Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμφισβητεί η τρόικα τα έσοδα από τον «βελτιωμένο» Φόρο Ακινήτων

Αμφισβητεί η τρόικα τα έσοδα από τον «βελτιωμένο» Φόρο Ακινήτων

Πρόσθετο κόστος για τον προϋπολογισμό ύψους 400 εκατ. ευρώ εκτιμά η τρόικα ότι έχουν οι αλλαγές που έγιναν στον φόρο ακινήτων έναντι των 200 εκατ. που είχε υπολογίσει η κυβέρνηση. Θεωρούν πως από τα 3,2 δισ. ευρώ που πρέπει να φέρει ο νέος φόρος στα κρατικά ταμεία το επόμενο έτος θα εισπραχθούν μόλις 2,4 δισ. ευρώ με την κυβέρνηση να εκτιμά τις εισπράξεις στα 2,6 δισ. ευρώ.

Πρόσθετο κόστος για τον προϋπολογισμό ύψους 400 εκατ. ευρώ εκτιμά η τρόικα ότι έχουν οι αλλαγές που έγιναν στον φόρο ακινήτων έναντι των 200 εκατ. που είχε υπολογίσει η κυβέρνηση.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν πως από τα 3,2 δισ. ευρώ που πρέπει να φέρει ο νέος φόρος στα κρατικά ταμεία το επόμενο έτος θα εισπραχθούν μόλις 2,4 δισ. ευρώ με την κυβέρνηση να εκτιμά τις εισπράξεις στα 2,6 δισ. ευρώ.

Η τρόικα διαμήνυσε πως αν η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει τον ενιαίο φόρο ακινήτων από το 2014 πρέπει να βρει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει την εν λόγω απόσταση.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση πρότεινε μέρος της απόκλισης να καλυφθεί από περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ωστόσο η τρόικα υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο θα επηρεάσει αρνητικά τις αναπτυξιακές προοπτικές.

Αν και δεν απέρριψε το μέτρο δεν έχει δώσει ακόμη την τελική της έγκριση.

Η κριτική των δανειστών εστιάστηκε στον συμπληρωματικό φόρο 2014, ο οποίος είναι στα πρότυπα του ΦΑΠ και έχει αυξημένο ατομικό αφορολόγητο όριο 300.000 ευρώ.

Η τρόικα δεν θεωρεί πως από το φόρο αυτό μπορούν να εισπραχθούν 660 εκατ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει η Κυβέρνηση, αλλά τοποθετεί τις εισπράξεις στα 495 εκατ. ευρώ.

Θέση των δανειστών είναι ότι μόνον ο ΦΑΠ 2010 κατέγραψε μέση εισπραξιμότητα 82% και ότι ο ΦΑΠ 2011 και 2012 κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα καθώς στα 100 ευρώ φόρο που βεβαιώθηκαν εισπράχθηκαν μόλις 75 ευρώ.

Το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ θεωρούν πως η βάση αναφοράς για τη δυνατότητα είσπραξης του συμπληρωματικού φόρου του 2014 θα πρέπει να είναι ο ΦΑΠ του 2013.

Ωστόσο, ο φόρος αυτός ενδεχομένως να κινηθεί σε επίπεδα εισπράξεων ακόμη και χαμηλότερα του 70% των βεβαιωμένων φόρων, καθώς η φορολογική εξουθένωση των πολιτών και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος τους έχουν περιορίσει τη φοροδοτική τους ικανότητα, κάτι που η τρόικα φαίνεται να το αναγνωρίζει.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

H Γιουβέντους έχασε την δίκη με τον Ρονάλντο και θα του καταβάλει 19,5 εκατομμύρια ευρώ

Η Γιουβέντους έχασε τη δίκη με τον Κριστιάνο Ρονάλντο που αφορά οικονομικές οφειλές προς τον Πορτογάλο σούπερ σταρ και καλείται να του πληρώσει σχεδόν 20 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024