Πρόσβαση στις καταθέσεις των φοροφυγάδων αποκτά η εφορία
Θέμα εβδομάδων θεωρείται η ενεργοποίηση της εφαρμογής του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών η οποία θα επιτρέπει στην εφορία, στην οικονομική αστυνομία, αλλά και στην Αρχή για το ξέπλυμα του «μαύρου» χρήματος, να αποκτούν πρόσβαση στους καταθετικούς λογαριασμούς υπόπτων για φοροδιαφυγή ή ατόμων που εμπλέκονται σε οικονομικά εγκλήματα.
Θέμα εβδομάδων θεωρείται η ενεργοποίηση της εφαρμογής του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών η οποία θα επιτρέπει στην εφορία, στην οικονομική αστυνομία, αλλά και στην Αρχή για το ξέπλυμα του «μαύρου» χρήματος, να αποκτούν πρόσβαση στους καταθετικούς λογαριασμούς υπόπτων για φοροδιαφυγή ή ατόμων που εμπλέκονται σε οικονομικά εγκλήματα.
Το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών είναι μια βάση δεδομένων στην οποία θα αποστέλλονται από τη διατραπεζική εταιρεία Τραπεζικά Συστήματα Πληροφοριών – Τειρεσίας ΑΕ όλα τα στοιχεία λογαριασμών, καταθέσεων, δανείων, ομολόγων, αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ. που διατηρούν φορολογούμενοι που ελέγχονται από τις φορολογικές Αρχές, είτε για φοροδιαφυγή είτε για άλλες παράνομες δραστηριότητες.
Μέσω του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών θα παρέχονται μέσα σε λίγες ώρες στοιχεία και πληροφορίες που τηρούνται στα πιστωτικά ιδρύματα και στα ιδρύματα πληρωμών για φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, χωρίς να παραβιάζονται οι διατάξεις για την άρση του τραπεζικού και επαγγελματικού απορρήτου.
Η Κυβέρνηση δίδει ειδικό βάρος στην ολοκλήρωση της εφαρμογής του Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, καθώς εκτιμάται πως θα διευκολύνει σημαντικά την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και τους ελέγχους για την καταπολέμηση της νομιμοποιήσεως εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή εντός του Νοεμβρίου , οπότε και θα εκδοθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.
Σημειώνεται πως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου συντάξει το σχέδιο υπουργικής αποφάσεως για την ενεργοποίηση και λειτουργία του Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών.
Ωστόσο, μετά από παρατηρήσεις που πραγματοποίησε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προωθεί την τρέχουσα περίοδο νομοθετική διάταξη που θα επιλύει τα τελευταία τεχνικά ζητήματα και θα επιτρέψει την ενεργοποίηση του Μητρώου.
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βρετανία: Βουλευτής καταγγέλλει εκφοβισμό του από το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό
- Ιαπωνία: Η τραγική ειρωνεία με το εμπορικό κέντρο Aeon – Ο σεισμός, η έκρηξη και το φονικό 2016
- Διέρρευσαν τηλέφωνα και email των Αντζελίνα Τζολί, Τζένιφερ Λόρενς και Ρόμπερτ Ντε Νίρο – Πώς έγινε;
- ‘Εσοδα ρεκόρ η Ρεάλ Μαδρίτης – Πάνω από 1,2 δισ. ευρώ στα ταμεία της
- Σύρος: Tα δραματικά δευτερόλεπτα πριν από τη δολοφονία της 42χρονης διασώστριας – Τι ερευνούν οι Αρχές
- Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί έποικοι ιδρύουν νέο οικισμό – Κατεδαφίζονται σπίτια Παλαιστινίων και δεσμεύεται γη
