Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Φτιάχνουν κλίμα» Χριστιανοδημοκράτες και SPD προ της κρίσιμης συνάντησης

«Φτιάχνουν κλίμα» Χριστιανοδημοκράτες και SPD προ της κρίσιμης συνάντησης

Παραχωρήσεις, με ανταλλάγματα, προσφέρει δημόσια η «σκληρή» πτέρυγα στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών πριν ξεκινήσει ο τρίτος και κρισμότερος γύρο διερευνητικών συνομιλιών με τους Σοσιαλδημοκράτες για το εάν θα ξεκινήσουν συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης. Μετά το «όχι» από τους Πράσινους, CDU και CSU περιμένουν το SPD την Πέμπτη για τις συνομιλίες που θα καθορίσουν εάν οι δύο πλευρές θέλουν ή όχι να αρχίσουν να καταρτίζουν συμφωνία για Μεγάλο Συνασπισμό.

Παραχωρήσεις, με ανταλλάγματα, προσφέρει δημόσια η «σκληρή» πτέρυγα στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών πριν ξεκινήσει ο τρίτος και κρισμότερος γύρο διερευνητικών συνομιλιών με τους Σοσιαλδημοκράτες για το εάν θα ξεκινήσουν συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης.

Μετά το «όχι» από τους Πράσινους, CDU και CSU περιμένουν το SPD την Πέμπτη για τις συνομιλίες που θα καθορίσουν εάν οι δύο πλευρές θέλουν ή όχι να αρχίσουν να καταρτίζουν συμφωνία για Μεγάλο Συνασπισμό.

Πριν την τρίτη συνάντηση με τους Σοσιαλδημοκράτες στην Κοινοβουλευτική Εταιρεία το απόγευμα της Πέμπτης, ο Χορστ Ζίχοφερ -επικεφαλής του CSU, του αδελφού κόμματος του CDU της Μέρκελ στη Βαυαρία- προσέφερε δημόσια, με δηλώσεις του στη Sueddeutsche Zeitung, υποχώρηση στο θέμα του κατώτατου μισθού των 8,5 ευρώ που ζητά το SPD.

Στο ζήτημα είχαν καταγραφεί οι σημαντικότερες αποκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών κατά τις πρώτες συνομιλίες, αφήνοντας άλλα θέματα να περνούν στο παρασκήνιο. Πτέρυγα του SPD, την οποία «αντιπροσωπεύει» η Αντρέα Νάλες, είχε επιμείνει στην προεκλογική θέση του κόμματος για θέσπιση κατώτατου ωρομισθίου 8,5 ευρώ σε ομοσπονδιακό επίπεδο ως εκ των ων ουκ άνευ για έναρξη διαβουλεύσεων.

Ο Ζίχοφερ γίνεται έτσι ο πρώτος πολιτικός του χριστιανοδημοκρατικού μπλοκ που υποχωρεί στο ζήτημα, θέτοντας όμως ως όρο να τεθούν αστερίσκοι στον κατώτατο μισθό «που δεν θα στοιχίζουν θέσεις εργασίας». «Θα ήταν ευκταίο να υπάρχει διαχωρισμός είτε σε περιοχές είτε σε κλάδους» είπε.

Ως επιπλέον ανταλλάγματα, κάλεσε το SPD να παραιτηθεί από τη θέση του για φρολογικές αυξήσεις στα υψηλά εισοδήματα (φόρμουλα για κάτι τέτοιο έχει ήδη διαφανεί) και πολιτικές που αυξάνουν το δημόσιο χρέος.

Οι δύο πλευρές έχουν την Πέμπτη την τελευταία χρονική ευκαιρία για «συντεταγμένες» διερευνητικές συνομιλίες. Τόσο οι ηγεσίες των Χριστιανοδημοκρατών όσο και του SPD χρειάζονται μικρές νίκες στις συναντήσεις της Πέμπτης ώστε να στραφούν στα στελέχη τους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να εισηγηθούν έναρξη συνομιλιών για την κατάρτιση προγραμματικής συμφωνίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η παράδοση που… διχάζει το ελληνικό μπάσκετ (vids)

Ο Παναθηναϊκός θέλει να την διατηρήσει και ο Ολυμπιακός να τη σπάσει...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024