Στο Μεσόπυργο Άρτας, στην Κοιλάδα του Αχελώου, εκεί κοντά στα σύνορα των Νομών Άρτας και Καρδίτσας υπάρχει ένα χειροκίνητο τελεφερίκ-βαγονάκι με τροχαλία και συρματόσχοινο, που χρησιμοποιείται από το 1960 για να διασχίσει κανείς τον Αχελώο. Μοιάζει με εικόνα βγαλμένη από άλλη εποχή. Για τους κατοίκους, όμως, αποτελεί πραγματικότητα, καθώς πρόκειται για το πιο κοντινό μέσο το οποίο συνδέει την Θεσσαλία με την Ήπειρο.

Στο Μεσόπυργο Άρτας, στην Κοιλάδα του Αχελώου, εκεί κοντά στα σύνορα των Νομών Άρτας και Καρδίτσας υπάρχει ένα χειροκίνητο τελεφερίκ-βαγονάκι με τροχαλία και συρματόσχοινο, που χρησιμοποιείται από το 1960 για να διασχίσει κανείς τον Αχελώο.

Μοιάζει με εικόνα βγαλμένη από άλλη εποχή. Για τους κατοίκους, όμως, αποτελεί πραγματικότητα καθώς πρόκειται για το πιο κοντινό μέσο το οποίο συνδέει την Θεσσαλία με την Ήπειρο. Μπορούν να το χρησιμοποιούν για να μετακινηθούν και να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις καθημερινές τους ανάγκες (μεταφορά κατοίκων, αγαθών και προϊόντων) καθώς η μόνη γέφυρα βρίσκεται 30 χλμ μακριά.

Παλαιότερα τοποθετούνταν ένας «οδηγός» του πορθμείου από την Νομαρχία Καρδίτσας, ένας κάτοικος που ήταν υπεύθυνος για τη λειτουργία του. Σε περίπτωση απουσίας του οδηγού το πορθμείο κλειδωνόταν για την ασφάλεια των κατοίκων.

Εδώ και μερικά χρόνια, όμως, δεν τοποθετείται οδηγός και οι χρήστες του μέσου αυτού το χειρίζονται μόνοι τους με κίνδυνο της ζωής τους γιατί κανείς δεν ξέρει πότε θα συμβεί βλάβη και πόσο επικίνδυνη για τους επιβάτες θα είναι.

Κάτοικοι της περιοχής με κάθε ευκαιρία επισημαίνουν την ανάγκη υλοποίησης ενός προγράμματος ανάπτυξης και βελτίωσης των υποδομών με την προώθηση έργων επαρχιακού και αγροτικού οδικού δικτύου που θα μειώνει τις αποστάσεις και θα διευκολύνει την καθημερινή ζωή, ενώ θα οδηγεί την γεωγραφική και εδαφική ενότητα της κοιλάδας του Αχελώου, εξασφαλίζοντας την διασύνδεση και δικτύωση της με τους όμορους νομούς ( Ευρυτανία, Καρδίτσα, Άρτα, Αιτωλοακαρνανία).

Σημειώνουν την ανάγκη για αναβίωση, ανασυγκρότηση και διατήρηση της ζωτικότητας της περιοχής με την διασύνδεση των τοπικών δραστηριοτήτων με την τοπική παραγωγή, ιδιαίτερα δε των παραδοσιακών προϊόντων υψηλής ποιότητας (γάλα, κρέας τυρί, ελαιόλαδο), έτσι ώστε τα τοπικά προϊόντα να λειτουργούν ως καταλύτες για την τοπική ανάπτυξη και η προστιθέμενη αξία της τοπικής παραγωγής να πολλαπλασιάζεται.

Ένα άλλο βασικό αίτημα των τοπικών αρχών και φορέων είναι η διάθεση προγραμμάτων και δράσεων για την προώθηση δραστηριοτήτων, όπως οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, η ανακαίνιση χωριών, η προστασία και διατήρηση της αγροτικής κληρονομιάς, που μπορούν να δώσουν σημαντική διέξοδο στους κατοίκους της υπαίθρου με παράλληλη αναβάθμιση της ποιότητα ζωής τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr