Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τεχνογνωσία από τους Ολλανδούς λαμβάνει το ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο

Τεχνογνωσία από τους Ολλανδούς λαμβάνει το ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο

Τεχνική βοήθεια από το ολλανδικό Ελεγκτικό Συνέδριο λαμβάνει το ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τους ελέγχους που διενεργεί.

Τεχνική βοήθεια από το ολλανδικόΕλεγκτικό Συνέδριο λαμβάνει το ελληνικό ΕλεγκτικόΣυνέδριο σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τους ελέγχους που διενεργεί.

Σημειώνεται πως το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της Ελλάδας, μαζί με τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ έχει και διοικητικές αρμοδιότητες, πράγμα που το καθιστά «διφυές όργανο».

Στην αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανήκει ο έλεγχος των δαπανών του κράτους, καθώς και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή νομικών προσώπων που υπάγονται με ειδική διάταξη στο καθεστώς αυτό, ο έλεγχος συμβάσεων μεγάλης οικονομικής αξίας στις οποίες ο αντισυμβαλλόμενος είναι το Δημόσιο ή νομικό πρόσωπο που εξομοιώνεται με το Δημόσιο από την άποψη αυτή, όπως νόμος ορίζει, καθώς επίσης και ο έλεγχος των λογαριασμών των δημόσιων υπολόγων και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων.

Επιπροσθέτως στην αρμοδιότητα του Σώματος ανήκει η γνωμοδότηση για τα νομοσχέδια που αφορούν συντάξεις ή αναγνώριση υπηρεσίας για την παροχή δικαιώματος σύνταξης.

Επιπλέον στη δικαιοδοσία του ανήκει η σύνταξη και η υποβολή έκθεσης προς τη Βουλή για τον απολογισμό και ισολογισμό του Κράτους, καθώς και η εκδίκαση υποθέσεων που αναφέρονται στην ευθύνη των πολιτικών ή στρατιωτικών υπαλλήλων και των υπαλλήλων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου για κάθε ζημία που προκλήθηκε στο Κράτος, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ή σε άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, από δόλο ή αμέλεια.

Όσον αφορά τις σχέσεις του με την εκτελεστική εξουσία, τοΕλεγκτικό Συνέδριοασκεί τον έλεγχο της δημοσιονομικής δράσης και της εκτελεστικής εξουσίας και στη φάση της πληρωμής της δημόσιας δαπάνης από τον διατάκτη της (προληπτικός έλεγχος) , αλλά και στη φάση της υποβολής των λογαριασμών των δημόσιων υπολόγων (κατασταλτικός έλεγχος).

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίουτο ΕλεγκτικόΣυνέδριοκαι τοΓενικό Λογιστήριο του Κράτουςθα παράγουν ένακοινό σημείωμασχετικά με το ρόλοκαι το πεδίο εξορθολογισμού τωνεκ των προτέρων ελέγχωντουΕλεγκτικού Συνεδρίουστοοικονομικό έλεγχο. Το σημείωμα αυτό θα βασισθεί στην επανεξέταση της αποτελεσματικότηταςπιλοτικού προγράμματοςτου Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα γίνει εντός του Νοεμβρίουαπό το ολλανδικόΕλεγκτικό Συνέδριο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024