Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Όχι» σε επαχθείς συμβιβασμούς για τη συγκυβέρνηση, λέει ο πρόεδρος του SPD

«Όχι» σε επαχθείς συμβιβασμούς για τη συγκυβέρνηση, λέει ο πρόεδρος του SPD

Να στηρίξουν το σχέδιο συγκυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ κάλεσε ο πρόεδρος του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τα μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας που συμμετέχουν στο τριήμερο συνέδριο του κόμματος στη Λειψία. Ο Γκάμπριελ, ο οποίος επανεξελέγη πρόεδρος του κόμματος με ποσοστό σχεδόν 84%, υποσχέθηκε ότι δεν θα προβεί σε επαχθείς συμβιβασμούς, παραδέχθηκε, πάντως, ότι «όποιος περιμένει το 100% του προγράμματος του SPD, περιμένει πάρα πολλά». Άνοιγμα του SPD προς την Αριστερά.

Να στηρίξουν το σχέδιο συγκυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ κάλεσε ο πρόεδρος του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τα μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας που συμμετέχουν στο τριήμερο συνέδριο του κόμματος στη Λειψία.

Ο Γκάμπριελ υποσχέθηκε ότι δεν θα προβεί σε επαχθείς συμβιβασμούς, παραδέχθηκε, πάντως, ότι «όποιος περιμένει να εφαρμοστεί (σ.σ. σε μία συγκυβέρνηση) το 100% του προγράμματος του SPD, περιμένει πάρα πολλά».

«Εάν φτάσουμε στο σημείο να βάλουμε ξεκάθαρα μια σοσιαλδημοκρατική σφραγίδα στη συμφωνία (για το σχηματισμό κυβέρνησης) συνασπισμού, τότε δεν θα φοβηθώ να ζητήσω από τα 470.000 μέλη μας να δεχτούν αυτόν τον συνασπισμό, που είναι προσωρινός» είπε ο Γκάμπριελ ενώπιον των περίπου 600 συνέδρων.

Ο ηγέτης του SPD δεσμεύθηκε ότι το κόμμα του θα δεχθεί «μόνο τους θετικούς συμβιβασμούς και όχι τους επαχθείς», ενώ υποσχέθηκε ότι δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του πρώτου μεγάλου συνασπισμού υπό την Άνγκελα Μέρκελ.

«Εμείς δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε για δεύτερη φορά μια πολιτική, με την οποία θα ταχθούμε ενάντια στις αρχές μας» είπε.

Το μήνυμά του είχε ως βασικούς αποδέκτες τα μέλη του SPD που εκφράζουν επιφυλάξεις για μια συμμαχία με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Ο Γκάμπριελ αναφέρθηκε σε μια κυβέρνηση ορισμένης διάρκειας και καθαρής λογικής. Και μόνο οι διαπραγματεύσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων και της διπλής υπηκοότητας αξίζουν τον κόπο για να προχωρήσει το SPD σε διάλογο με τους Χριστιανοδημοκράτες, είπε.

Για την ανάγκη συμβιβασμών μίλησε και ο πρώην υποψήφιος για την καγκελαρία, Πέερ Στάινμπρουκ. «Η ουσία της δημοκρατίας είναι ο συμβιβασμός» δήλωσε, θέλοντας να εμψυχώσει τους συνέδρους.

Παράλληλα, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επανεξελέγη πρόεδρος του κόμματος με ποσοστό «μόνο» 84%, όπως τονίζει το Spiegel. Το 2009 ο Γκάμπριελ είχε λάβει ποσοστό 94%.

Ο Γκάμπριελ ανέλαβε την προεδρία του κόμματος το 2009 εν μέσω υψηλών προσδοκιών ότι θα ανεβάσει τα ποσοστά του κόμματος (που τότε ήταν στο 23%). Ωστόσο, οι ελπίδες αυτές διαψεύστηκαν (στις πρόσφατες εκλογές το SPD έλαβε ποσοστό 25,7%).

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να κάνει την αυτοκριτική του, τονίζοντας -όπως αναφέρει η Deutsche Welle- πως υπάρχει πλέον ένα «χάσμα κουλτούρας» ανάμεσα στο SPD και στους ψηφοφόρους του.

Παράλληλα, πραγματοποίησε άνοιγμα προς την Αριστερά, λέγοντας ότι στο μέλλον το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δεν αποκλείει μια συνεργασία με το Κόμμα της Αριστεράς.

Όπως είπε, αυτή φορά δεν το έκανε για λόγους αρχής αλλά για ρεαλιστικούς λόγους. Επίσης, δεν παρέλειψε να κάνει ένα άνοιγμα και στους ψηφοφόρους των Φιλελευθέρων λέγοντας πως «το κοινωνικό και το φιλελεύθερο θα ήταν ένα καλό προφίλ για το SPD στις επόμενες εκλογές το 2017».

Αναλυτές εκτιμούν, πάντως, ότι το άνοιγμα του Γκάμπριελ προς την Αριστερά, θα μπορούσε να αποτελεί τακτικισμό, προκειμένου να μη συναντήσει ισχυρή εσωκομματική αντίσταση όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον μεγάλο συνασπισμό.

Ο ηγέτης του SPD παραδέχθηκε ότι η Μέρκελ κέρδισε τις εκλογές, εν μέρει επειδή έδειξε μεγαλύτερη ικανότητα στον χειρισμό της οικονομικής κρίσης και κάλεσε τα μέλη του κόμματός του να μάθουν από αυτήν.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024