Νέος γύρος διαπραγματεύσεων των μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν την Πέμπτη
Νέος γύρος διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ομάδας των Έξι (τα πέντε μόνιμα κράτη-μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ και η Γερμανία) ανοίγει την Πέμπτη στη Γενεύη, με τις μεγάλες δυνάμεις να διαμηνύουν διά μέσω διπλωματών ότι προσβλέπουν σε μία πρώτη παραχώρηση από την Τεχεράνη, ένα «πρώτο βήμα» οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης ώστε να ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω συνομιλίες.
Νέος γύρος διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ομάδας των Έξι (τα πέντε μόνιμα κράτη-μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ και η Γερμανία) ανοίγει την Πέμπτη στη Γενεύη, με τις μεγάλες δυνάμεις να διαμηνύουν διά μέσω διπλωματών ότι προσβλέπουν σε μία πρώτη παραχώρηση από την Τεχεράνη, ένα «πρώτο βήμα» οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης ώστε να ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω συνομιλίες.
Κατά τις υψηλόβαθμες συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή, οι μεγάλες δυνάμεις στοχεύουν σε μία συμφωνία για να σταματήσει το Ιράν κάποιες δραστηριότητες του πυρηνικού του προγράμματος, κάνοντας έτσι ένα «πρώτο βήμα», σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου της αμερικανικής κυβέρνησης.
Σε αντάλλαγμα, η Ομάδα των Έξι θα προτείνει την αναστολή της ισχύος ορισμένων κυρώσεων, σύμφωνα με τους δυτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν.
Η πρώτη φάση μπορεί να διαρκέσει έξι μήνες και οι κυρώσεις που θα αρθούν θα μπορούν να επιβληθούν ξανά εάν το Ιράν δεν φέρει εις πέρας τις δεσμεύσεις του, σημείωσε ο αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η φάση αυτή θα πρέπει να αφορά τα επίπεδα του εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν, τα αποθέματα υλικού που έχει όπως και την διεθνή επίβλεψη, προσέθεσε ο ίδιος.
«Αυτό το πρώτο βήμα κατανόησης θα δώσει περαιτέρω χρόνο ώστε να μας προσφέρει το χρονικό περιθώριο που χρειαζόμαστε για να διαπραγματευτούμε μια περιεκτική, τελική συμφωνία που θα ανταποκρίνεται σε όλες τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν» κατέληξε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό
- Ισοκράτης: Η παιδεία ως δύναμη του λόγου (Μέρος Κ’)
- Η νέα εξέλιξη για το μέλλον του Αντετοκούνμπο: «Δεν θέλει ομάδα στη Δύση»
- Μέσα Μεταφοράς: Πώς κινούνται σήμερα μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ και Τραμ
- ΠΑΣΟΚ για Λαζαρίδη: Ο πρωθυπουργός της “αριστείας” θα δώσει συγχωροχάρτι για τις “υπηρεσίες” του κ. Λαζαρίδη στα σκάνδαλα;
- Καρκίνος θυρεοειδούς – από τι εξαρτάται η εξέλιξή του;
- Η ήττα του Ορμπανισμού δείχνει το μέλλον του Μητσοτακισμού
- Ασφάλεια και Αποτελεσματικότητα στην Αφαίρεση Όγκων Εγκεφάλου: Οι Σύγχρονες Τεχνικές που Αλλάζουν τα Δεδομένα
- Από τους ρομποτικούς βραχίονες του McQueen στον πύραυλο της Chanel: Η πασαρέλα, η τέχνη, η αποθέωση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442