Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάθετε μια ξένη γλώσσα και γλιτώστε απ' την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ

Μάθετε μια ξένη γλώσσα και γλιτώστε απ’ την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ

Τα άτομα που μιλάνε τουλάχιστον μια ξένη γλώσσα, εκτός από την μητρική τους, αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Τα άτομα που μιλάνε τουλάχιστον μια ξένη γλώσσα, εκτός από την μητρική τους, αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Τα δίγλωσσα άτομα εκδηλώνουν άνοια κατά μέσο όρο 4,5 χρόνια αργότερα, από εκείνου που μιλάνε μόνο τη μητρική τους γλώσσας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Σουβάρνα Αλλαντί του Ινστιτούτου Ιατρικών Επιστημών «Nizam» του Χαϊντεραμπάντ και τον Δρ Τοόμας Μπακ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου μελέτησαν 648 ανθρώπους με μέση ηλικία 66 ετών, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ.

Η έρευνα έδειξε ότι, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες (μορφωτικό επίπεδο, φύλο, επάγγελμα, τόπο κατοικίας κ.α.), όσοι μιλάνε δεύτερη γλώσσα, εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ σε αρκετά μεγαλύτερη ηλικία. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτό συμβαίνει ακόμα και μεταξύ όσων ανθρώπων είναι αναλφάβητοι.

«Η έρευνά μας είναι η πρώτη που διαπιστώνει ότι το να μιλάει κανείς δύο γλώσσες, είναι πλεονέκτημα ακόμα και για όσους δεν μπορούν καν να διαβάσουν», υπογραμμίζει η Δρ Αλλαντί.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ομιλία πάνω από μιας γλώσσας «οδηγεί σε καλύτερη ανάπτυξη εκείνων των περιοχών του εγκεφάλου που ελέγχουν τις εκτελεστικές λειτουργίες και την προσοχή, πράγμα που μπορεί να παρέχει προστασία από την εκδήλωση άνοιας».

Από την άλλη, πάντως, η μελέτη δεν διαπίστωσε να υπάρχει κάποιο πρόσθετο όφελος, αν κανείς είναι πολύγλωσσος.

Σε ανάλογα συμπεράσματα για τη σχέση πολυγλωσσίας – άνοιας είχε καταλήξει μια προηγούμενη καναδική επιστημονική έρευνα με επικεφαλής την Δρ Έλεν Μπιάλιστοκ του Πανεπστημίου της Υόρκης στο Τορόντο.

Τα οφέλη της διγλωσσίας αφορούν πρωτίστως όσους αμέσως μετά τη γέννησή τους μιλάνε δύο γλώσσες, αλλά φαίνεται πως και αυτοί ακόμα που εκ των υστέρων μαθαίνουν μια δεύτερη γλώσσα, επίσης, ωφελούνται από νευρολογικής πλευράς.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Φιορεντίνα – Βικτόρια Πλζεν 2-0: Πρόκριση στην παράταση για τους «βιόλα»

Η Βικτόρια Πλζεν άντεξε για 90 λεπτά, αλλά στην παράταση η Φιορεντίνα, που είχε και αριθμητικό πλεονέκτημα, νίκησε με 2-0 και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024