Η εφαρμογή από το Ιράν του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου που προβλέπει τη διενέργεια αιφνιδιαστικών επιθεωρήσεων των πυρηνικών του εγκαταστάσεων περιλαμβάνεται στο τελικό στάδιο του σχεδίου το οποίο η ιρανική διαπραγματευτική ομάδα παρουσίασε στη Γενεύη, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών Αμπάς Αραγτσί, ανασκευάζοντας προηγούμενή του δήλωση.

Η διευκρίνιση γίνεται κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων της Γενεύης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που αποτελεί δοκιμασία της αξιοπιστίας των προθέσεων της νέας ιρανικής ηγεσίας.

«Τα θέματα αυτά δεν προβλέπονται στην πρώτη φάση του σχεδίου μας, αλλά περιλαμβάνονται στην τελευταία φάση» δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας απαντώντας σε ερώτηση ιρανών δημοσιογράφων σχετικά με το αν η εφαρμογή του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου της συνθήκης για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων και το θέμα του επιπέδου εμπλουτισμού του ουρανίου περιλαμβάνονται στο σχέδιο που παρουσίασε η Τεχεράνη στην ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα).

Την Τρίτη, ωστόσο, είχε απαντήσει ότι το συμπληρωματικό πρωτόκολλο δεν περιλαμβάνεται στο ιρανικό σχέδιο.

Ο Αμπάς Αραγτσί εξήγησε προηγουμένως ότι το ιρανικό σχέδιο περιλαμβάνει δύο κύριες φάσεις: την πρώτη που διαρκεί έξι μήνες και θα επιτρέψει την αποκατάσταση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και τη δεύτερη, και τελική, κατά την οποία το Ιράν θα εφαρμόσει τα μέτρα επαλήθευσης της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ) για την αποκατάσταση της διαφάνειας ως προς το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Το συμπληρωματικό πρωτόκολλο επιτρέπει ενισχυμένες και αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις της IΑΕΑ και υποχρεώνει την ενδιαφερόμενη χώρα να γνωστοποποιεί όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με τις διαδικασίες του κύκλου επεξεργασίας του πυρηνικού καυσίμου.

Η εφαρμογή του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου ήταν μία από τις απαιτήσεις του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι προς το Ιράν ως ένδειξη καλής θέλησης στις διαπραγματεύσεις. Τόσο οι αποφάσεις της IAEA , όσο και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απαιτούν επίσης την υπογραφή από την Τεχεράνη του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου.

Το Ιράν έχει υπογράψει τη Συνθήκη μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων (NPT) και έχει εφαρμόσει αυτοβούλως το συμπληρωματικό πρωτόκολλο κατά την περίοδο 2003-2005, πριν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επιληφθεί του θέματος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Το θέμα του εμπλουτισμού του ουρανίου αποτελεί επίσης ένα από τα σημαντικά θέματα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ιράν και την ομάδα 5+1, που ζητεί από την Τεχεράνη να περιορίσει τον εμπλουτισμό στο 20%.

Η Τεχεράνη δηλώνει ότι το θέμα του εμπλουτισμού αποτελεί μεν «κόκκινη γραμμή», αλλά είναι έτοιμη να συζητήσει «το επίπεδο, τον τρόπο και την ποσότητα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο