Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Την ένταξη της οδοντιατρικής φροντίδας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη ζητά η ΕΟΟ

Την ένταξη της οδοντιατρικής φροντίδας στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ζητούν οι οδοντίατροι τη δεδομένη χρονική συγκυρία που ο πολύς κόσμος αδυνατεί να φροντίσει την υγεία του, με αφορμή το 33ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο «Η Πληροφορική στην Οδοντιατρική του Σήμερα», που διεξάγεται 22-24 Νοεμβρίου, στην Αθήνα.

Την ένταξη της οδοντιατρικής φροντίδας στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ζητούν οι οδοντίατροι τη δεδομένη χρονική συγκυρία που ο πολύς κόσμος αδυνατεί να φροντίσει την υγεία του, με αφορμή το 33ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο «Η Πληροφορική στην Οδοντιατρική του Σήμερα», που διεξάγεται 22-24 Νοεμβρίου, στην Αθήνα.

Οι οδοντίατροι θεωρούν βέβαιο ότι το υπό μελέτη σχέδιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα επηρεάσει καθοριστικά τη Δημόσια Υγεία και τονίζουν ότι η μετάβαση από το σημερινό καθεστώς στο σχεδιαζόμενο του ενοποιημένου νέου Φορέα δεν πρέπει να επηρεάσει την παροχή υπηρεσιών Υγείας στους ασθενείς και ειδικά των περιφερειακών μονάδων, όπου οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση σε νοσοκομεία. «Η Οδοντιατρική πρέπει να βρίσκεται ενταγμένη στο σύστημα των υπηρεσιών που θα προσφέρει ο νέος Φορέας στους ασφαλισμένους», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ), Αθανάσιος Κατσίκης.

Παρά ταύτα, με την πρόσφατη εγκύκλιο με αριθ. 40/2.4.2012 της Διεύθυνσης
Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ σχετικά με την οδοντιατρική περίθαλψη δικαιούχων ΕΟΠΥΥ, επιχειρείται μέσω των 880 περίπου οδοντιάτρων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ να εξυπηρετηθούν περίπου 10 εκατομμύρια ασφαλισμένων (ΙΚΑ –ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ, ΕΤΑΑ ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ). «Δεν είναι δυνατή η ελεύθερη επιλογή οδοντιάτρου με τις όποιες καταστροφικές συνέπειες μπορεί να έχει μία τέτοια απόφαση τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για τους χιλιάδες μαχόμενους ελεύθερους επαγγελματίες οδοντιάτρους. Αυτό, είναι τουλάχιστον απαξίωση προς την Οδοντιατρική και τη στοματική υγεία των Ελλήνων πολιτών, όταν δημοσιοποιούνται οι προσπάθειες για τον φορέα, η οδοντιατρική να βρίσκεται σχεδόν εκτός κάθε συζήτησης», επεσήμανε ο κ. Κατσίκης.

Οι οδοντίατροι ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ξεκινήσει ένας ειλικρινής και άμεσος διάλογος για την ένταξη της οδοντιατρικής περίθαλψης στη Δημόσια Υγεία. «Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας στο υπουργείο, προτείνοντας την ελεύθερη επιλογή Οδοντιάτρου, ανακοστολογημένες τιμές οδοντιατρικών πράξεων, συμμετοχή του ασφαλισμένου καθώς και την αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση», σημειώσε.

Η Πληροφορική στην Οδοντιατρική του Σήμερα

Το 33ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο, θα αποτελέσει για τον κλάδο το έναυσμα για μια διεξοδική ανάλυση του πως θα πρέπει να εναρμονιστούν τα θεραπευτικά σχήματα και να δίδονται στον ασθενή λύσεις οι οποίες θα ανταποκρίνονται στα νέα οικονομικά δεδομένα.

Οι ασθενείς που προσέρχονται σήμερα στα οδοντιατρεία αναζητούν θεραπείες όσο το δυνατόν οικονομικότερες. Στόχος των οδοντιάτρων είναι η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Με αφορμή αυτά τα δεδομένα, στο Συνέδριο οι ειδικοί θα αναφερθούν στους σημαντικούς παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν καθοριστικά και διαμορφώνουν το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως το φορολογικό, οι εισφορές Τ.Σ.Α.Υ., τα υλικά που χρησιμοποιούνται, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και ο σύγχρονος εξοπλισμός του ιατρείου.

Θα συζητηθούν επίσης αναλυτικά οι τρόποι διείσδυσης της Πληροφορικής στην Οδοντιατρική, η οποία μεταμορφώνει σιγά σιγά την παραδοσιακή Οδοντιατρική σε ψηφιακή (οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας στη σύγχρονη κλινική και βασική έρευνα, η βοήθεια της πληροφορικής στη διαγνωστική ακτινολογία και η αξιοποίηση της στην ορθοδοντική θεραπεία ασθενών με αυξημένες αισθητικές απαιτήσεις).

Τέλος, στο Συνέδριο θα δοθεί η ευκαιρία οι συμμετέχοντες να συζητήσουν εκτενώς τη σημαντικότητα του Οδοντιατρικού Τουρισμού, παρουσία της Υπουργού Τουρισμού κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη. Θα αναλυθούν τα στοιχεία του τομέα αυτού στο εξωτερικό και στη συνέχεια θα συζητηθούν οι προοπτικές ανάπτυξης ενός παρόμοιου μοντέλου στη χώρα μας.

health.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024