναι πραγματικά έτοιμοι και ότι, όταν το κάνουν, χρησιμοποιούν προφυλακτικό.

health.in.gr

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024