Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συγκέντρωση ατόμων με αναπηρία στο υπουργείο Εργασίας

Συγκέντρωση ατόμων με αναπηρία στο υπουργείο Εργασίας

Συγκέντρωση μπροστά στο υπουργείο Εργασίας  πραγματοποίησαν μέλη συλλόγων ατόμων με αναπηρία, προκειμένου να αναδείξουν τα προβλήματά τους ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο υπουργείο Οικονομικών. Αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος δεσμεύτηκε να προωθήσει τα αιτήματά της Συνομοσπονδίας.

Συγκέντρωση μπροστά στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν μέλη συλλόγων ατόμων με αναπηρία, προκειμένου να αναδείξουν τα προβλήματά τους ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους.

Τα μέλη των συλλόγων πραγματοποίησαν και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών. Αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, δεσμεύτηκε να προωθήσει τα αιτήματά τους και να προβεί σε πρωτοβουλία για συνάντηση της ΕΣΑμεΑ και με τον πρωθυπουργό.

Ακολούθως, η αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

«Φτάνει πια! Την κρίση την πληρώνουν αυτοί που δεν φταίνε, οι πλέον ευάλωτοι, οι φτωχότεροι των φτωχών, τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Η Συνομοσπονδία διεκδικεί, μεταξύ άλλων:

  • Καμία περικοπή σε προνοιακά-αναπηρικά και άλλα επιδόματα.
  • Εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους από το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων
  • Να μην κοπεί το ΕΚΑΣ, να μην γίνει καμία μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, συνταξιούχων με αναπηρία και γονέων που προστατεύουν άτομα με νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση κλπ.
  • Παράταση χορήγησης της αναπηρικής σύνταξης, αλλά και πάσης φύσεως επιδομάτων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που παραμένουν στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, επί μήνες, χωρίς δική τους υπαιτιότητα.
  • Άμεση αξιολόγηση της λειτουργίας του ΚΕΠΑ, των υγειονομικών του επιτροπών και όλου του θεσμού, μετά από τους 26 μήνες λειτουργίας του, λήψη μέτρων ώστε ο θεσμός να λειτουργεί δίκαια, αντικειμενικά και επιστημονικά και να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που ταλαιπωρεί τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, που περιμένουν μήνες στην αναμονή, που υφίστανται αδικαιολόγητες μειώσεις στα ποσοστά αναπηρίας και προσέρχονται σε μη προσβάσιμους χώρους.
  • Αποκατάσταση των συντάξεων των ατόμων με αναπηρία, χρόνια πάθηση και μελών των οικογενειών τους του ιδιωτικού τομέα από τα ασφαλιστικά ταμεία του υπουργείου Εργασίας.

«Οι άνθρωποι με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, ζητούμε όχι το ευ ζην, αλλά τουλάχιστον το ζην», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Γιάννης Βαρδακαστάνης.

Το «παρών» στο συλλαλητήριο έδωσαν και σωματεία γονέων και κηδεμόνων ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Ο πρόεδρος του σωματείου «Ερμής» και μέλος του συντονιστικού του ΕΣΑμεΑ Αριστείδης Πανανός ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως έχει μειωθεί κατά 70% η κρατική χρηματοδότηση στα κέντρα γονέων, τα οποία εκπαιδεύουν και βοηθούν στην επαγγελματική αποκατάσταση των ΑμεΑ. Επίσης προσέθεσε, πως το κέντρο «Ερμής», στεγάζεται σε χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό και κινδυνεύουν με έξωση από το ΤΑΙΠΕΔ.

«Παρόμοια κέντρα σε όλη την Ελλάδα δημιουργήθηκαν από τους γονείς για να καλύψουν κενά της Πολιτείας, αφού αντίστοιχα δημόσια δεν υπάρχουν. Εφόσον κλείσουν, θα πρέπει να αναλάβει την περίθαλψη των παιδιών το Δημόσιο, με τριπλάσιο κόστος από ό,τι σήμερα και τελικά οδηγώντας τα στο κλείσιμο στα ψυχιατρεία, καθώς δεν υπάρχουν άλλες δομές. Αυτή η πολιτική αθροίζει ζημιές» επισήμανε ο Γιώργος Μητρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του «Ερμή».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024