Έπειτα από την πρόσφατη, ιστορική απόφαση να περιοριστούν στο ελάχιστο τα πειράματα στον στενότερο συγγενή του ανθρώπου, η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε κονδύλι έως και 12 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο για τη συνταξιοδότηση 310 χιμπατζήδων που ζούσαν ως σήμερα σε εργαστήρια.

Στις αρχές του έτους, τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), ένας από τους μεγαλύτερους δημόσιους οργανισμούς έρευνας στις ΗΠΑ, αποφάσισαν να διακόψουν σταδιακά τη χρηματοδότηση επεμβατικών πειραμάτων στους χιμπατζήδες και να συνταξιοδοτήσουν τους 310 από τους 350 χιμπατζήδες που διατηρούσαν μέχρι σήμερα σε ερευνητικές εγκαταστάσεις.

Ο διευθυντής των NIH Φράνσις Κόλινς είχε εξηγήσει τότε ότι, αφενός οι χιμπατζήδες αξίζουν το σεβασμό μας ως οι πλησιέστεροι συγγενείς μας, αφετέρου υπάρχουν πλέον εναλλακτικές λύσεις που καθιστούν περιττή τη χρήση τους σε πειράματα, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων.

Τα ζώα αποφασίστηκε να μεταφερθούν στο ομοσπονδιακό Κέντρο Χιμπατζήδων στο Κίθβιλ της Λουιζιάνα. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι τα εγκεκριμένα κονδύλια του κέντρου δεν επαρκούσαν για τη φιλοξενία δεκάδων επιπλέον ζώων.

Η λύση δόθηκε με τροπολογία που προστέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο, το οποίο αφορά τη μείωση των πρόωρων γεννήσεων. Η Γερουσία ενέκρινε την τροπολογία, έπειτα από το πράσινο φως που είχε δώσει νωρίτερα η Βουλή των Αντιπροσώπων, και πλέον εκκρεμεί μόνο η υπογραφή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, η οποία όμως θεωρείται σίγουρη.

Η τροπολογία επιτρέπει στα NIH  να δαπανούν για τους συνταξιούχους 9 με 12 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για την επόμενη πενταετία, εφόσον η φιλοξενία τους στο καταφύγιο είναι πράγματι η φθηνότερη λύση, όπως είναι το αναμενόμενο.

Με μια κατά κεφαλήν σύνταξη που ξεπερνά τα 34.000 δολάρια το χρόνο για την πρώτη πενταετία, οι βετεράνοι της έρευνας μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr