Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μια -ακόμα- νίκη των Γερμανών έναντι της Ε.Ε. για το νόμο VW

Μια -ακόμα- νίκη των Γερμανών έναντι της Ε.Ε. για το νόμο VW

Το ανώτατο δικαιδοτικό όργανο της Ε.Ε. αποφαίνεται υπέρ της Γερμανίας και του νόμου VW καταρρίπτοντας τις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Γερμανία μπορεί να γιορτάζει μία ακόμα νίκη της έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με τον νόμο VW, καθώς σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οι γερμανικές τροποποιήσεις, μετά την πρώτη προσφυγή της Κομισιόν το 2007, συνεπάγονται ότι ο επίμαχος νόμος δεν αντίκειται στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ’ επέκταση, η σιδηρά Γερμανία απαλλάσσεται από οποιαδήποτε υποχρέωση περαιτέρω αλλαγής του νόμου, αλλά και από τα σχετικά πρόστιμα.

Αναλυτικότερα, η Κομισιόν είχε προσφύγει το 2007 έναντι της Γερμανίας, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι ο επονομαζόμενος και ως νόμος VW δεν συμβαδίζει με τις αρχές που διέπουν την Ε.Ε.

Ο επίμαχος νόμος που υφίσταται απο τη δεκαετία του ’60, έδινε ουσιαστικά, τη δυνατότητα στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, με ποσοστό 20% συμμετοχής στον όμιλο VW, να προστατεύει την αυτοκινητοβιομηχανία από επιθετικές εξαγορές,

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το 2007, δικαίωσε τους ισχυρισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποχρεώνοντας τη Γερμανία να αλλάξει τις προβλέψεις στο νόμο VW.

Οι Γερμανοί, ωστόσο, σύμφωνα με την Κομισιόν, άλλαξαν τις δύο από τις τρεις συνολικά επίμαχες διατάξεις καταφέρνοντας να διατηρήσουν το δικαίωμα της κυβέρνησης τους να ασκεί βέτο σε μια επιθετική εξαγορά της VW.

Ως αποτέλεσμα της «επιλεκτικής προσέγγισης» του νόμου όπως χαρακτηρίστηκε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε εκ νέου το 2012, ζητώντας από το Δικαστήριο να καταδικάσει τη Γερμανία, επιβάλλοντας της πρόστιμο ύψους 34.114 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης στην αρχική απόφαση του 2007, συν 282.725 ευρώ πρόστιμο ημερησίως μέχρι να πραγματοποιήσει τις κατάλληλες τροποποιήσεις στο νόμο VW.

Αυτό μέχρι σήμερα, οπότε και βγήκε η σχετική απόφαση η οποία όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η, Chantal Hughes, εκπρόσωπος του Michel Barnier, Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα εσωτερικής αγοράς “H διασάφηση αυτή είναι προς το συμφέρον όλων και έρχεται μετά από μια μακρά δίκη. Η σημερινή απόφαση θέτει ένα τέλος στο ζήτημα”.

Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά σε ένα πιο αισιόδοξο πλαίσιο κινήθηκαν και οι αντιδράσεις των εργαζομένων της VW.

«»Η απόφαση βάζει τέλος στην 11 ετών μάχη των εργαζομένων της VW να διατηρήσουν το νόμο VW. Είναι μια καλή μέρα για την VW και για την Κάτω Σαξονία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Bernd Osterloh επικεφαλής εργαζομένων της VW.

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της Κάτω Σαξονίας η οποία είναι και ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος του ομίλου VW, ο Stephan Weil πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδίου δήλωσε: «ο νόμος VW δεν ευνοεί πλέον κανένα μέτοχο, ούτε καν την Κάτω Σαξονία. H απόφαση του Δικαστηρίου θα φέρει επιτέλους την ηρεμία στην εταιρεία».

Όπως και να έχει, ο νόμος VW εξακολουθεί να διασφαλίζει ότι για οποιαδήποτε σημαντική απόφαση που αφορά τον όμιλο VW απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία η οποία, σε ποσοστό, μεταφράζεται στο 80% των μετόχων.

auto.in.gr

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024