Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κομισιόν: Νόμιμοι οι έλεγχοι της Ισπανίας στα σύνορα με το Γιβραλτάρ

Κομισιόν: Νόμιμοι οι έλεγχοι της Ισπανίας στα σύνορα με το Γιβραλτάρ

Οι ισπανικοί έλεγχοι στα σύνορα με το Γιβραλτάρ δεν παραβίασαν τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισε η Κομισιόν την Παρασκευή. Η απόφαση της Κομισιόν ήρθε μετά από αίτημα της Βρετανίας να υπάρξει παρέμβαση της ΕΕ για τους ελέγχους, οι οποίες -σύμφωνα με το Λονδίνο- προκαλούν τεράστιες καθυστερήσεις στα σύνορα. Παρά την απόφαση, το Λονδίνο επέμεινε ότι η Ισπανία παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβάλλοντας «πολιτικά υποκινούμενους» ελέγχους στα σύνορα με το Γιβραλτάρ.

Οι ισπανικοί έλεγχοι στα σύνορα με το Γιβραλτάρ δεν παραβίασαν τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισε η Κομισιόν την Παρασκευή.

Η Μαδρίτη έχει επιβάλλει αυστηρούς μεθοριακούς ελέγχους στα σύνορα με τη Βρετανία, αυξάνοντας την ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η απόφαση της Κομισιόν ήρθε μετά από αίτημα της Βρετανίας να υπάρξει παρέμβαση της ΕΕ για τους ελέγχους, οι οποίες -σύμφωνα με το Λονδίνο- προκαλούν τεράστιες καθυστερήσεις στα σύνορα.

Παρά την απόφαση, το Λονδίνο επέμεινε ότι η Ισπανία παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβάλλοντας «πολιτικά υποκινούμενους» ελέγχους στα σύνορα με το Γιβραλτάρ.

«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η ισπανική κυβέρνηση έχει δράσει, και συνεχίζει να δρα, παράνομα, επιβάλλοντας δυσανάλογους και πολιτικά υποκινούμενους ελέγχους» ανακοίνωσε το Φόρεϊν Όφις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε στείλει επιθεωρητές στο βρετανικό έδαφος τον Σεπτέμβριο για να ερευνήσουν τη διαμάχη. Το Λονδίνο κατήγγειλε ότι τα σύνορα λειτουργούσαν πιο ομαλά από ό,τι συνήθως στη διάρκεια της επίσκεψης ομάδας της Επιτροπής στην περιοχή.

Η Κομισιόν ζήτησε από τις δύο χώρες να προσπαθήσουν να αποφύγουν τις καθυστερήσεις στα σύνορα. Επίσης, τις συμβούλεψε να συνεργαστούν για να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων και να καταπολεμηθεί το διασυνοριακό έγκλημα.

Η απόφαση δίνει περιθώριο έξι μηνών στις δύο πλευρές να εφαρμόσουν τις προτάσεις της και αναφέρει ότι διατηρεί το δικαίωμα να αλλάξει γνώμη για το θέμα και να επισκεφθεί ξανά τα σύνορα Ισπανίας-Γιβραλτάρ εάν κληθεί απαραίτητο.

Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ είχε ζητήσει τον Αύγουστο τη διεξαγωγή έρευνας από την Κομισιόν για «τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί η Ισπανία».

Η διαμάχη είχε ξεκινήσει από την επιθυμία της κυβέρνησης του Γιβραλτάρ για δημιουργία τεχνητού υφάλου στην περιοχή, ο οποίος -όπως υποστηρίζει η Ισπανία- θα προκαλέσει προβλήματα στους αλιείς της οι οποίοι ψαρεύουν στην γύρω περιοχή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024