Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H μαγεία του ΝΒΑ ξαναρχίζει!

H μαγεία του ΝΒΑ ξαναρχίζει!

Πέρασαν τέσσερις ολόκληροι μήνες από την μέρα που ο Λεμπρόν Τζέιμς σήκωνε το τρόπαιο του ΝΒΑ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έχοντας κερδίσει τους Σπερς σε ένα σερί 7 υπέροχων τελικών. Μετά από ένα γεμάτο καλοκαίρι το μεγαλύτερο και πιο θεαματικό πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη επιστρέφει, ανοίγει τις πόρτες του και μας υποδέχεται! Διαβάστε όσα πρέπει να ξέρετε για το καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, μέσα από το αφιέρωμα του sports.in.gr

Πέρασαν τέσσερις ολόκληροι μήνες από την μέρα που ο Λεμπρόν Τζέιμς σήκωνε το τρόπαιο του ΝΒΑ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έχοντας κερδίσει τους Σπερς σε ένα σερί 7 υπέροχων τελικών. Μετά από ένα γεμάτο καλοκαίρι το μεγαλύτερο και πιο θεαματικό πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη επιστρέφει, ανοίγει τις πόρτες του και μας υποδέχεται!

Η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι η πιο «καυτή» στην σύγχρονη ιστορία του ΝΒΑ, καθώς σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια δεν υπάρχει κανένα μεγάλο φαβορί, με τους Χιτ όπως είναι αναμενόμενο να έχουν ένα μικρό προβάδισμα στο κυνήγι του τίτλου όμως από κει και πέρα σε πολύ μικρή απόσταση ακολουθούν πολλές ομάδες.

Επίσης το φετινό πρωτάθλημα έχει και έντονο Ελληνικό ενδιαφέρον, με την χώρα μας να μετράει τρεις εκπροσώπους στην άλλη άκρη του Ατλαντικού τον Κώστα Κουφό και τον Νικ Καλάθη των Γκίζλις και τον Γιάννη Αντετοκούμπο των Μπακς.

Λίγες ώρες πριν το πρώτο τζάμπολ της χρονιάς το sports.in.gr παρουσιάζει τους αναμενόμενους πρωταγωνιστές της χρονιάς, αλλά και τους… κομπάρσους.

Οι δυνατοί

Μαϊάμι Χιτ: Οι δύο συνεχόμενες φορές πρωταθλητές δεν άλλαξαν πολλά στο ρόστερ τους, αφού όπως απέδειξαν και πέρυσι δεν έχουν σχεδόν κανένα κενό. Ο Έρικ Σποέλστρα έχει βρει το κλειδί των παικτών και έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα σύνολο πολύ δυνατό με σκοπό να κατακτήσει το πρωτάθλημα για τρίτη φορά και μάλιστα συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Παίκτης- βαρόμετρο για τους Χιτ αναμένεται να είναι για άλλη μια χρονιά ο Λεμπρόν Τζέιμς, ο οποίος όμως υπολογίζει πολύ στην βοήθεια των Ντουέιν Γουέιντ, και Κρις Μπος αλλά και του Ρέι Άλεν, που παρά τα χρόνια του αποτελεί ακόμα μια σίγουρη λύση από τον πάγκο.

Σαν Αντόνιο Σπερς: Η ομάδα του Κρεγκ Πόποβιτς, φιναλίστ πέρυσι, θεωρείται από τις ομάδες που θα κρίνουν πολλά για την έκβαση του πρωταθλήματος. Αυτό γιατί τις σεζόν 2010-2011 και 2011-2012 αν και έκαναν μια εξαιρετική πορεία στην κανονική σεζόν, τερμάτισαν πρώτοι στην δύση. Στα πλέι οφ όμως έμειναν από δυνάμεις και αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο. Σε αντίθεση με πέρυσι που έφτασαν μέχρι τους τελικούς και μάλιστα οδήγησαν την σειρά σε επτά παιχνίδια, όπου και ηττήθηκαν από την παρέα του Τζέιμς. Με την πολύ σημαντική προσθήκη του Μάρκο Μπελινέλι αλλά και την… παλιοπαρέα των Μάνου Τζινόμπιλι, Τόνι Πάρκερ και Τιμ Ντάνκαν, ίσως στην τελευταία κοινή τους χρονιά, να θέλουν να ολοκληρώσουν αυτή την συμβίωση με ένα πρωτάθλημα.

Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ: Μια πολύ δεμένη ομάδα με τον προπονητή, Σκοτ Μπρουκς, να έχει καταφέρει να φτιάξει ένα όμορφο σύνολο που γυρίζει γύρω από τον Κέβιν Ντουράντ και τον Ράσελ Γουέστμπρουκ, με τον δεύτερο να βρίσκεται εκτός λόγω τραυματισμού για ένα μεγάλο διάστημα Το πρόβλημα της απουσίας του Γουέστμπρουκ, ίσως στερήσει πολλά από του «κεραυνούς», καθώς είναι αμφίβολο κατά πόσο ο Ντέρεκ Φίσερ, θα καταφέρει να αντεπεξέλθει σε μια ομάδα που προσπαθεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Από την άλλη μεριά φέτος ο Κέβιν Ντουράντ έχει την μεγάλη ευκαιρία, περισσότερο από τις άλλες χρονιές, να αποδείξει πως μπορεί με την βοήθεια αξιόλογων συμπαικτών του όπως οι Σερζ Ιπμάκα και Κέντριν Πέρκινς να οδηγήσει την ομάδα του στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Σικάγο Μπουλς: Οι Μπουλς είναι χωρίς καμία υπερβολή μια υπέροχη ομάδα που χωρίς τον τραυματία Ντέρικ Ρόουζ, πέρσι, κατάφεραν και έκαναν φοβερή πορεία αφού αποκλείστηκαν στον δεύτερο γύρο των πλέι οφ από του μετέπειτα πρωταθλητές Χιτ. Φέτος το αστέρι της ομάδας, ο Ντέρικ Ρόουζ, επιστρέφει πιο δυνατός από ποτέ και παρέα με τους Κάρλος Μπούζερ, Λούολ Ντενγκ και Γιοακίμ Νόα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό σύνολο έτοιμο να διεκδικήσει με πολλές αξιώσεις τον τίτλο.

Λος Άντζελες Κλίπερς: Οι Κλίπερς αποτελούν ίσως την απογοήτευση της περυσινής σεζόν καθώς αν και τερμάτισαν τέταρτοι στη δύση και στόχευαν ψηλά τελικά αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο των πλέι οφ από τους Γκρίζλις. Φέτος με τον Ντοκ Ρίβερς στο τιμόνι δείχνουν να βρήκαν τον σύνδεσμο που έλειπε για να δημιουργήσουν μια ομάδα που θα έχει προοπτικές να χτυπήσει τις μεγάλες ομάδες. Με τον Κρις Πολ και τον Μπλέικ Γκρίφιν να βρίσκουν ο ένας τον άλλο με… κλειστά μάτια αλλά και τους Ντε Άντρε Τζόρνταν, Τζαμάλ Κρόφορντ και Ντάρεν Κόλισον ναι προσδίδουν βοήθειες οι Κλίπερς θα είναι μια ομάδα που θα παλέψει για να φτάσει στο ταβάνι της.

Νιου Γιορκ Νικς: Άλλη μια απογοήτευση της περυσινής χρονιάς αποτελούν οι Νικς, που αν και έκαναν μια φοβερή χρονιά στην κανονική περίοδο, στα πλέι οφ αποκλείστηκαν από τους Πέισερς στον δεύτερο γύρο. Όλοι στην Νέα Υόρκη περιμένουν από τον Καρμέλο Άντονι στη τρίτη του χρονιά στην ομάδα να αποδείξει ότι μπορεί να ηγηθεί της ομάδας μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος του ΝΒΑ. Ο Άντονι θα έχει συνοδοιπόρους του στο φετινό «ταξίδι» τους εξαιρετικούς Τάισον Τσάντλερ, Αντρέα Μπαρνιάνι, Ρεϊμοντ Φέλτον, Αμάρε Στάντεμαϊρ και Τζέι Αρ Σμιθ. Έτσι φέτος οι Νικς έχουν την μεγάλη, ίσως και τελευταία, τους ευκαιρία να κατακτήσουν μετά από πολλά χρόνια έναν τίτλο, αφού διάφορα δημοσιεύματα στην άλλη μεριά του Ατλαντικού θέλουν τον Άντονι να μην ανανεώνει το συμβόλαιο του που τελειώνει το ερχόμενο καλοκαίρι και να τραβάει για άλλες πολιτείες.

Μπρούκλιν Νετς: Πέρυσι έκαναν μια πολύ καλή πορεία τερματίζοντας τέταρτοι στην Ανατολή, παρ’όλα αυτά, αν και ήταν ένα δουλεμένο σύνολο κάτι έλειπε. Αυτά λοιπόν τα κενά φρόντισαν να το καλύψουν και με το παραπάνω πραγματοποιώντας μια πρωτοφανείς ανταλλαγή παικτών που έφερε στην ομάδα τους Κέβιν Γκαρνέτ, Πολ Πίρς αλλά και Τζέισον Τέρι! Παρέα λοιπόν με τους παλιούς Τζόε Τζόνσον, Ντερόν Γουίλιαμς, Μπρουκ Λόπεζ, και Αντρέι Κιριλένκο έχουν δημιουργήσει μια ομάδα που εκ πρώτης όψεως δημιουργεί φόβο στον αντίπαλο. Τώρα πια μένει μόνο να αποδείξουν όλα αυτά και στο παρκέ, γιατί στα χαρτιά προς το παρών αποτελούν ομάδα που θα πάει ψηλά.



Χιούστον Ρόκετς:
Μπορεί να μην δημιουργούν καμία εντύπωση με την πρώτη ματιά, όμως οι «ρουκέτες» αποτελούν μια από τις ομάδες που θα μας απασχολήσει κατά την διάρκεια της φετινής σεζόν αφού εκτός από το γεγονός ότι κράτησαν τον Τζέιμς Χάρντεν ενισχύθηκαν στον έπακρο καταφέρνοντας να υπογράψουν τον Ντουάιτ Χάουαρντ και με τους παλιούς Τζέρεμι Λιν, Ρέτζι Γουϊλιαμς, και Άαρον Μπρουκς είναι μια ομάδα που δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος για κανέναν. Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να έχουν βλέψεις για πρωτάθλημα από φέτος. ‘Όμως αν ο Χάρντεν με τον Χάουαρντ καταφέρουν και «δέσουν» και αν ο δεύτερος ξεπεράσει τον τραυματισμό του, αφήσει τις δικαιολογίες και γίνει ο Χάουαρντ των Μάτζικ τότε οι Ρόκετς θα μπορέσουν να φτάσουν σε μια πολύ ικανοποιητική θέση.

Ιντιάνα Πέισερς: Ακόμα μια εξαιρετική ομάδα που το όνομα της δεν προκαλεί κάποια αίσθηση. Όμως οι Πέισερς πέρσι έφτασαν μέχρι τους τελικούς της Ανατολής φτάνοντας τους πρωταθλητές Χιτ στα όρια τους και σε έβδομο παιχνίδι όπου και αποκλείστηκαν. Φέτος έχοντας κρατήσει τον πολύ λειτουργικό κορμό τους με τους Πολ Τζόρτζ, Ρόι Χίμπερτ, Ίαν Μαχίμνι και την επιστροφή του τραυματία Ντάνι Γκρέιντζερ αλλά και τον ερχομό του Λουίς Σκόλα, αλλά και με τον πολύ αξιόπιστο προπονητή του, Φρανκ Βόγκελ, δείχνουν έτοιμοι να επαναλάβουν την περσινή πορεία και γιατί όχι και παραπάνω;

Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς: Μια επίσης πολύ συμπαγείς ομάδα, με ικανοποιητική πορεία στα πλέι οφ όπου και αποκλείστηκαν από του μετέπειτα φιναλίστ Σπερς. Έχοντας ενισχυθεί πολύ με την προσθήκη του Άντρε Ιγκουοντάλα και του Ζερμέν Ονίλ αλλά και τον βασικό κορμό των Στέφεν Κάρι και Ντέιβιντ Λι είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν ακόμα και περισσότερα από πέρσι.

Οι κομπάρσοι…

Όσον αφορά τους… κομπάρσους υπάρχουν δύο ομάδες οι οποίες «χτυπάνε» άσχημα στο μάτι. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους Λος Άντζελες Λέικερς και οι Μπόστον Σέλτικς, αναλυτικά: Οι Λέικερς μετά από την περυσινή απογοητευτική χρονιά και αφού δεν κατάφεραν να βρουν τον επόμενο ηγέτη τους στο πρόσωπο του Ντουάιτ Χάουαρντ αποφάσισαν η φετινή χρονιά να είναι «μεταβατική», δηλαδή να κρατήσουν το σάλαρι καπ τους και να στοχεύσουν στον Καρμέλο Άντονι που μένει ελεύθερος το ερχόμενο καλοκαίρι.

Έτσι Κόμπε Μπράιαντ, που έχει μπει σε κανονικούς ρυθμούς, και Πάου Γκαζόλ έχουν τα ινία της ομάδας. Πίσω τους μια μίξη «ρούκις» με βετεράνους ΠΟΥ θέλουν απλά να τελειώσουν την χρονιά με αξιοπρέπεια και να μπουν στα πλέι οφ που αποτελεί και τον κύριο στόχο τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι Σέλτικς, με την ομάδα της Βοστώνης να αποφασίζει, με την παραχώρηση των Πολ Πίρς και Κέβιν Γκαρνέτ, πως ήρθε η ώρα για κλείσει ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο και να αρχίσει ένα άλλο.

Αυτό βέβαια δεν θα συμβεί φέτος καθώς ο Ρόντο είναι τραυματίας (και η ημερομηνία επιστροφής δεν είναι σίγουρη ακόμα). Έτσι για την ώρα οι «κέλτες» βασίζονται στους Τζέραντ Γουάλας και Κρις Χάμφρις.

Τέλος μια ομάδα που αποτελεί ερωτηματικό είναι οι Ντάλας Μάβερικς, με τους πρωταθλητές του 2011 αμέσως μετά την κατάκτηση του τροπαίου να αποφασίζουν να… διαλύσουν την ομάδα και να την ξαναφτιάξουν, πράγμα που δεν τους βγήκε καμία από τις δύο επόμενες σεζόν.

Οι «Μαβς» ενισχύθηκαν δραστικά αυτό το καλοκαίρι με την προσθήκη των Μόντα Έλις, Χοσέ Καλντερόν και Σάμουελ Ντέλαμπερτ παρέα με τους «παλιούς» Ντιρκ Νοβίτζκι, Βίνς Κάρτερ και Σον Μέριον. Τώρα πια μένει να δούμε αν η ομάδα του Ντάλας είναι έτοιμη να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε το 2011 ή αν θα κάνει ακόμα μια κακή χρονιά.

Όποιες και αν είναι οι ομάδες που θα καταφέρουν να πρωταγωνιστήσουν το σίγουρο είναι πως το NBA δεν θα αφήσει παραπονεμένους όλους αυτούς που θα ξενυχτούν κάθε βράδυ για να το απολαύσουν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024