Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καρδιαγγειακές επιπλοκές προκαλούν τα συμπληρώματα τεστοστερόνης

Καρδιαγγειακές επιπλοκές προκαλούν τα συμπληρώματα τεστοστερόνης

Οι ηλικιωμένοι άνδρες που παίρνουν τεστοστερόνη είναι πιθανότερο να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο ή να πεθάνουν τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.

Οι ηλικιωμένοι άνδρες που παίρνουν τεστοστερόνη είναι πιθανότερο να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο ή να πεθάνουν τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.

Η μελέτη που εκπονήθηκε από τον Δρ Μάικλ Χο, του Συστήματος Υγείας του Κολοράντο, συμπεριέλαβε άνδρες που ήταν περίπου 60 ετών και οι περισσότεροι είχαν αποφραγμένες αρτηρίες, υπέρταση, διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας. Συνεπώς είναι ξεκάθαρο ότι τα αποτελέσματα αφορούν τους ηλικιωμένους και όχι υγιείς νεαρούς άνδρες που κάνουν χρήση τεστοστερόνης.

Η τεστοστερόνη συστήνεται για χρήση σε άνδρες που έχουν χαμηλά επίπεδα της ορμόνης στον οργανισμό τους, λόγω υπογοναδισμού. Η λήψη τεστοστερόνης μπορεί να τους ενισχύσει σωματικά αλλά και να αυξήσει την σεξουαλική τους λειτουργικότητα.

Ωστόσο, τα προϊόντα τεστοστερόνης χρησιμοποιούνται και πέραν της ιατρικής αιτιολογίας, σε περιπτώσεις σωματικής ή ψυχολογικής κόπωσης. Μάλιστα, μια μελέτη έδειξε ότι το ποσοστό των μεσηλίκων ανδρών στις ΗΠΑ που κάνει χρήση τεστοστερόνης τριπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν είχαν υποβληθεί προηγουμένως σε ιατρικές εξετάσεις που να τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα λήψης της ορμόνης.

Οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι από την χρήση τεστοστερόνης δεν έχουν μελετηθεί πλήρως, γι’ αυτό ο Δρ Χο και οι συνεργάτες του θέλησαν να εμβαθύνουν στο θέμα. Συνέλεξαν λοιπόν στοιχεία για 8.700 άνδρες που είχαν επισκεφθεί στα νοσοκομεία βετεράνων και είχαν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Καθένας εξ αυτών υποβλήθηκε σε ιατρικό έλεγχο για απόφραξη καρδιακών αρτηριών, την περίοδο 2005-2011.

Λίγο καιρό μετά τις εξετάσεις, τις οποίες χρησιμοποίησαν οι ερευνητές ως βάση για την καρδιακή υγεία των εθελοντών, ένας στους επτά άνδρες άρχισε να κάνει χρήση γέλης τεστοστερόνης, επιθεμάτων ή ενέσεων.

Τα επόμενα τρία χρόνια μετά τις καρδιολογικές εξετάσεις, το 20% των ανδρών που δεν έκανε χρήση τεστοστερόνης υπέστη έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή απεβίωσε, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ όσων πήραν τεστοστερόνη ήταν 26%.

Όταν οι επιστήμονες συνεκτίμησαν την έκταση της αρχικής απόφραξης των αρτηριών των ανδρών, υπολόγισαν ότι η χρήση τεστοστερόνης αύξανε κατά 29% τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου.

Οι διαφορές αυτές δεν αποδόθηκαν σε διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης του αίματος ή της χοληστερόλης ή στη χρήση καρδιολογικών φαρμάκων, μεταξύ των δύο ομάδων.

Μάλιστα, οι άνδρες που άρχισαν την χρήση τεστοστερόνης, αρχικά είχαν λιγότερα προβλήματα υγείας από εκείνους που δεν πήραν τελικά την ορμόνη.

health.in.gr

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024