Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για προδοσία θα δικαστεί ο Πακιστανός πρώην πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ

Για προδοσία θα δικαστεί ο Πακιστανός πρώην πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ

Αντιμέτωπος με την κατηγορία της προδοσίας πρόκειται να καθίσει στο εδώλιο ο πρώην πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ, εξαιτίας του κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που είχε επιβάλει το 2007 και της αναστολής του Συντάγματος. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Πακιστάν, χώρας σημαδεμένης από αλλεπάλληλα πραξικοπήματα, που πρώην πρόεδρος ή πραξικοπηματίας στρατιωτικός δικάζεται για προδοσία, έγκλημα το οποίο επισύρει την ποινή του θανάτου ή της ισόβιας κάθειρξης.

Αντιμέτωπος με την κατηγορία της προδοσίας πρόκειται να καθίσει στο εδώλιο ο πρώην πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ, εξαιτίας του κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που είχε επιβάλει στη χώρα το 2007 και της αναστολής του Συντάγματος.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Πακιστάν, χώρας σημαδεμένης από αλλεπάλληλα πραξικοπήματα, που πρώην πρόεδρος ή πραξικοπηματίας στρατιωτικός δικάζεται για προδοσία, έγκλημα το οποίο επισύρει την ποινή του θανάτου ή της ισόβιας κάθειρξης.

Την κατηγορία σε βάρος του Περβέζ Μουσάραφ ανακοίνωσε την Κυριακή ο Πακιστανός υπουργός Εσωτερικών Τσόντρι Νισάρ Άλι Χαν.

«Βάσει της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου και του πορίσματος μιας επιτροπής έρευνας, αποφασίστηκε να κινηθούν εναντίον του στρατηγού [ε.α.] Περβέζ Μουσάραφ οι διαδικασίες [δίωξής του για προδοσία] βάσει του άρθρου 6 του Συντάγματος» δήλωσε ο Χαν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την πακιστανική τηλεόραση.

«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Πακιστάν» που ένας πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας θα δικαστεί για προδοσία, υπογράμμισε ο Χαν, προσθέτοντας ότι «αυτή η απόφαση ελήφθη λαμβανομένου υπόψη του εθνικού συμφέροντος».

Ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου πρόκειται να λάβει τη Δευτέρα μία επιστολή από την κυβέρνηση με την οποία θα του ζητείται να ορίσει ένα τριμελές δικαστήριο για την διεξαγωγή της διαδικασίας, καθώς και ότι η κυβέρνηση θα ορίσει, επίσης τη Δευτέρα, έναν ειδικό εισαγγελέα.

Ο Μουσάραφ, 70 ετών σήμερα, κυβέρνησε το Πακιστάν από το 1999, όταν κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα, έως την παραίτησή του τον Αύγουστο του 2008, την οποία ακολούθησε η φυγή του από τη χώρα.

Παρέμεινε αυτοεξόριστος για πάνω από τέσσερα χρόνια και επέστρεψε στη χώρα τον Μάρτιο φέτος, με την ελπίδα να λάβει μέρος στις εκλογές του Μαΐου προκειμένου, όπως διατεινόταν, να «σώσει» το Πακιστάν από την οικονομική κρίση και την εντεινόμενη ανασφάλεια, ιδίως λόγω των αλλεπάλληλων επιθέσεων των ισλαμιστών ανταρτών Ταλιμπάν.

Όμως ο Μουσάραφ βρέθηκε πολύ γρήγορα αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη του Πακιστάν, η οποία τον έθεσε υπό κατ’ οίκον περιορισμό στην πολυτελή βίλα του στην πρωτεύουσα, καθώς εκκρεμούσαν έρευνες σε βάρος του για διάφορες υποθέσεις: τη δολοφονία της άλλοτε αντιπάλου του Μπεναζίρ Μπούτο το 2007, την απόφασή του να αποπέμψει τους ανώτατους δικαστές την ίδια χρονιά που επέβαλε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, το θάνατο ένα χρόνο αργότερα του Άκμπαρ Μπούγκτι, ενός αρχηγού των ανταρτών στην επαρχία Μπαλουτσιστάν σε στρατιωτική επιχείρηση, κ.α.

Πάντως, πριν τις σημερινές ανακοινώσεις διά στόματος του Νισάρ Άλι Χαν οι δικαστικές απειλές σε βάρος του πρώην αρχηγού του κράτους έμοιαζαν αντιθέτως να εξανεμίζονται.

Ο Μουσάραφ ήταν πλέον από την προηγούμενη εβδομάδα ένας «ελεύθερος άνθρωπος», αφού είχε απελευθερωθεί υπό όρους στο πλαίσιο της έρευνας για την τελευταία υπόθεση σε βάρος του που εξέταζε η Δικαιοσύνη, την αιματηρή επίθεση εναντίον των ισλαμιστών που είχαν κλειστεί στο Λαλ Μάστζιντ («Κόκκινο Τζαμί») του Ισλαμαμπάντ το 2007.

Το όνομά του πάντως συνεχίζει να βρίσκεται στον κατάλογο των προσώπων, τα οποία απαγορεύεται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Την περασμένη Τρίτη ο Μουσάραφ είχε ζητήσει από την Δικαιοσύνη να διαγράψει το όνομά του από τον κατάλογο αυτό, ώστε να μπορέσει να μεταβεί στο πλευρό της ασθενούς μητέρας του στο Ντουμπάι. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της επαρχίας Σιντ του νότιου Πακιστάν για το αίτημά του αυτό αναμένεται να εκδοθεί επίσης τη Δευτέρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024