Αντιδράσεις στην Αλβανία σε αίτημα για καταστροφή συριακών χημικών όπλων
Η αλβανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ ζήτησαν από τα Τίρανα να γίνει στην αλβανική επικράτεια μέρος της καταστροφής των συριακών χημικών όπλων, λέγοντας πως ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση -ενώ συγκεντρωμένοι διαδήλωναν έξω από το Κοινοβούλιο αντιδρώντας σε τέτοιο ενδεχόμενο.
Η αλβανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ ζήτησαν από τα Τίρανα να γίνει στην αλβανική επικράτεια μέρος της καταστροφής των συριακών χημικών όπλων, λέγοντας πως ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση -ενώ συγκεντρωμένοι διαδήλωναν έξω από το Κοινοβούλιο αντιδρώντας σε τέτοιο ενδεχόμενο.
Οι αντιδράσεις δεν περιορίζονται μόνο στο δρόμο, καθώς αντίθετοι έχουν εμφανιστεί και συγκυβερνώντες βουλευτές.
Το σχέδιο για καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, στο οποίο κατέληξαν Δαμασκός και διεθνής κοινότητα στη βάση της συμφωνίας Ρωσίας και ΗΠΑ, προβλέπει εξουδετέρωση του αποθέματος των χημικών όπλων μέχρι τα μέσα του 2014 (30 Ιουνίου).
Μέχρι στιγμής, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (OPCW) που επιβλέπει τη διαδικασία στη Συρία, έχει βεβαιώσει την καταστροφή του συριακού εξοπλισμού παραγωγής χημικών όπλων -έτσι, η Δαμασκός έχει χάσει την ικανότητα να κατασκευάζει νέα όπλα, και τώρα μένει το δυσκολότερο μέρος της συμφωνίας, η εξουδετέρωση των 1.000 τόνων αποθέματων.
Ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής Ιλίρ Μέτα επιβεβαίωσε πως «μας έχουν προσεγγίσει οι ΗΠΑ» για να γίνει μέρος της καταστροφής σε αλβανικό έδαφος. «Δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση, και η όποια απόφαση θα ληφθεί με διαφάνεια και λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα της Αλβανίας» τόνισε ο Μέτα.
Νωρίτερα, διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή αντιδρώντας σε κάτι τέτοιο. Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν «Όχι στα χημικά όπλα» και οι ομιλητές της συγκέντρωσης, κυρίως από περιβαλλοντικές οργανώσεις, ανέφεραν πως η Αλβανία δεν έχει τις υποδομές να διεξάγει με ασφάλεια την εξουδετέρωση και «δεν μπορεί να γίνει σκουπιδοτενεκές» -όπως χαρακτηριστικά είπε ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας «Συμμαχία εναντίον της Εισαγωγής Αποβλήτων».
Διάφορες χώρες έχουν αναφερθεί ως πιθανός τόπος για την εξουδετέρωση του συριακού χημικού οπλοστασίου. Ανάμεσά τους, εκτός την Αλβανία, είναι και η Γαλλία και το Βέλγιο, όπως ανέφερε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων εκπρόσωπος του βελγικού υπουργείου Εξωτερικών. Η Νορβηγία είχε επίσης προσεγγιστεί «διερευνητικά», αλλά το Όσλο αρνήθηκε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ισπανία: Στους 12 οι νεκροί από τη δασική πυρκαγιά στην Αλμερία
- Βενεζουέλα: Νέος βαρύτερος απολογισμός για τα θύματα του διπλού φονικού σεισμού
- Ιράν: Ενταφιάστηκε ο Αλί Χαμενεΐ απουσία του γιου και διαδόχου του Μοτζταμπά
- Ισπανία: 6 νεκροί σε δασική πυρκαγιά στην Αλμερία – Ορισμένοι βρέθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους
- Η κυβέρνηση Τραμπ χαλαρώνει τους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων από βαριά φορτηγά
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442