Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου από το «κρυφό» αλάτι των φαρμάκων

Κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου από το «κρυφό» αλάτι των φαρμάκων

Το «κρυφό» αλάτι που περιέχουν τα φάρμακα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά στους πάσχοντες από υπέρταση, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Το «κρυφό» αλάτι που περιέχουν τα φάρμακα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά στους πάσχοντες από υπέρταση, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Πολλά φάρμακα, κυρίως τα αεριούχα-ανθρακούχα και τα διαλυόμενα δισκία (π.χ. παρακεταμόλης, ασπιρίνης, βιταμινών κ.α.), περιέχουν αλάτι σε μορφή νατρίου για να βελτιώσουν τη διάλυση και την απορρόφησή τους από τον οργανισμό του ασθενούς.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων του Λονδίνου και του Νταντί, με επικεφαλής τον Δρ Τζέικομπ Τζορτζ, αναδεικνύουν τον υποτιμημένο έως τώρα καρδιαγγειακό κίνδυνο που συνεπάγεται το αλάτι που περιέχουν πολλά φάρμακα και το οποίο θα πρέπει συνυπολογίζεται στην ποσότητα του νατρίου που προσλαμβάνει κάποιος μέσω της διατροφής του.

Οι ασθενείς λοιπόν που λαμβάνουν καθημερινά τη μέγιστη δοσολογία της φαρμακευτικής τους αγωγής κινδυνεύουν, χωρίς να το συνειδητοποιούν, να υπερβούν το ημερήσιο συνιστώμενο όριο αλατιού, παρ’ όλο που, κατά τα άλλα, μπορεί να προσέχουν τη διατροφή τους.

Οι επιστήμονες μελέτησαν πάνω από 1,2 εκατομμύρια ασθενείς για μια περίοδο επτά ετών, στη διάρκεια της οποίας κατέγραψαν περισσότερα από 61.000 καρδιαγγειακά επεισόδια. Λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες κινδύνου (βάρος, κάπνισμα, αλκοόλ, ιστορικό ασθενούς κ.α.), οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι άνθρωποι έπαιρναν φάρμακα με νάτριο (αλάτι), είχαν κατά μέσο όρο 16% αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου ή γενικότερα θανάτου από καρδιαγγειακή αιτιολογία, σε σχέση με όσους ασθενείς έπαιρναν παρόμοια φάρμακα, αλλά χωρίς νάτριο.

Επίσης όσοι έπαιρναν φάρμακα που περιείχαν νάτριο, είχαν επταπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), ενώ η θνησιμότητά τους από οποιαδήποτε αιτία ήταν κατά μέσο όρο 28% υψηλότερη.

Το κοινό λοιπόν «θα πρέπει να προειδοποιηθεί για τους πιθανούς κινδύνους από την υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι των συνταγογραφούμενων φαρμάκων» υπογραμμίζουν οι ερευνητές και και προτείνουν ορισμένα φάρμακα «να χορηγούνται με επιφύλαξη και μόνο αφού τα εκτιμώμενα οφέλη ξεπερνούν τους κινδύνους».

Καλούν μάλιστα, τις αρμόδιες Αρχές να επιβάλουν πλέον την κατάλληλη και σαφή σήμανση στις συσκευασίες των φαρμάκων, που αναφέρουν ρητά την περιεκτικότητα σε νάτριο, όπως συμβαίνει και με τα τρόφιμα, καθώς αρκετά από αυτά τα φάρμακα με αλάτι χορηγούνται χωρίς συνταγή γιατρού.

Το Βρετανικό Καρδιολογικό Ίδρυμα διευκρινίζει πάντως, πως η έρευνα αφορά όσους παίρνουν φάρμακα καθημερινά και όχι όσους κάνουν περιστασιακή κατανάλωση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει ημερήσιο ανώτατο όριο δύο γραμμαρίων νατρίου, δηλαδή περίπου πέντε γραμμαρίων αλατιού (ένα κουταλάκι του γλυκού). Σ’ αυτή την ποσότητα, εκτός από το αλάτι που βάζει κανείς όταν μαγειρεύει, θα πρέπει να συνυπολογίσει -πράγμα όχι εύκολο- το αλάτι που περιέχουν ήδη τα διάφορα συσκευασμένα τρόφιμα.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024