Ένταση επικρατεί στα Εξάρχεια από το απόγευμα, μετά το πέρας της ειρηνικής πορείας για την 40η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, κι έως αργά το βράδυ. Ισχυρότατες δυνάμεις της αστυνομίας συνέρευσαν στην πλατεία, όπου βρίσκονταν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, έκαναν χρήση χημικών και προχώρησαν σε προσαγωγές. Αγνωστοι απάντησαν με βόμβες μολότοφ και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.
Ένταση επικρατεί στα Εξάρχεια από το απόγευμα της Κυριακής, μετά το πέρας της ειρηνικής πορείας για την 40η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, κι έως αργά το βράδυ.
Περίπου στις 19:40 ισχυρότατες δυνάμεις της αστυνομίας (ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ) συνέρευσαν στην πλατεία, όπου βρίσκονταν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Η αστυνομία έκανε περιορισμένη χρήση χημικών, ενώ προχώρησε σε 50 -κατά πληροφορίες- προσαγωγές.
Περίπου στις 20:30 άγνωστοι απάντησαν στην αστυνομική επιχείρηση με βόμβες μολότοφ στην οδό Στουρνάρη.
Για λίγη ώρα επικράτησε ηρεμία, ενώ περίπου στις 22:40 άρχισε νέος κύκλος έντασης. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκ νέου χρήση χημικών και βομβών κρότου – λάμψης, ενώ άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου έβαλαν φωτιά σε κάδους στην οδό Μπενάκη.
Κλειστοί είναι οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο.
Συνολικά, την Κυριακή, η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 189 προσαγωγές, δεκάδες από τις οποίες προληπτικά (πριν από την πορεία) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Από τις προσαγωγές, οι 14 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.
Ο ένας εκ των συλληφθέντων (πριν από την ένταση στα Εξάρχεια) έφερε πάνω του σφεντόνα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι συλληφθέντες θα παραπεμφθούν στον εισαγγελέα.
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων
Αντίστροφη μέτρηση για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2026, καθώς σήμερα Τρίτη 30 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία για την απόκτηση του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password).